PROJENİN AMACI:
Öğrencilere, kendi ilgi ve yeteneklerini tanımalarını sağlamak; yaratıcı işgücünü kullanmalarını ağlamak; Yapılacak çalışmada arkadaşlarıyla işbirliği yapmayı öğretmek; Malzeme ve zamanı ekonomik olarak kullanmayı öğretmek; Eldeki çeşitli kaynakları en iyi şekilde değerlendirmek; İş hayatını ve meslekleri tanımak; Çeşitli iş ve mesleklerin önemini kavramak; Çevrenin eğitim, kültür ve sanat etkinliklerine katkıda bulunmak; Yatılı ve Taşıma merkezi okullarda öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir meslek öğrenmelerini sağlamak.
STRATEJİLER:
İl ve İlçelerde örgütlenmenin yapılması; Proje kapsamında okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrencilerin bilinçlendirilmesi; Merkezi ve yerel düzeyde sosyal, mali ve bilgiye dayalı kaynakların maksimum düzeyde kullanımının planlanması; Hizmetlerin kurumsallaşması; Yerel yöneticilerin uygulamalara aktif destek ve katılımının sağlanması.

HEDEF KİTLE:

Ülke genelindeki tüm YİBO ve PİO'larda okuyan 8.sınıflar; daha sonraki yıllarda mesleki teknik eğitim almak isteyen ilköğretim 8. Sınıf öğrencileri.

ETKİNLİKLER:

Temel Eğitim Programı çerçevesinde MLO standartlarının gerektirdiği her türlü eğitim teknolojisinin ve ders araç-gereçlerinin öğrencilerimizin hizmetine sunulması, proje süresince ihtiyaç duyulacak yeni ders-araç gereçlerinin alımının yapılması. Bazı okullarda yıpranan su, elektrik ve ısınma sistemlerinin keşfe dayalı onarımlarının yapılması. Proje kapsamında, YİBO ve PİO'larda çok amaçlı salon ve sosyal tesislerin yapılması. Hizmet içi eğitim faaliyetlerinin uygulanması: İl yöneticileri ile ilköğretim müfettişlerinin eğitimi; okul yöneticilerinin eğitimi; öğretmenlerin eğitimi; diğer personelin eğitimi. Mesleklerin tanıtımını sağlaması (çevredeki iş yerlerine geziler düzenlenmesi, meslek liselerinin atölyelerinin kullanılması, meslek öğretmenlerinin kendi mesleklerini anlatması, meslekler hakkında video veya slayt gösterilerinin izletilmesi v.b.)


PROJE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI:
Il ve İlçe Yürütme Kurullarının Oluşturulması
Projenin tüm ilgililere tanıtımı
Proje hakkında velilerin bilgilendirilmesi
Öğretmen,öğrenci ve velilerle işyeri tanıtım gezileri
Uzmanlar tarafından öğrenci ve velilerin bilgilendirilmesi
Öğrencilerin ilgi,istek ve yetenekleri doğrultusunda gruplandırılması
Görsel,İşitsel cihazlarla mesleklerin tanıtımı
Rehberlik merkezleri ile işbirliği vb.

İLGİLİ KURUMLAR:

Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü; Hizmet içi Eğitim Dairesi Başkanlığı; Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanlığı; Eğitim Araçları ve Donatım Dairesi Başkanlığı; Yönetimi Değerlendirme ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı; Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı.
ORTAÖĞRETİM PROJESİ
ORTAÖĞRETİM PROJESİNİN AMACI
Orta Öğretim Projesi, en az üç yıllık eğitim veren genel, mesleki ve teknik tüm orta öğretim kurumlarını kapsamaktadır. Toplumun ve bireylerin gelişen teknolojiye paralel eğitim ihtiyaçları doğrultusunda orta öğretim kurumlarının donanım ve fiziksel kapasitesini geliştirmek ve eğitim - öğretimin kalitesini yükseltmek, bu projenin en önemli amaçlarını oluşturmaktadır.
ORTAÖĞRETİM PROJESİNİN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Orta Öğretim Projesinin hazırlık çalışmaları; 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı'na dayanmakla birlikte, yerel kaynaklardan finanse edilmesi ile ilgili süreç, 10 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4702 Sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesi ile başlamıştır. Söz konusu kanun, ortaöğretim sisteminin de temel eğitim sistemi gibi yeniden yapılanması için yerel kaynak sağlamıştır.

Dünya Bankası'ndan sağlanacak dış kredi ile desteklenecek Projenin, 2005 yılına kadar yaşama geçirilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında, sektörel gelişim ve mevcut durum araştırma çalışmaları yapılmış, kalite artırımına yönelik etkinlikler üzerine Hazine Müsteşarlığı ve Dünya Bankası heyeti ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Orta Öğretim Projesi hazırlık çalışmalarını yürütmek üzere, Bakanlık Makamının 23/05/2001 tarih ve 1441 sayılı onayı ile Bakanlığımız Müsteşarı başkanlığında ilgili birimlerin amirlerinin katılımıyla " Orta Öğretim Projesi Yönlendirme Komitesi " oluşturulmuştur.

