Kanser riskini azaltmanın en önemli ve kolay yollarından biri diyetimize dikkat etmektir. Amerika'da yapılan tıbbi araştırmalarda diyet ve beslenme etkenlerinin tüm kanserlerde %70, kanserden ölümlerde ise %35 oranında etkili olduğu gösterilmiştir. Başka bir çalışmaya göre ise kanser olgularının %80'i çevresel etkenlere bağlanmakta; bu etkenler arasında da beslenme önemli bir yer tutmaktadır. (kadınlarda görülen tümörlerin %50'si, erkeklerde görülenlerin %30'u beslenmeye bağlıdır.)
KORUYUCU BESİNLER
*Bazı sebzelerin (lahana, brokoli, salatalık, maydonoz, biberiye, soya fasülyesi) içerdikleri bazı maddelerle kansere karşı koruyucu etki gösterdikleri bilinmektedir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/8923-beslenme-ve-kanser.html#post13701
*Antioksidanlar (C vitamini, E Vitamini, betakaroten, selenyum, çinko, polifenol) kansere karşı koruyucudur.
*Doymamış yağlar (Soya, Zeytinyağı, mısırözü, ayçiçeği, kanola yağlarının okside olmamışları ve bir tür balık yağı olan omega3)
*Kalsiyum bağırsak kanserlerinden koruyucudur.
*Posalı-lifli besinler özellikle bağırsak kanserlerinden koruyucu etkiye sahiptirler.
PİŞİRME YÖNTEMLERİ
*Kızartma mümkünse pek tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir. Mutlaka kızartma yöntemiyle pişirmeniz gerekiyorsa 150 derecenin altında ve çok az yağla yapılması önerilir.
*Kavurma kızartmadan daha iyi bir yöntemdir (daha fazla yağa gereksinim duyulacağı için fazla yağların süzülmesi şartıyla).
*Fırında pişirme en iyi yöntemlerden biridir.
*Izgarada pişirme yüksek ısıya maruz kalındığı için yüzeydeki besleyici maddeler değişikliğe uğrar. Bu nedenle eğer ızgara yapılacaksa ısı 150 derecenin altında olmalıdır.
*Mangalın kömürlerinden gelen duman ve alevler kanser yapıcı maddelerin oluşumuna yol açar. Kor ateş oluşmadan etleri pişirmeyiniz.