Dodge markası, cesur ve sportif tasarımı ile eğlenceli bir sürüş sunan yeni Journey ile küresel genişlemesini sürdürüyor. Tümüyle Yeni Dodge Journey, Frankfurt’ta gerçekleştirilen 2007 Uluslararası Motor Show’da (IAA) tanıtılacak.
Dodge Journey Dodge tasarımcıları tarafından çeşitlilik kavramı gözetilerek yaratılan bir araç. Sportif ve çekici bir paket içerisinde çok-yönlülüğün ve esnekliğin özgün bir birleşimini sunarak yaşamın değişen taleplerini karşılamayı amaçlıyor. Bu tümüyle yeni araç, bir minivanın kullanışlılığını, bir SUV’nin yeteneklerini ve bir binek aracının tüm etkinliğini üzerinde toplamış.
Dodge Journey, şirketin D-segmenti platformu üzerine inşa edilmiş ve koltuk ve bagaj alanı açılarından daha fazla esneklik isteyen genç bekârlardan çiftlere ve küçük çocuklu veya yetişkin ailelere kadar uzanan bir yelpazede yer alan müşteri gereksinimleri göz önüne alınarak tasarlanmış. Akılcı ve esnek koltuk ve bagaj bileşimleri arasında, standart beş yolcu için koltuk ile geniş kargo hacmi ve seyahat sırasında ek yolcular olduğunda 5+2 koltuk seçeneği bulunuyor. Zeminde ve ön yolcu koltuğu altında bulunan gizli geniş depolama kabinleri ile güçlü aktarma organı seçenekleri Dodge Journey’i esnek, işlevsel ve kullanması eğlenceli bir araç yapıyor.
Dodge Journey, standart çok-aşamalı ön sürücü ve yolcu hava yastıkları, ön koltuğa monte yan hava yastıkları, dört tekerlekte standart diskli ABS frenler, standart ESP, standart Elektronik Devrilme Riskini Azaltma Sistemi, opsiyonel geri manevra kamerası ile sunuluyor.
Önden çekişli Dodge Journey, ön tarafta MacPherson arkada çok-bağlantılı süspansiyonları ile dört tekerlekte bağımsız süspansiyon sistemine sahip. Ön ve arka çapraz elemanlar, daha az yol gürültülü, titreşimsiz ve sessiz bir yolculuk sağlamak için gövdeden yalıtılmışlar. Dört tekerlekte disk frenler ise standartlar arasında.
Dodge Journey, çok sayıda farklı motor/şanzıman kombinasyonlarına sahip. Bunlar arasında yakıt-etkin 2.4 litre dört silindirli World Engine, altı kademeli manuel veya otomatik şanzıman ile 2.0 litre turbo dizel motor bulunuyor.
Journey’nin 2.4 litre World Engine’i, Amerika ve Kanada için standart dört kademeli otomatik, Kuzey Amerika dışındaki çoğu Pazar için beş kademeli manuel şanzımana bağlı. İkili değişken valf zamanlamasına, giriş manifoldu akış kontrol valflarına, akustik silindir kafası kapaklarına, iki adet ters yönde dönen denge şaftına ve bir akustik yağ karterine sahip. Bu motor dört kademeli otomatik şanzımanla 173 HP (129 kW) güç ve 166 lb.-ft. (225 N•m) tork sağlıyor.
Dodge Journey, Kuzey Amerika dışındaki pazarlarda, altı kademeli manuel veya otomatik bir şanzımanlı modern bir 2.0 litre turbo dizel motor sunuyor. Bu 16 valflı dizel motor, yüksek basınçlı yakıt püskürtme, değişken geometriye sahip turbo-şarj ve silindir başına dört valf içeren en son teknoloji, doğrudan püskürtmeli bir motordur. Enjektörler, yüksek güç ve tork ile en iyi yakıt ekonomisinin sağlanması amacıyla elektronik olarak kontrol ediliyor. En yüksek güç 140 HP DIN (103 kW) ve en yüksek tork 229 lb.-ft. (310 N•m)’dir. Motordan mükemmel toplam performans ve 100 km’de 7 litreden az yakıt ekonomisi beklenmekte. Fabrikada standart olarak bir dizel parçacık filtresi takılmış.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=66911
2009 model Dodge Journey, 2008 ortalarından itibaren satışta olacak.