2. el otomobil alımında dikkat edilecek incelikler bulunduğunu ve alınacak aracı görmeye sabah erken saatlerde gidilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, motor soğukken araçların hemen hemen tüm arızalarının ortaya çıktığını kaydetti.

Otomobil satış uzmanı Halit Akın, sabah erken saatte alınmaya gidilen aracın çalıştırılıp motorun ritminin dinlenmesi gerektiğini söyleyerek, "Hatta bir süre yürütün, yürüyen aksamın sesine kulak verin. Motorun düzgün bir ritimle çalışıyor olması çok önemlidir. Eğer sürücü deneme sürüşüne izin vermiyorsa, aracı almayın" uyarısında bulundu.

Arabanın boyasının, şasisinin, jantının ve diğer parçalarının iyice kontrol edilmesinin önemine işaret eden Akın, "Boyası değişmiş mi, şasi komple düzeltilmiş mi, parçalar orijinal mi, yoksa yan sanayi ürünleri mi? Bunlar öğrenilmeli. Bu bilgiler aracın ne durumda olduğunu çok iyi anlatır" dedi.

2. el otomobil almanın püf noktalarından birinin de aracın dış detaylarının gözden kaçırılmaması olduğunu kaydeden Akın, şu bilgileri verdi:

"Çürüme belirtileri olup olmadığını görmek için çamurluk, kapı içleri, bagaj yanları en uygun yerlerdir. Kaportada çizik, delik, sprey boya gibi izler olup olmadığına bakın, bagajı açıp döşemeyi kaldırın ve her yerini kontrol edin."

İç mekan ayrıntılarının atlanmaması gerektiğini açıklarken, "Koltuk ve döşemelerde sigara yanığı, kırık dökük aksesuar, nem kokusu olup olmadığına bakın. Bunlar arabanın nasıl kullanıldığına, kaportanın su sızdırıp sızdırmadığına dair önemli ipuçlarıdır" tavsiyesinde bulunan Halit Akın, şöyle devam etti:

"Arabanın kilometresini mutlaka öğrenmeye çalışın. Kilometre sayacı istenen değere düşürülse bile, lastiklere, saatin camındaki çiziklere, gaz pedalı lastiğinin aşınma durumuna ve hatta sürücü koltuğunun ne kadar yıpranmış olduğuna bakarak aracın gerçek kilometre değeri hakkında aşağı yukarı bir fikir sahibi olabilirsiniz. Ne kadar güzel bir araba olursa olsun, bir de geçmişini dinleyin. Yanınızda işin ustası bir yakınınız varsa kaza geçirip geçirmediğini kolayca anlayabilir. Vergileri ödenmemişse, noter
satışından sonra ruhsat için gittiğinizde tüm vergileri ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Bunu trafikten mutlaka araştırın. Ruhsat sahibinin ayrıca vergi borcu varsa araba polis tarafından her an bağlanabilir, bunun da temiz kağıdını isteyin. Son olarak tüm bakımların zamanında yapılıp yapılmadığını öğrenmek için servis defterini dikkatle kontrol edin."

Alıcının, arabanın sahibini az da olsa tanımaya çalışmasının önemini de belirten Akın, bu kişinin hangi semtte oturduğunun, işe hangi semte gittiğinin, ne iş yaptığının, görüntüsünün, tavırlarının ve konuşmasının bile önemli olduğunu vurguladı. Bütün bu durumların arabanın durumunu etkilediğini dile getiren Akın, iyi gözlemin işe yarayacağını sözlerine ekledi.