Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    türkçe dersi program değerlendirme

    TÜRKÇE DERSİ YENİ PROGRAMI DEĞERLENDİRME RAPORUDUR


    İYİ ÖRNEKLER: Program dâhilinde öğrencilerin yaptığı şu çalışmalar iyi birer örnek teşkil etmektedir.
    1. Kitap sergisi(Öğrencilerin oluşturduğu bir karma kitap sergisidir.)
    2. Öğrencilerin derslere aktif olarak katılarak öğrenmeye ortak olmaları.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/seminer-calismalari/57071-turkce-dersi-program-degerlendirme.html#post116459
    3. Afiş tasarımı(Öğrencinin seçtiği bir konuyla ilgili kendi bulduğu sloganla oluşturduğu bir çalışmadır)
    4. Öğrencilerin kendilerini ve grupla yaptıkları çalışmaları belli ölçülere göre değerlendirebilme imkânına sahip olmaları.
    5. Çevrelerinde gözlemlediklerini çeşitli yazı türleri ile ortaya koyabilmeleri.
    6. Türkçe’nin anlam zenginliğinin ne kadar fazla olduğunu örnek kullanımlardan yola çıkarak fark etmeleri.
    7. Kendi kitabını yarat(Bu çalışma öğrencinin kendi yaratıcı yazılarından oluşur.)
    8. Şiir dinletisi(Bu çalışmada arkadaşlarıyla şiirlerini paylaşır)

    OLUMLU YÖNLER: Programın olumlu yönlerini şöyle sıralayabiliriz:
    1. Yeni Türkçe Dersi Öğretim Programı’ nda temele “yapılandırmacı” yaklaşımın alınması; çoklu zekâ ve öğrenci merkezli öğrenme gibi çeşitli eğitim yaklaşımlarından yararlanılması.
    2. Türkçe derslerinde, dil bilgisinin anlama ve anlatım etkinliklerinden kopuk ve soyut bir şekilde ele alınması Türkçe öğretiminin önemli sorunlarından biriydi.Öğrencilerin anlama, anlatma ve dilbilgisi etkinliklerini birlikte götürebilmelerine imkan tanınmış. Bu program sayesinde bu sorun ortadan kaldırılmış. Yeni programda dil bilgisinin dört temel öğrenme alanının (dinleme, konuşma, okuma ve yazma) içinde verilmesi söz konusu sorunun çözümünde etkili olmuştur. Böylece öğrenciler dört temel beceriyi kullanabilme alanlarına sahip olmuştur.
    3. Program, çeşitli etkinliklere yer vermesi açısından yaparak, yaşayarak, düşünerek öğrenmeye sevk etmektedir bu da öğrencileri ezbercilikten uzaklaştırmakta ve kalıcı öğrenmeyi sağlamaktadır.


    KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER: Yeni programda karşılaşılan güçlükler şunlardır:
    1. Programın uygulanması aşamasında süre yönünden sıkıntı çekilmektedir.
    2. Ayrıca program yeni olduğu için öğrencilerde bir uyum problemi var.
    Ancak bu problem zamanla aşılabilir.

    TEREDDÜT EDİLEN HUSUSLAR: Tereddüt edilen bir husus yoktur.





    ÖNERİLER:
    1. Programın uygulamasında en önemli görev öğretmenlere düşmektedir. Bu nedenle de öğretmenler bu konuda yetiştirilmeli program yeterince tanıtılmalı.




    TÜRKÇE ÖĞRETMENİ

  2. #2
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Yanıt: türkçe dersi program değerlendirme

    7. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI DEĞERLENDİRMESİ


    Yenilenen öğretim programın Milli Eğitim Temel Kanuna bağlı kalarak değişiklikler yapılmıştır. Öğrencilerin daha bilimsel, evrensel ve çağdaş olarak Türkçe dersini öğrenmeleri amaçlanmıştır. Bu değişiklikler yapılırken kültürel unsurlar unutulmamıştır. Ulu önder M. Kemal ATATÜRK’ ün ilkeleri doğrultusun Atatürkçülük konuları orantılı bir şekilde yenilen Türkçe öğretim programı içerisine dağıtılmıştır. Öğrenciler, Türkçe dersini en etkili bir şekilde öğrenirken Atatürkçülük konularını da Türkçe dersi içerisinde seçilen metinlerle öğrenebileceklerdir.

