Müzik dinlemenin, beyin kanaması geçiren hastalara çok iyi geldiği bildirildi.

"Brain" adlı ihtisas dergisinde yayımlanan makaleye göre, Finlandiyalı araştırmacılar, beyin kanaması geçirdikten sonra her gün 1 - 2 saat müzik dinletilen hastaların, hafıza ve dikkat toplama bakımından gelişme kaydettiğini belirledi.

Araştırmacılara göre, müzik dinleyen hastalar, hiç müzik dinlemeyenler veya sadece seslendirilmiş metinleri dinleyenlere nazaran depresyondan daha fazla uzaklaşıyor, daha olumlu bir ruh haline kavuşuyor.

Araştırmacılardan Teppo Sarkamo, müziğin endişe, depresyon ve ıstıraba iyi geldiğinin daha önce belgelenmiş olduğunu; müziğin şizofreni, bunama ve otizmin tedavisi konusunda da olumlu etki gösterdiğine dair muhtelif araştırmalar bulunduğunu hatırlattı ve beyin kanamasından sonra müziğin olumlu etkilerinin ise "ilk kez gösterildiğini" vurguladı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/42684-beyin-kanamasina-muzikle-tedavi.html#post89635

Araştırmanın, beyin kanaması geçiren 54 hasta üzerinde 2004 martıyla 2006 mayısı arasında yürütüldüğü kaydedildi.

Hastalar kurayla üç grubaayrıldı. Gruplardan birine istedikleri lirik müzikler, diğer gruba ise sesli kitaplardan bölümler dinletildi.

Üçüncü grup ise kontrol amacıyla kullanıldı. Beyin kanamasından üç ay sonra sözel belleğin, müzik dinleyen hastalarda yüzde 60 iyileştiği gözlemlendi.

Bu oran kitap dinleyenlerde yüzde 18, kontrol grubunda ise yüzde 29'da kaldı. Aradan altı ay geçtikten sonrada bu fark değişmedi.

Uzmanlar, müziğin hastalar üzerindeki bu "doğrudan" etkisini açıklayacak kapsamlı nörolojik araştırmalara ihtiyaç olduğuna işaret etti.