2008- 2009 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ASLANAPA İLKÖĞRETİM OKULU
II. DÖNEM TÜRKÇE DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU
TOPLANTI TUTANAĞIDIR

Toplantı No :2
Toplantı Tarihi :…./02/2009
Toplantı Yeri :Öğretmenler Odası
Toplantı Saati :12.20
Toplantıya Katılanlar: …………………………………………………………………………………………………

GÜNDEM MADDELERİ
1. Açılış ve yoklama
2. 1. dönem zümre kararlarının gözden geçirilmesi
3. 1. dönemin genel olarak değerlendirilmesi, başarının artırılması için alınacak tedbirler
4. Türkçe dersi işlenişi ve etkinlikler
5. Ölçme ve değerlendirme çalışmaları
6. Proje ve performans görevleri
7. Diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği
8. Kitap okuma seviyesi hakkında bilgi verilmesi
9. Veli-okul işbirliği
10. Dilek ve temenniler

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

1. ……/02/2009 tarihinde Türkçe dersi zümre öğretmenleri saat 12.20’de öğretmenler odasında toplanarak belirlenen gündem maddelerini görüşmeye karar vermiştir.
Yapılan yoklamadan sonra Türkçe öğretmenlerinin tamamının hazır olduğu görülmüştür. İyi dileklerle gündem maddeleri görüşülmeye başlanmıştır.
2. Birinci döneme ait tutanaklar incelenerek amaçlanan hedeflere hemen hemen ulaşıldığı, alınan kararlara uyulduğu belirtildi. Ama bazı öğrencilerin ödev yapma, kitap okuma, planlı çalışma gibi konularda eksikleri olduğu vurgulandı.
Derslerin yeni programın ön gördüğü şekilde işlendiği, 3 yazılı yoklama, 1 performans görevi ve 2 ders içi etkinliklere katılım notlarıyla öğrencilerin değerlendirildiği belirtildi.
3. ……………………………. ……………….. : “Başarı istenilen seviyededir. Başarıyı daha da artırmak için sorunların eksiksiz olarak tespit edilmesi ve bu sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Tespit ettiğim sorunların başında okulumuz öğrencilerinin taşımalı olması gözükmektedir. Okulumuz taşımalı olduğu için veli toplantılarına bazı velilerin katılmaması okul-veli- öğretmen işbirliğinin yeteri kadar gerçekleşmesini engellemektedir. Bunun için değişik çözüm yolları bulunmalıdır. Ayrıca öğrencilerin öğrendikleri konuları tekrar etmediği görülmüştür. Bunun için ders öğretmenlerinin derse girdiğinde geçmiş konuları hatırlatıcı çeşitli etkinlikler yapması faydalı olacaktır.”
……………………………………………………: “Öğrencilerin verimli ders çalışma yöntemlerinden yeteri kadar haberdar olmadıkları gözlenmiştir. Bu eksikliği gidermek için şube rehber öğretmenleri ile işbirliği yapılmasının faydalı olacaktır. Veli toplantılarında ailelere de verimli ders çalışma konusunda bilgi verilmesi uygun olacaktır. Ayrıca öğrenciler sınav kaygısı yaşadıkları için yazılı sınavlarda ve deneme sınavlarında hata yaptıkları gözlendiği için sınav kaygısı ile ilgili etkinliklerin tekrar edilmesi faydalı olacaktır. Okul taşımalı olduğu için öğrencilerde kaynak sıkıntısı yaşanmaktadır. Ders öğretmenleri gerekli kaynakları ( test, çalışma kağıdı, vb.) çoğaltarak dağıtması öğrenci açısından yararlı olacaktır. Böylece öğrencilerde soru çözme yeteneği daha da gelişmiş olur. ”





…………………………………………………………: “ Öğrencilerin başarılarından memnunum. Fakat bazı öğrencilerimizde okudukları anlama ve anlatma problemi var. Bunu gidermek için okuma, anlama ve anlatma etkinliklerine daha fazla ağırlık verilmesi gerekmektedir. Ayrıca ailelerin daha fazla bilgilendirilmesi için çeşitli etkinlikler yapılmalıdır. Öğrencilere verilecek ödevlerin çevre şartlarına göre belirlenmesi öğrencinin ödevi yapabilmesinde kolaylık sağlayacaktır. Bu yüzden ödev verilmesi konusunda seçici davranmak gerekmektedir. Başarılı öğrencilerin başarılarını pekiştirmek ve diğer öğrencilere de örnek olması bakımından ödüllendirmeye sık sık başvurulmalıdır. Okulumuz imkânları çerçevesinde teknolojik cihazları kullanmak başarıyı daha da artıracaktır. Böylece öğrenciler görsel açıdan da uyarılmış olur.”