    7. Sınıf Türkçe dersi öğretim programı yapılan değişiklik neticesinde 2007–2008 eğitim-öğretim yılında ilköğretimde uygulanmaya başlayacaktır. Daha önce 6. sınıf Türkçe dersi öğretim programı değiştirilerek 2006–2007 eğitim- öğretim yılında uygulanmaya başlanmıştır. 6. sınıf Türkçe öğretim programının devamı olarak 7. sınıf Türkçe öğretim programı da değiştirilerek öğrencilerin 6. sınıfta öğrendikleri, yaptıkları uygulamalar devamlı hale getirilmiştir.

    7. sınıf Türkçe öğretim programı değiştirilen 6. sınıf Türkçe öğretim programı gibi öğrenci merkezli bir öğretim programıdır. Öğrenciler her yönden merkeze alınmış, hedef ve davranışlar bu doğrultuda seçilmiştir. Öğrencilere yaşayarak öğrenme fırsatı tanınmıştır. Öğrencilere derslerde öğrendiklerini uygulama fırsatı verilmiştir. Öğretmen, öğrencileri çeşitli değerlendirme formları ile değerlendirerek öğrencilerin gelişimlerini yakından değerlendirme fırsatına sahip olmuştur. Aynı zamanda öğrencilerin kendilerini değerlendirmelerine de olanak verilmiştir. Bu sayede öğrencilere saygı, sevgi ve birbirlerine karşı nasıl davranmaları gerektiği öğretilmeye çalışılmıştır. Türkçe öğretim programı çeşitli temalara ayrılarak öğrencilere verilmesi gereken davranışlar bu temalara orantılı bir şekilde dağıtılmıştır. Bazı konular öğrencilerin birbirleriyle çalışmasına imkân verecek şekilde düzenlenmiştir. Bu sayede öğrencilere birlikte çalışırken nelere uymaları gerektiği kavratılmaya çalışılmıştır. Yani toplumda uyulması gereken kurallar uygulamalı şekilde öğrencilere verilmiştir.

    Türkçe öğretiminin temelini teşkil eden dört temel beceri orantılı bir şekilde yeni öğretim programında yer almaktadır. Öğrencilerin bu becerileri gerektiği şekilde kazanabilmeleri için gerekli çalışmalar yapılmıştır. Öğrencilerin bu becerileri ne kadar kazandıkları çeşitli değerlendirme formları ile değerlendirme fırsatı öğretmene verilmiştir. Öğrencilere yine Türkçe’nin vazgeçilmezi dilbilgisi konuları program içinde dengeli bir şekilde verilmiştir. Öğrencilere gerek ders içinde gerekse ders dışında bu becerileri kazanma ortamı sağlanmıştır.

    Öğrenci ders kitabı, öğrenci çalışma kılavuzu sayesinde öğrencilerin konuları yani davranışları kalıcı olarak kavramasına fırsat verilmiştir. Öğrenciler bu sayede öğrendiklerini pekiştirme, öğrendiklerini kullanabilme ve çevresinde olanlara farklı gözle bakma olanağına kavuşmuştur.

    Türkçe öğretim programı çevresel şartlara göre derslerde işlenmeye çalışılırsa öğrencilerin başarı düzeylerin istenilen bir artış olacaktır. Öğrencilerin bireysel farklılıkları, ailevi durumları da dersin başarısın etkileyen unsurlar olduğu için öğretmen bunları mümkün olduğunca göz önüne almalıdır. Öğretmen bu programda kılavuz görevini üstlenmiştir. Ayrıca öğretmenlere yönelik öğretmen kılavuz kitapları hazırlanarak öğretmen bir ders yılı içinde yapacakları düzenlenmiştir. Öğretmenler bu sayede çalışmalarını daha etkili bir şekilde fırsatını kavuşmuştur.


    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/seminer-calismalari/57071-turkce-dersi-program-degerlendirme.html#post116460


    Türkçe Öğretmeni

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 15.Eylül.2010, 14:30
  2. 1.Sınıf Türkçe Dersi Ara Değerlendirme-4
    By Mustafa Uyar in forum 1. Sınıf Etkinlikler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 18.Kasım.2009, 16:44
  3. 1.Sınıf Türkçe Dersi Ara Değerlendirme-2
    By Mustafa Uyar in forum 1. Sınıf Etkinlikler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 18.Kasım.2009, 16:41
  4. türkçe dersi müfredatı değerlendirme ...
    By soleil in forum Seminer Çalışmaları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.Ekim.2008, 22:09
  5. Türkçe Dersi Değerlendirme Sorulari
    By soleil in forum 1. Sınıf Etkinlikler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 20.Nisan.2008, 14:38

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.