Oy kullanırken bunlara dikkat!

YSK Başkanı Aydın, YSK'nın seçime yönelik vatandaşlara son kez uyarılarda bulundu. Cep telefonu ile oy kullanma kabinine girilebilecek mi? T.C. kimlik no gerekiyor mu?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 22 Temmuz'daki seçimlerde oy kullanırken seçmenlerden T.C. kimlik numarasının istenmeyeceğini belirterek, ''Seçmen kütüğüne kayıtlı herkes geçerli bir kimlik belgesini ibraz ederek oyunu kullanabilir'' dedi.

Muammer Aydın, YSK'nın seçime yönelik son hazırlıklarını değerlendirdi ve vatandaşlara son kez uyarılarda bulundu.

Aydın, 41 milyon seçmenin seçmen kütüklerine T.C. kimlik numaralarıyla kayıtlı olduğunu anımsatarak, 1.5 milyon seçmenin T.C. kimlik numaralarının tespit edilemediğini, ancak bunların da geçerli bir kimlik belgesiyle oy kullanabileceklerini kaydetti.

Seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenin kimlik bilgilerinden herhangi birinin yanlış olması halinde kimliğindeki diğer bilgilerle kendisi olduğunu ispat ederse oyunu kullanabileceğini belirten Aydın, nüfus cüzdanlarında T.C. kimlik numarası olmaması halinde oy kullanılamayacağı yönündeki spekülasyonlara da açıklık getirdi.

Aydın, "Oy kullanırken T.C. kimlik numarası istenmeyecek. Seçmen kütüğüne kayıtlı herkes geçerli bir kimlik belgesini (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) ibraz ederek oyunu kullanabilir" dedi.

YSK Başkanı, "Hatta yasada nüfusu 2 binden az olan yerlerde kişi 2 kişinin şahitlik yapması yani 'seçmen kütüğünde kayıtlı kişi odur' demesi halinde dahi oyunu kullanabilir. Yeter ki kişi geçerli bir kimlik belgesiyle kendisini ispat etsin" diye konuştu.

"Adaylar pusula örneği istedi"

Oy pusulasında bağımsız adayların yerlerinin kolayca tespiti için bazı adayların yaptıkları çalışmalara ilişkin bir soru üzerine Aydın, bazı siyasi partilerin ve bağımsız adayların YSK'ya başvurarak, oy pusulasından bir örnek istediklerini kaydetti.

Bu istemi kabul etmediklerini, ancak hakim nezaretinde oy pusulularının incelenebileceğini bildirdiklerini anlatan YSK Başkanı Aydın, "Biz bütün vatandaşların sandık başına gitmesini istiyoruz. İncelemeleri hakkı. Okuma yazması olmayan bir seçmen 54 bağımsız adayın bulunduğu bir yerde oy vereceği adayın yerini nasıl bulacak?" diye konuştu.

Cep telefonuyla kabine girilmesi

Aydın, bir başka soru üzerine, bazı partilerin oy verme kabinlerine cep telefonlarıyla girilmemesi yönünde başvuruları olduğunu, ancak bu istemi reddettiklerini kaydetti.

Aydın, "Mahsuru olabilir, ancak bu konuda yasal bir sınırlama yok. Biz herkesin oy kullanması için çabalıyoruz. Kabine girerken insanların üzerini arayamazsın" dedi.

Muammer Aydın, oy verme saatinin başlangıcından 24 saat öncesinde her türlü referandum, kamuoyu yoklaması, anket veya bir adayın lehinde veya aleyhinde sonucu doğuracak yorum yayınlanmasının yasak olduğunu anımsattı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/konusuz-konular/28954-oy-kullanirken-bunlara-dikkat.html#post56795

Seçimin güvenlik içinde yapılması için her türlü önlemin alındığını bildiren Aydın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki birkaç köyün güvenlik açısından birleştirilerek vatandaşların daha güvenli yerde oy kullanmalarının sağlanacağını söyledi.

Vatandaşları sandık başına çağırdı

Vatandaşlara çağrıda bulunarak seçmen kütüğüne kayıtlı herkesin sandık başına gitmesini isteyen Aydın, "Oy kullanmak hem hak hem de bir ödev. Seçmen istediği partiye veya bağımsız adaya oyunu versin. Demokrasimiz için çok önemli. Yüksek Seçim Kurulu her yönüyle seçime hazır" diye konuştu.