İstihare yapmak için, önce günahlardan tevbe edilir. Tevbe için kısaca, “Ya Rabbi! Büluğ anımdan şimdiye kadar yaptığım günahlara pişman oldum. Bundan sonra da, inşallah hiç günah işlememeye söz veriyorum” denir. Sonra gusledilir. [İlk gün gusül almak yeter.] Gusülden sonra, o gece (istihareye niyet ettim) diyerek iki rekat nafile namaz kılınır. İlk rekatta Kâfirun, ikinci rekatta İhlas okunur. İstihare namazından sonra şu dua okunur:
(Allahümme inni estehirüke bi-ilmike ve estakdirüke bi-kudretike ve eselüke min fadlikelazim fe inneke takdirü ve la akdirü ve tâlemü vela âlemü ve ente allamül-guyub)
Yedi gece devam edilir. [Gündüz de istihareye yatmak caizdir.]
İstihare başkasına yaptırılmaz. İstihareyi herkesin kendi yapması gerekir. İstihare yapmasını öğrenmeli, bu sünneti kendisi ifâ etmelidir. Bedenle yapılan ibadetleri başkasına yaptırmak caiz değildir.
İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görmek hayra, siyah veya kırmızı görmek şerre alamettir. 7 gün istihareden sonra, rüyada bir şey görülmezse, kalbe bakılır. O işi yapmak arzusu varsa, o işe karar verilir.

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ اَللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا اْلأَمْرَ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةُ أَمْرِي أَوْ قَالَ عَاجِلُ أَمْرِي
وَآجِلِهِ فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا اْلأَمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةُ أَمْرِي أَوْ قَالَ فِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ فَاصْرُفْهُ عَنِّي وَاصْرُفْنِي عَنْهُ وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِي بِهِ

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=127255

“ALLAHümme innî estehîruke bi ilmike ve estakdiruke bikudretike ve es\’elüke min fadlikel-azîm. Feinneke takdiru velâ akdiru ve te\’lemü vela a\’lemü ve ente allâmul-guyûb.
ALLAHümme in künte ta\’lemü enne hâzel-emre hayrun lî fi dînî ve meâşî ve âkıbeti emri. Fî âcili emri ve âcîlihi fekdirhü lî ve yessirhü lî. Sümme bariklî fîhi. Ve in künte ta\’lemü enne hâzel-emre şerrün lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emri fi âcili emri ve âcilihî fasrifhü annî vesrifnî anhü vakdir liyel-hayre haysü kâne sümme erzinî bihî.”
“Ey ALLAH’ım! Bildiğin için senden hayırlısını dilerim. Gücün yettiği için senden beni kudretlendirmeni dilerim. Hakkımda hayırlı olanın beyan ve takdirini senin o büyük fadlından isterim. Çünkü senin her şeye gücün yeter; benim ise gücüm yetmez. Sen her şeyi bilirsin; ben ise bilmem. Ve sen bütün gayb yani gizli olanları son derece bilensin!