Dostlarına Tavsiye Ettiği Duâlar

Sa'd (r.a) şöyle demiştir:

Rivayet edildiğine göre bir kimse müslüman olduğu zaman Peygamber Efendimiz o kimseye namaz kılmayı öğretir, sonra da şöyle duâ etmesini tavsiye edermiş; "Allahümmağfir lî verhamnî vehdinî ve âfinî verzuknî"(Allahım beni bağışla, bana merhamet et, rızanı kazandıracak işler yaptır, bana afiyet ve hayırlı rızık ver) (Müslim, Zikir 35)

Abbas (r.a) demi?tir ki:

- Ey Allah'ın Resûlü; bana, yüce Allah'dan dileyeceğim bir şey öğret dedim Resûlullah (s.a.v): "Allah'dan afiyet dile" buyurdu. Birkaç gün bekledikten sonra, ikinci defa kendisine sordum. Bana:

"Ey, Abbas , ey Resûlullah-'ın amcası, Allah'dan dünya ve ahirette afiyet dileyin" buyurdu. (Tirmizî: Daavât;85)

Resulullah Efendimiz Hz. Ali'ye kısa ve özlü bir duâ tavsiye etmiştir ki Şöyledir;"Allahümme'hdinî ve seddidnî" (Allahım beni doğru yola ilet ve o yolda başarılı kıl) (Müslim,Zikir;78)

Hz. Ebûbekir (r.a), Peygamberimiz'den kendisine bir duâ öğretmesini isteyince Peygamberimiz (s.a.v) ona şöyle duâ etmesini tavsiye etmiştir; "Allahım ben kendime çok zulmettim. Günahları bağışlayacak ise yalnız sensin. Öyleyse tükenmez lutfunla beni bağışla, bana merhamet et. Çünkü affı sonsuz, merhameti nihayetsiz olan yalnız sensin" (Buhârî, Daavât:17 Müslim, Zikir:48)
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=28716

Borcunu ödeyemediğini söyleyerek kendisinden yardım isteyen kölesine Hz. Ali, Peygamberimizin kendisine öğrettiği şu duâyı tavsiye etmiştir;" Allahım bana helal rızık nasib ederek haramlardan koru. Lutfunla beni senden başkasına muhtaç etme." (Tirmizî; Daavât:111)

Ebu Ümâme (r.a) şöyle demiştir:

Resûlullah (s.a.v) bir çok şeyleri ihtivâ eden bir duâ okudu ki biz bunu ezberleyemedik.

- Ey Allahın resûlü çok (uzun) bir duâ okudun, bundan bir şey hatırımızda kalmadı dedik. Resûlullah (s.a.v) : Size bütün bunları kapsayan bir duâ size söyleyeyim mi? Şöyle duâ edersiniz:

"Ey Allahım Peygamberin Muhammedin senden dilediği hayırları dilerim; Peygamberin Muhammedin senden sığındığı şeylerden sana sığınırım. Yardımcı, ancak sensin. Bütün arzular sana ulaşır. Günahlardan dönüş ve tâata olan güç de ancak Allahın yardımı iledir." (Tirmizî: Daavât;89)

Ebu'd- Derdâ (r.a) den:

Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur:"Dâvûd (a.s)'ın duâlarından biri de şöyleydi:

" Ey Allahım seni sevmeyi, sevdiklerini sevmeyi ve sevgine ulaştıran işleri (nasib etmeni) senden dilerim. Ey Allahım sevgini bana , nefsimden, ailemden ve soğuk sudan daha sevgili kıl!" (Tirmizî: Daavât;73)

Resûlullah Efendimizin, ashabından Şekel b. Humeyd (r.a) a öğrettiği diğer bir güzel duâ da şudur:"Allahım, kulağımın şerrinden, gözümün şerrinden, dilimin şerrinden, kalbimin şerrinden ve tenâsül uzvumun şerrinden sana sığınırım" (Ebû Dâvûd:32, Tirmizî: Daavât;74)

Peygamber Efendimizin Dilinden Düşürmediği Duâlar