Menekşe

Latincesi Viola Odorata olup koyu mor çiçekli kokusu olan bir bitkidir. Kuzey Anadolu'da ve ormanlarda yetişir. Balgam söktürücü etkisinden dolayı bilhassa şurup halinde kullanılır.

Herbal Terapi

Menekşe çiçeğinin tatlı bir kokusu olup tıpta uzun zamandan beri bilinir. Cildin yumuşatılmasında ve cilde parlaklık vermek için kullanılır. Baş ağrılarında kullanılmaktadır.

Aromaterapi

Menekşe aromatik yağı, çiçek ve yaprak karışımında ince bir yağdır. İltihap giderici, kan kesici, antiseptik adını verdiğimiz temizleyici, kan dolaşımını artırıcı, sakinleştirici, cilde parlaklık ve canlılık verici özelliğe sahiptir. Baş ağrılarında, bitkinlikte, ruhsal sıkıntılarda kullanılır.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/28874-menekse.html#post56642
Kozmetikte Kullanım

Bütün cilt tahrişlerinde ve iltihaplarında ve bilhassa ince kılcal damarlaşmalarda, ciltteki forların açılmasında aknenin, ciltteki siyah lekelerde, ekzemada kullanılır.

Kullanım Şekli

Menekşe aromatik yağı masaj tarzında, banyoda ve buğu tarzında uygulanmaktadır. Kozmetikte yüze sabah ve akşam masaj tarzında dilüe edilerek kullanılır. Banyo suyuna bir kaç damla koyularak baş ağrısının giderilmesinde ve ruhsal rahatlık sağlamak için kullanılmaktadır. Kullanmadan önce dilüe edilmelidir