Tetanos
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/8516-cocuk-hastaliklari-2.html#post13111

Etkeni 'Klostridyum tetani' adlı bakteridir. Bu mikrop organizmada yaygın olarak toprak ve hayvan dışkılarında bulunur. Hastalık tüm dünyada görülür. Tetanos her yaşta her cinste görülür. Yaz aylarında erkeklerde tekrar oranı daha fazladır (yaraların toprakta kontaminasyonu nedeniyle). Gelişmekte olan ülkelerde (Türkiye dahil) yeni doğan tetanosu yaygınlığını sürdürmektedir.

Göbek kordonunun steril olarak kesilmesi ve iyi bakımı, hamile annenin tetanos toksini ile aşılanması yeni doğanda hastalığı önler.

Bulaşma: Özellikle kırsal kesimde bulunan toprak, toz insan ve hayvan dışkıları bu hastalığa neden olan mikrobu taşırlar. Yani tetanos riski çok büyüktür. Korkulması gereken büyük yaralanmalar değildir. Onları zaten doktor görür. Ama ufak sıyrıklar, çizikler, kıymık batmaları çok daha tehlikelidir. Böcek sokması, köpek ve kedi ısırığı tetanosun giriş kapılarıdır. Bu yüzden en ufak çizik veya sıyrık itina ile temizlenip dezenfekte edilmelidir. Derin yaralar, yanıklar, ezikler ve diğer yaralanmalar organizmanın büyümesi için uygun ortam hazırlar. Ancak nadir olarak, bazı durumlarda herhangi bir giriş kapısı saptanamaz.

Bulgular: Kuluçka süresi 5 ile 14 gün arasındadır. Hastalık sinsice, istemli kasların sertliğinin giderek artmasıyla başlar. Genellikle ilk olarak çene ve boyun kasları tutulur.

Dikkat: Bebeklerde ilk bulgu emmede güçlük olabilir.

24-48 saat içinde hastalık tam olarak gelişir. Rijidite hızla göğüs ve uzuvlara yayılır. Çene kasları spazmı ile 'çenetlenmiş çene' gelişir. Alın kırışıklığı, kaşların çatılması ve ağız köşelerinin çekilmesi ile yüz özel bir görünüm alır (sardonik gülüş). Karın duvarı tahta gibi serttir.

Ağrılı spazm şeklinde olan ve birkaç saniye ve dakika devam eden kasılmalar, parlak ışık, ani ses ve hastanın hareketi gibi çeşitli uyaranların etkisi ile başlar. Şuur genellikle açıktır. Ateş genellikle yoktur ya da orta derecededir. Haftalar sonra kasılmaların sıklığı, şiddeti azalır ve yavaş yavaş kaybolur. Bir çok vakada ölüm 10. günden önce olur.

Korunma:
Göbek kordonu bakımı temiz bir şekilde yapılmalıdır.
Yaralanmalardan sakınılmalı ve yaraların temizlenmelidir.
Bu ölümcül hastalıkla savaşmak için yüzde 100 etkili bir aşı vardır (DTB). Çocuğun aşılarının düzenli olarak yapılmasına itina gösterilmelidir. Yaralanma durumunda doktor, yeni aşılanmış çocuğa tekrar aşı yapmaya veya yapmamaya karar verecektir. Aşı olmamış çocuklarda Gamma-globulin ve birinci tetanos iğnesi yapılır. Bundan sonra aşıya devam edilmelidir.



Toksik Eritemi

Latince adı Erytema Neonatarum'dur.

Belirtiler: Kırmızı bir yüzey üzerinde kendini beyaz sivilceler ya da kabarcıklarla belli eden bir döküntü. 5-6 mm çapında ortaları pire ısırığına benzer sarımsı beyaz lezyonlardır.

Nedeni bilinmemektedir. Özellikle doğumdan sonra ikinci günde görülürler. 1-2 haftada kendiliğinden kaybolur.

Normal zamanında doğmuş bebeklerde takriben yüzde 50'si (premetüre bebeklerde daha az) doğumdan 1 ila 3 gün sonra toksik eritem geliştirirler. Genellikle yüzde, karın bölgesinde ve kol ve bacaklarda meydana gelir ve pire ısırığını andırır.

Döküntüleri zararsızdır ve hiçbir tedavi gerektirmez, genellikle birkaç gün içinde geçer


Uçuk (Herpes)-Yenidoğan Aknesi

Uçuk (Herpes)

Özellikle deri-mukoza birleşme yerleri Toplumun yüzde 20-40'ında görülen bir herpes enfeksiyonudur.

Lezyon ağrı ve kaşıntı hissi ile başlar. Bir iki gün sonra önce kırmızı sivilceler oluşur,sonra bunlar su toplar, parlak açık bir renk alırlar. Daha sonra kuruyup kabuk bağlar ve 10 gün sonra yok olurlar. İz bırakmazlar. Grup halinde çıkan ve kaybolan lezyonlardır.

Ateşli hastalıklar sırasında herpes lezyonu görülebilir. Herpes küçük çocuklarda dudaklarda, diş etlerinde, dilde, ellerde, parmaklarda yerleşir. Adolesans çağında uçuk en çok ağızda ve cinsel organlarda görülür. Yenidoğan herpes tehlikeli olabilen bir hastalıktır.

Herpes Labialis ağız mukozasında görülen tekrarlayıcı bir viral enfeksiyondur. En sık görüldüğü yer mukoza-deri birleşme yerleri ve özellikle dudak ağız kenarıdır.

Bebeğin çevresinde uçuklu kimse bulunmamalıdır. Çünkü uçuk virüsü çok bulaştırıcıdır. Bu virüs çocukta sinir sistemini tahrip eden bir hastalığa neden olur. Hamile kadında uçuk varsa bazı önlemler alınması gerekir. Uçuk cinsel organlarda ise doğum sezaryen ile yapılır.

Süt veren kadında uçuk varsa temizlik kurallarına dikkatle uymak gerekir. Çocukta uçuk ağızda şaft şeklinde çıkar ve ateş yapar. Bazen başka hastalıklarla birlikte görülebilir. En önemli örneği de zatürreedir.

Tekrarlayan herpetik deri lezyonları genellikle tedavi gerekmez ancak çok sık tekrarlama olursa günümüzde uçuğa karşı çok etkili olan zoviraks adlı bir ilaç başarı ile kullanılmaktadır.




Yenidoğan Aknesi

Anneden geçen hormon etkisine bağlı, daha çok yanaklar, çene ve alında görülen bir akne vulgaris tablosudur. Daha çok erkek çocuklarda rastlanılır. Kısa sürede iyileşir. Genellikle tedavi gerektirmez. Uzun süre devam eden vakalarda lokal tedavi uygulanabilir. Kortikosteroid içeren deri merhemleri yeni doğanlarda kullanılmamalıdır.

__________________