Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    2008-2009 Türkçe Dersi İlçe Zümresi

    İlçe zümresi yapacak arkadaşlara yararlı olur. İki link veriyorum istediğinizden indirirsiniz.

    http://www.upload.gen.tr/d.php/s2/4s...S___1.doc.html


    http://rapidshare.com/files/14227794...04__1.doc.html

    ya da açık olarak

    2008–2009 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TURGUTLU 2. EĞİTİM BÖLGESİ TÜRKÇE-EDEBİYAT DERSLERİ 1. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLER TOPLANTI TUTANAĞIDIR.

    TOPLANTI NO: 1
    TOPLANTI TARİHİ: 03.09.2008
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/turkce-dersi/54320-2008-2009-turkce-dersi-ilce-zumresi.html#post111092
    TOPLANTI YERİ: İhsan Erturgut İlköğretim Okulu
    TOPLANTIYA KATILANLAR: Rahman Aygün, Muhittin Eroğlu, Süleyman Çağırkan, Pınar Uysal, Burhan Ateş, Mustafa Kıral,Gülden Çelik, Abdil Yalın, Mutlu Gümüş,İsmail Onay, Servet Gül.


    GÜNDEM MADDELERİ:
    1-Açılış ve yoklama.
    2-Bölge zümre başkanının seçilmesi.
    3-Türk Millî Eğitiminin temel amaçları okunup incelenmesi.
    4- İlköğretim yönetmeliğinin ve yeni öğretim programının okunup incelenmesi, değerlendirilmesi.
    5- Atatürkçülük temalarının derslerde işlenmesi sırasında dikkat edilmesi gereken
    konular. (2504 S.T.D).
    6-Yıllık ve günlük plânlarla ilgili açıklamalar (2089 S.T.D).
    7 -Öğretim metot ve teknikleri.
    8 -Derslerde kullanılacak araç ve gereçler.
    9-Diğer zümre öğretmenleri ile iş birliği.
    10-Ölçme ve değerlendirme, performans ve proje görevleri.
    11-Veli – öğretmen- öğrenci ilişkisinin kurulması, sağlamlaştırılması.
    12 -Öğrenci başarısını arttırmak için alınacak tedbirler.
    13-Yapılacak sosyal ve kültürel faaliyetler.
    14- Dilek ve temenniler.

    GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
    1- Toplantı, 14.09.2007 tarihinde yukarıda belirlenen gündem maddelerini görüşmek üzere, Türkçe öğretmenlerinin katılımları ile saat 10.00’da İhsan Erturgut İlköğretim Okulu öğretmenler odasında başladı. Açılış ve yoklama yapıldı.
    2- Bölge zümre başkanı oy birliğiyle Rahman Aygün seçildi. Zümre başkanı: “2008-2009 eğitim-öğretim yılı herkese hayırlı olsun. Bu yılın zümre kararları doğrultusunda, başarılı bir şekilde geçirilmesini dilerim.” dedi.
    3- Türk Milli Eğitiminin temel amaçları ve Türkçe dersinin genel amaçları Süleyman Çağırkan tarafından okundu.
    4- İlköğretim yönetmeliğinin önemli bölümleri Abdil Yalın tarafından okundu. İki yıldır uygulanan yeni program incelenip değerlendirildi. Geçtiğimiz iki yıl yeni programa geçişte bazı sıkıntıların yaşandığı ancak eksikliklerin hızla giderildiği vurgulandı Pınar Uysal, bu yılın kazanılan deneyimle beraber daha verimli geçeceğini belirtti.Yeni müfredat programının 2008–2009 eğitim-öğretim yılıyla beraber tüm sınıflarda uygulanacağı belirtildi.
    5- Mustafa Kıral Türkçe dersinin işlenişinde, Atatürk İlke ve İnkılâpları Yönergesi dikkate alınmalıdır.” dedi.Servet Gül Atatürkçülük temalarında yer alan okuma parçalarının bütün yıla dağıtılarak işlenmesinin geçen yıl olumlu olduğunu belirtti. Gülden Çelik öğrencilerin Mustafa Kemal’i konu alan kitapları okumaları sağlanmalıdır. Ayrıca konu ile ilgili önemli gün ve haftalarda Atatürkçülük özenle işlenmelidir” dedi.
    6- Burhan Ateş: “Tüm sınıflarda Milli Eğitim Bakanlığının okullara uygulanması için gönderdiği yeni programa uygun olarak hazırlanmış, tema esasına dayalı yıllık plan ve kazanım dağılım tablolarından yararlanarak ders işlenişini sürdürülmelidir.” dedi.Muhittin Eroğlu önemli gün ve haftalarla konular ilişkilendirilmesinin önemini belirtti.
    7- Pınar Uysal:”Öğretmen derse mutlaka hazırlıklı gelmelidir, Derste kullanacağı yöntem ve teknikleri okuma parçalarını ve etkinlikleri önceden inceleyerek tespit etmelidir.” dedi. Servet Gül, kullanılan yöntem ve tekniklerin öğrenciyi yaratmaya, eleştirmeye, değerlendirmeye yönlendirmesi gerektiğini vurguladı. Derslerde yerine göre açıklamalı okuma ve dinleme, anlatım, soru cevap, örnekleme, uygulama, tümevarım, araştırma, inceleme, yorumlama, karşılaştırma, dramatizasyon, tartışma, gösterip yaptırma, betimleyici, öyküleyici, açıklayıcı anlatım, sembolize etme vb. yöntem ve tekniklerin kullanılabileceği belirtildi.
    8- Muhittin Eroğlu:”Öğrenci ders ve çalışma kitabı, Türkçe Sözlük ,İmla Kılavuzu,Atasözleri ve Deyimler sözlüğü Türkçe dersinde kullanılan temel araç gereçlerdir. Öğretmen bu kaynakların öğrencide bulunmasını sağlamalı ve nasıl kullanacakları konusunda eğitim vermelidir.” dedi.
    Burhan Ateş: ” Bunun yanında yeri geldikçe; şiir CD ‘leri ,oyun CD ‘leri,Belgesel CD’ leri sınıf ortamında ders işlenişinde kullanılabilir. Dilbilgisi derslerinde konular slaytlarla yansıtım cihazı kullanılarak işlenebilir.” dedi.
    Rahman Aygün,öğretmen ve öğrencilerin internetten yararlanması gerektiğini vurguladı.
    Gülden Çelik, sınıf rehber öğretmenleri ile işbirliği yapılarak sınıf kitaplığında öğrencilerin seviyesine uygun hikaye ,roman ,şiir vb. türde kitapların bulunması sağlanacaktır..(100 Temel eser bu konuda kaynaktır.) Her ders için öğrencinin hemen ulaşabileceği yerde (sınıf kitaplığı) gerekli kaynakların bulunmasının önemi üzerinde duruldu. Buna dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
    9- Yazılı ve sözlü anlatımlarda; düzgün cümle kurma, imlâ kuralları ve noktalama işaretlerine uymak konusunda diğer derslerin zümre öğretmenleri ile iş birliğine gidilmesi gerektiği vurgulandı.
    10- Abdil Yalın, yazılı sınavların 40 dakika içerisinde yapılması gerektiğini söyledi.
    Türkçe dersinde her öğretim dönemi boyunca 3 yazılı sınavın yapılacağı belirtildi. Bunlardan bir tanesinin istenilirse çoktan seçmeli olabileceği belirtildi. Bunun dışında 3 sınıf içi performans notu verilmesi. Her dönemde en az bir performans görevi verilmesi ve isteyen öğrencilere de istedikleri dönemde proje ödevi verilmesi kararlaştırıldı.
    Yazılı sınavların pedagojik esaslara uygun olarak (basitten zora, az puandan çok puana doğru) yapılacaktır. Yazılı sınavlarında mümkün olduğu kadar çok sayıda ve farklı tarzlarda soru sorulması kararlaştırıldı. Sınav tarihleri 10 iş günü öncesinden öğrencilere duyurulur. Yazılılarda bilgi ve beceriyi ölçen kapsayıcı sorular sorulmasına; soruların açık, anlaşılır, kısa ve tüm konuları kapsar nitelikte çok sayıda olmasına; soruların ezbere dayalı olmamasına ve öğrencilerin imgeleme gücünü geliştirecek nitelikte olmasına; not bareminin kâğıtlarda gösterilmesine; yazılı bittikten hemen sonra cevap kâğıdının bir örneğini öğrencilerin görebileceği sınıf panolarına takılmasına; öğrencilerin yanlışlarını görebilmeleri için isteyen öğrenciye sınav kâğıdının gösterilmesine ve yapılan sınavların sonuçlarının en geç 10 gün içerisinde öğrenciye duyurulmasına karar verildi.
    Öğrencilerin seviyesine ve yeni eğitim programına uygun performans ve proje görevleri verilmesine karar verildi. Muhittin Eroğlu: “Ödevleri verirken bu görevlerin öğrenci ürünü olmasına, internetten çıktı alınamayacak özellikte olmalarına özen gösterelim. öğrencilere kılavuz kitaba uyarak performans ve proje ödevlerini verelim. Kılavuz kitap dışında öğretmen gerek görürse farklı performans görevleri versin. Görevleri verirken yönergeleri ve dereceli puanlama anahtarlarını oluşturalım.” dedi. Bu düşüncelerin uygulanması kararlaştırıldı.
    11- Süleyman Çağırkan, öğrenci- aile – öğretmen çemberini kurmamız gerektiğini, böylelikle öğrenciyi değişik yönlerden tanımanın mümkün olabileceğini; velinin öğrencisinin okul içerisindeki davranışlarını bilmesinin onlar içinde artılar sağlayacağını; öğrencinin de kendini daha sağlıklı hissedeceğini, belirtti.
    12- Başarının arttırılması için aşağıdaki düşünceler dile getirildi ve bunların uygulanması kararlaştırıldı:
    a) Türkçe ve edebiyat derslerindeki başarıyı yükseltmek için öğrencilerin okuma, yazma ve anlama çalışmalarına ağırlık verilecek, yanlışları anında düzeltilecektir.
    b) Dersin amacına ulaşılabilmesi için öğrenciler kitap okumaya teşvik edilecek; okumanın faydaları üzerinde durularak, öğrencilere kütüphane sevgisi aşılanacaktır.
    c) İşlenecek konular öğrencilere önceden duyurularak ya da konuyla bağlantılı araştırma ödevleri verilerek öğrencilerin ders öncesi bir hazırlık yapmaları sağlanacaktır. Konu derste öğrenci merkezli olarak verilen araştırmalardan yola çıkarak işlenecek, yıllık plânda yer alan yazar ve şâirlerin bulunabilen değişik kitapları sınıfa getirilecek.
    d) Öğrencilerin okuma, anlama ve anlatma yeteneklerini geliştirerek, toplum önünde rahatça konuşabilmeleri için; ders dışı faaliyetlere önem verilecektir. Konular işlenirken daha önce işlenen konularla bağlantı kurularak, zihindeki kopuklukların giderilmesine çalışılacaktır.
    e) Öğrencilerin konularla ilgili radyo ve televizyon programlarını( panel, açıkoturum, forum, belgesel v.b.) seyretmeleri gerektiği vurgulanarak bunlardan öğrendikleri sınıfta anlattırılacaktır.
    f) Dil bilgisi konularında mümkün olduğunca çok sayıda örneğe yer verilecek; yazılı anlatımlarda teorik bilgiden ziyade uygulamaya önem verilecektir.
    g)Okul, İlçe, il ve yurt genelinde yapılacak yarışmalara öğrencilerin katılması sağlanacak, dereceye girenlerin eserleri okul panosuna asılacak ve bunlar öğrencilerin huzurunda teşvik amacıyla ödüllendirilecektir. Edebiyata karşı ilgi ve yeteneği olan öğrenciler desteklenecektir.
    h) Öğrencilerin aktif olarak derse katılmaları sağlanacaktır. Böylece öğrencilerde görülen anlatım ve dil bozuklukları giderilerek bu konudaki becerileri geliştirilecektir. Bütün bunlara rağmen başarısız olan öğrencilerin başarısızlık sebeplerini öğrenmek için velilerle iş birliğine gidilecektir.
    13- Servet Gül, sosyal etkinlik olarak okullarımızda mümkün oldukça şiir dinletisi hazırlanması, tiyatro oyunları sergilenmesi ve dergi, gazete hazırlanması gerektiğini belirtti..
    14- 2008-2009 Eğitim öğretim yılının hayırlı olması dilekleriyle toplantıya son verildi.

    TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR:
    • Türkçe ve edebiyat dersinin işlenişinde, Atatürk İlke ve İnkılâpları Yönergesi dikkate alınacaktır. Atatürkçülük temalarında yer alan okuma parçaları bütün yıla dağıtılarak işlenecek, öğrencilerin Mustafa Kemal’i konu alan kitapları okumaları sağlanacak ve ilgili önemli gün ve haftalarda Atatürkçülük özenle işlenecektir.
    • Temalar önemli gün ve haftalarla ilişkilendirilecek.
    • Öğretmen derse mutlaka hazırlıklı gelecek; derste kullanacağı yöntem ve teknikleri, okuma parçalarını ve etkinlikleri önceden inceleyerek tespit edecektir.
    • Öğretmen şiir CD ‘lerini ,oyun CD ‘lerini, belgesel CD’ lerini sınıf ortamında ders işlenişinde kullanmaya çalışacak; imkanlar ölçüsünde dilbilgisi derslerinde konular slaytlarla yansıtım cihazı kullanılarak işlenecek.
    • Sınıf rehber öğretmenleri ile işbirliği yapılarak sınıf kitaplığında öğrencilerin seviyesine uygun hikaye, roman ,şiir vb. türde kitapların bulunması sağlanacaktır.
    • Yazılı ve sözlü anlatımlarda; düzgün cümle kurma, imlâ kuralları ve noktalama işaretlerine uymak konusunda diğer derslerin zümre öğretmenleri ile iş birliğine gidilecektir.
    • Türkçe dersinde her öğretim dönemi boyunca 3 yazılı sınav yapılacak. Bunun dışında 3 sınıf içi performans notu verilecek. Her dönemde en az bir performans görevi verilecek ve isteyen öğrencilere de istedikleri dönemde proje ödevi verilecek.
    • Yazılı sınavlarında mümkün olduğu kadar çok sayıda ve farklı tarzlarda soru sorulacak, Sınav tarihleri 10 iş günü öncesinde öğrencilere duyurulacak.
    • Performans ve proje görevi verirken bu görevlerin öğrenci çalışması olmasına, internetten çıktı alınamayacak özellikte olmasına özen gösterilecek.
    • Velilerle sağlıklı bir iletişim kurulacak..
    • Dersin amacına ulaşılabilmesi için öğrenciler kitap okumaya teşvik edilecek; okumanın faydaları üzerinde durularak, öğrencilere kütüphane sevgisi aşılanacaktır.
    • Sınıf rehber öğretmenleri ile işbirliği yapılarak sınıf kitaplığında öğrencilerin seviyesine uygun hikaye, roman ,şiir vb. türde kitapların bulunması sağlanacaktır.
    • Yazılı ve sözlü anlatımlarda; düzgün cümle kurma, imlâ kuralları ve noktalama işaretlerine uymak konusunda diğer derslerin zümre öğretmenleri ile iş birliğine gidilecektir.