Orta Öğretim Projesi hazırlık çalışmalarının gerçekleştirilmesi için, Bakanlık Makamının 23/05/2001 tarih ve 1441 sayılı onayı ile Bakanlığımız ilgili birimlerinin görevlendirdiği elemanlarla sekiz ayrı "Proje Hazırlık Grubu" oluşturulmuştur.
Bakanlığımızın ilgili birim amirlerinin başkanlığında oluşturulan çalışma grupları şunlardır :

1. Altyapı İşi Belirleme Proje Hazırlama Grubu
2. Program Geliştirme Proje Hazırlama Grubu
3. Öğretmen Eğitimi Proje Hazırlama Grubu
4. Eğitim Materyalleri ve BT Proje Hazırlama Grubu
5. Değerlendirme ve Yönetim Bilgi Sistemi Proje Hazırlama Grubu
6. Mesleki Yöneltme ve Rehberlik Proje Hazırlama Grubu
7. Okul Gelişim Proje Hazırlama Grubu
8. Okul Yönetiminin Güçlendirilmesi Proje Hazırlama Grubu

Bu gruplara, 03-04/07/2001 tarihleri arasında Proje Hazırlama Eğitimi verilmiştir. Proje hazırlama grupları, raporlarını Eylül 2001'de tamamlamışlardır. Dünya Bankası heyetinin 06-15 Eylül 2001/ 17 Ekim -02 Kasım 2001 tarihleri arasında Ülkemize yaptığı ziyaretler sırasında Müsteşarlık Makamı ve Proje Hazırlama Gruplarının başkanları ile hazırlanan raporlar görüşülmüştür. Bu görüşmeler sonunda, Dünya Bankası ve Müsteşarlık Makamının uygun görüşleri ile çalışma gruplarının sayısı dörde düşürülmüştür.
Bakanlığımız ilgili birim amirlerinin başkanlığında yeniden oluşturulan çalışma grupları ise şunlardır :

1. Orta Öğretim Reform Stratejisinin Oluşturulması Çalışma Grubu
2. Mevcut Kapasitenin Daha Verimli Olarak Kullanılmasıyla Kalitenin Artırımı Çalışma Grubu
3. Öğrenim/Öğretim Kalitesinin Artırılması Çalışma Grubu
4. Ekonomik Analiz Çalışma Grubu

Çalışma grupları taslak raporlarını hazırlamış, Dünya Bankasının konuyla ilgili heyetinin son gezisinde Müsteşarlık Makamı ve grup başkanları ile Dünya Bankası arasında görüşmeler gerçekleşmiştir.
Diğer yandan, Japon Hükümeti projenin hazırlık sürecinde kullanılmak üzere Dünya Bankası aracılığıyla Bakanlığımıza 286.000 US$ hibe sağlamıştır. Söz konusu kaynağın kullanımına ilişkin "Japon Hibe Anlaşması" ise, Nisan 2001 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

Sağlanan hibe ile, projenin hazırlık çalışma gruplarına yönelik olarak çeşitli danışmanlık hizmetleri satın alınmasına ilişkin çalışmalar devam etmektedir.

Ortaöğretim Projesi hakkında Milli Eğitim Bakanlığı üst düzey yöneticileri ve ilgili sivil toplum örgütleri temsilcilerinin bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen "Mesleki Rehberlik ve Yöneltme" konulu seminer 29 Ocak 2002 tarihinde, "Program Geliştirme" konulu seminer ise 05 Şubat 2002 tarihinde yapılmıştır.

Sağlanan hibe ile, projenin hazırlık çalışma gruplarına yönelik olarak çeşitli danışmanlık hizmetleri satın alınmasına ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Mesleki rehberlik, kariyer danışmanlığı ve mesleki gelişimde ülke profilini belirlemek amacıyla OECD ülkelerinde gerçekleştirilen çalışmanın ülkemizde de yapılabilmesi amacıyla çalışmalar başlatılmıştır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/seminer-calismalari/54394-hayata-hazirlama-ve-mesleki-rehberlik-proje-ve-degerlendirme-raporu.html#post111217
Bu çalışmalara, Bakanlığımız ilgili birimlerinin yanı sıra, Türkiye İş Kurumu, TÜRK-İŞ ve TİSK gibi ilgili sosyal taraflar da katılmaktadır. Söz konusu çalışma, devam etmektedir.

ORTAÖĞRETİM PROJESİNİN ÇALIŞMA VE FAALİYET ALANLARI
Hazırlık süreci devam eden Orta Öğretim Projesi'nin yürütülmesi sırasında planlanan çalışma ve faaliyet alanlarına ilişkin genel çerçeve şöyledir :
· Yeni derslik ve atölye yapımları,
· Öğretim programlarının modüler öğretim esaslarına göre geliştirilmesi,
· Okul yöneticileri, öğretmenler ve diğer personel için çeşitli konularda hizmet içi eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi,
· Okullara bilgi teknolojileri sınıflarının kurulması, ihtiyaç duyulan alanlarda eğitsel yazılımlar hazırlatılması, Internet erişimi sağlanması ve bu sistemin değerlendirme sistemini güçlendirmek üzere "Yönetim Bilgi Sistemi"nin oluşturulması,
· Okulların laboratuar, atölye, eğitim materyalleri, öğretmen odaları donanımı yönünden desteklenmesi.
· Proje uygulama süresi boyunca, bütün süreçlerin izlenerek değerlendirilmesi ve çalışmalara geri - bildirim (feed -back) olarak yansıtılması.




HAZIRLAYAN

Türkçe Eğitimi Kaynak Sitesi