Sardunya


Latincesi Pelargonium Graveolens olup, bahçede yetişen bir bitkidir. Fransa, İspanya, İtalya, Çin ve yurdumuzda yetişmektedir. Aromatik yağ, bitkinin yapraklarından elde edilmektedir. Sardunya yağı başka yağlarlarla çok kolay karıştırılmaktadır. Pek çok ülkede herbal olarak kullanılmasına rağmen aromatik olarak 1850 yılında keşfedilmiştir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/28771-sardunya.html#post56409

Herbal Terapi

Sindirim sistemi rahatsızlıklarından farenjitte, ağız hastalıklarında, karındaki gaz şikayetlerinde, sindirim bozukluklarında, iştahsızlıklarda, şişmanlıkta, ishallerde, mide ülserinde etkilidir. İdrar yolları rahatsızlıklarından hafif ödemlerde idrar söktürmek için, idrar yollarındaki taşlarda kullanılır. Kadın hastalıklarından menopozda oluşmuş olan kanamalarda, vaginal akıntılarda, post menopozik sendrom adını verdiğimiz adet kesilmesine bağlı terlemelerde kullanılır. Psikolojik rahatsızlıklardan ruhsal sıkıntılarda, dikkat dağınıklığında, ve nörolojik rahatsızlıklardan ağrılarda kullanılır.

Aromaterapi

Sardunya aromatik yağı, gül tadında ve limon kokusunda bir yağdır. Sinir sistemi üzerinde sedativ etkili olup cilt için iyi bir toniktir. Atrofik cildin düzelmesinde etkilidir. Sardunya esansı yağı, ağız hastalıklarında, uyku bozukluklarında, halsizlikte enerji vermek için, gerilimde gevşeme sağlamak için kullanılmaktadır.

Kozmetikte Kullanım

Yanıklarda, yüzde oluşan çizgilerde, cildi temizleyici tonik olarak, alerjik ciltlerde kaşıntıyı gidermek için, ekzamalarda, dudak kenarında oluşan uçuk adını verdiğimiz herpes tedavisinde, ciltteki enfeksiyonlarda, ödemlerde, kuru ve olgun ciltlerde, atrofik ciltlerde ve ciltteki oluşan ülserlerde, ciltteki telenjiaktazi adı verilen damarlaşmaların giderilmesinde, aknede kullanılır.

Kullanım Şekli

Sardunya aromatik yağı masaj tarzında, banyoda, solunum yoluyla, kompresyon tarzında ve yanıklarda birkaç damla tarzında doğrudan lezyonun üzerine uygulanarak hızlı bir cevap alınır. Sıcak suya birkaç damla konularak vücut enerjik hale getirilir. Baş ağrılarında ve boyun ağrıları ile kas spazmlarında boyuna ve yüze masaj yapılarak iyileşme sağlanır. Sardunya yağı evlerde rahatlıkla hiç bir yan etkiye sebep olmadan kullanılabilir.

Uygun Karışımları

Portakal çiçeği Lavanta Biberiye Adaçayı