    Rahman Aygün Muhittin Eroğlu Abdil Yalın Servet Gül
    Zümre Başkanı Türkçe Öğretmeni Türkçe Öğretmeni Türkçe Öğretmeni
    Kocatürk İlköğretim Okulu



    Pınar Uysal Süleyman Çağırkan Burhan Ateş
    Türkçe Öğretmeni Edebiyat Öğretmeni Türkçe Öğretmeni



    Mustafa Kıral Gülden Çelik Mutlu Gümüş
    Türkçe Öğretmeni Türkçe Öğretmeni Edebiyat Öğretmeni



    İsmail Onay
    Edebiyat Öğretmeni

    alıntıdır

  2. #2
    erolyigit50
    Misafir

    Standart Yanıt: 2008-2009 Türkçe Dersi İlçe Zümresi

    çalışmayan bir link bomboş bir word sayfası çıktı çok işime yaradı teşekkürler....

  3. #3
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanıt: 2008-2009 Türkçe Dersi İlçe Zümresi

    önce ofis programınızı kontrol edin sonrada kendinizi iyi bir gözlük alın arkadaşım rapidli olan linki şimdi indirdim sağlam ve arkadaşın konusunda açık olarak verdim.

Benzer Konular

  1. 2009-2010 türkçe dersi zümresi
    By soleil in forum Türkçe Dersi
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 05.Temmuz.2010, 00:32
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.Aralık.2009, 20:04
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.Aralık.2009, 20:03
  4. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 10.Şubat.2009, 22:20
  5. 2008-2009 1.dönem Türkçe Dersi Zümre Tutanağı
    By soleil in forum Türkçe Dersi
    Cevaplar: 8
    Son Mesaj: 23.Ekim.2008, 17:23

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.