BAŞARIYI ARTIRMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

a) Öğrencilere sınavların önemi hakkında şube rehber öğretmeni tarafında gereken bilgilerin verilmesi, ayrıca ders öğretmenleri tarafından gerektiğinde bu bilgilerin tekrar edilmesi.
b) Öğrencilerin okuduklarını anlamalarını sağlayıcı etkinliklere ağırlık verilmesi.
c) Öğrencilerin kelime hazinelerini zenginleştirmek, anlama ve anlatma becerilerini artırmak için kitap okuma çalışmalarına ağırlık verilmesi.
d) Seviyesi düşük öğrenciler için seviyelerine uygun çalışmalara ağırlık verilmesi.
e) Öğrencilere test çözme tekniklerinin yanı sıra sınav kaygısını yenmeleri için gereken çalışmaların şube rehber öğretmeni tarafından anlatılması.
f) Öğrencilere gereken dokümanların ders öğretmeni tarafından (test, çalışma kağıdı) çoğaltılarak, yine öğretmen gözetiminde çözdürülmesi.
g) Öğrencilerin eksik oldukları konularda öğretmenin bu eksikleri giderici çalışmalar yapması.
h) Velilerin öğrenci hakkında bilgilendirilmesi.
i) Öğrencilerin sınav psikolojisine alışmalarını sağlamak için öğretmenler tarafından ortak deneme sınavları yapması.
j) Sınav sorularının açıklanarak öğrencilerle birlikte çözülmesi. Böylece öğrencilerin soru çözülerek de öğrenme olacağının farkına varmalarının sağlanması.
k) Öğrencilerin başarılarının ödüllendirilmesi.


4. …………………………………………..: “Dersler yeni program çerçevesinde işlenmektedir. Konular işlendikten sonra konu ile ilgili olan etkinlikler sınıf içerisinde öğrencilerle birlikte yapılmaktadır. Çalışma kitabındaki etkinlikler haricinde sınıf seviyesine göre hazırlanmış çalışma kâğıtları da kullanılarak öğrencilerin öğrenmeleri pekiştirilmektedir. Öğrencilerin derse katılımını artırmak için öğrencilere aktif görevler verilmektedir. Ders içerisinde canlandırmalarla öğrencilerin öğrenme seviyeleri artırılmaya çalışılmaktadır.”
………………………………………………: “Konulara giriş yapılmadan önce öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerini artırmak için derse gelmeden konuya göz atmaları istenmektedir. Ayrıca sınıf içerisinde de konu hazırlık çalışmaları yapılarak öğrenciler derse hazır hale getirilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca derslerin özelliklerine göre dinleme metinleri, konu ile ilgili slâytlar, animasyonlar, vb. kullanılarak öğrencilerin konuyu daha iyi kavramaları sağlanmaktadır.“
……………………………………………..: “ Konuların özelliklerine göre sessiz okuma, sesli okuma, göz atarak okuma, özetleyerek okuma, not alarak okuma, işaretleyerek okuma yöntemi, tahmin ederek okuma, grup olarak okuma, soru sorarak okuma, söz korosu, okuma tiyatrosu, ezberleme, metinlerle ilişkilendirme, tartışarak okuma, hızlı okuma, eleştirel okuma, katılımlı dinleme, katılımsız dinleme/izleme, not alarak dinleme/izleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme/izleme (empati kurma),grup hâlinde dinleme/izleme, yaratıcı dinleme/izleme, seçici dinleme/ izleme, eleştirel dinleme/ izleme. İkna etme, eleştirel konuşma, katılımlı konuşma, tartışma, kendisini karşısındakinin yerine koyarak konuşma (empati kurma),güdümlü konuşma, kelime ve kavram havuzundan seçerek konuşma, serbest konuşma, yaratıcı konuşma, tüme varım, tümden gelim, beyin fırtınası, not alma, özet çıkarma, boşluk doldurma, kelime ve kavram havuzundan seçerek yazma, serbest yazma, kontrollü yazma, güdümlü yazma, yaratıcı yazma, metin tamamlama, tahminde bulunma, bir metni kendi kelimeleriyle yeniden oluşturma, bir metinden hareketle yeni bir metin oluşturma, duyulardan hareketle yazma, grup olarak yazma, eleştirel yazma gibi öğretim yöntemleri kullanılmaktadır.”
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/turkce-dersi/56415-2008-2009-ii-donem-turkce-dersi-zumre-ogretmenler-kurulu-toplanti-tutanagi.html#post114901