Binyaprak


Latincesi Achillea Millefolium olup Avrupa'da yetişen ülkemizde yabani olarak bulunan pembemsi bitkidir. Bitkinin çiçeksi çiçeklerinden aromatik yağ elde edilir. Karın ağrısı giderici ve iltihap tedavi edici özelliği vardır. Tıpta yara tedavisinde kullanılır.

Herbal Terapi

Binyaprak çiçeği uzun yıllardır enfeksiyonların tedavisinde, ateşte ve sindirim sistemi şikayetlerinde kullanılmaktadır. Yunan mitolojisinde Achilles topuğundan yaralandığı zaman binyaprak çiçeğini kullanmıştır. Günümüzde ağız iltihaplarında kullanımı tercih edilir.

Aromaterapi

Binyaprak çiçeği aromatik yağı, yosunumsu, taze ve kâfur kokusundadır. İltihap giderici, antiseptik, kan kesici, ruhsal rahatlık verici ve derin bir gevşeme yapıcı özelliği vardır. Sinirsel rahatsızlıklarda, düşük tansiyonlarda kullanılmaktadır.

Kozmetikte Kullanım

Aknede, yağlı ciltlerde, saçların kuvvetlendirilmesinde yüz için tonik ve yumuşatıcı olarak kullanılır.

Kullanım Şekli

Binyaprak aromatik yağı masaj tarzında banyoda ve buğu tarzında kullanılır. Kaslarda gevşeme ve uykusuzlukta masaj tarzında, asabi hipertansiyonda, cilt için banyoda kullanılmaktadır. Dilüe edilmeden kullanılmaz. Hamilelikte kullanılması sakıncalıdır.