6 aylık bebeğe bağırsaktan yemek borusu

Yemek borusu oluşmadan erken doğumla dünyaya gelen Rüya bebek, kendi kalın bağırsağından alınan parçadan yapılan yemek borusuyla sağlığına kavuşturuldu.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feza Akgür, anne karnındayken bebeklerin yemek borusuyla soluk borusunun tek bir organ olduğunu ve doğuma yakın dönemde birbirinden ayrıldığını belirtti. Prof. Dr. Akgür, “Bu çocukta görülene ise doğumsal anomali diyebiliriz. Nedenini bilemiyoruz, ama yemek borusunun ortası eksik kalmış. Kalın bağırsaktan aldığımız parçayı yemek borusu yaptık” dedi.

Karındaki bir organı göğüse taşımanın “kendi kendine organ nakline” girdiğini belirten Prof. Dr. Akgür, şunları söyledi:

“Yemek borusunu, kasları çok güçlü olan kalın bağırsaktan yaptık. Yemek borusunda kaslar bu kadar güçlü olmuyor. Yemekler mideye yer çekiminin etkisiyle gidiyor. Bağırsak yeterli uzunlukta bırakılmadığında kıvrılır ve yutma olayı zorlaşır. Yine mideye bağlantısı çok önemli. Mide asidinin kalın bağırsaktan yapılan yemek borusuna doğru geri kaçmaması gerekiyor. İki ucun birbirine tam denk gelmesi de yine çok önemli. Bunun için ameliyat öncesi çok iyi bir planlama yapıyoruz. Yaptığımız her şey ekip çalışmasının eseri ve çok hassas bir operasyon.”

Prof. Dr. Akgür, yaklaşık 10 saat süren ameliyatın ardından 6 aylık bebeğin sağlığına kavuştuğunu ifade ederek, “Çocuk midesine açılan hortumla besleniyordu, oradan yiyecekler veriliyordu. Şimdi gayet iyi, ancak kontrollere çağırarak yutmasının nasıl olduğunu gözlemliyoruz” dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/38985-6-aylik-bebege-bagirsaktan-yemek-borusu.html#post84535

Anne Leyla Şimşek, Rüya'nın ilk çocukları olduğunu belirterek, “Bebeği emzirmem için getirdiler. Çocuk sütü dışarı çıkarıyordu. O zaman bir sorun olduğunu anladım, doktorları uyardım. 5-6 ay Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gördü. Orada midesine hortum takılmıştı, oradan besleniyordu. Sonra buraya getirdik. Kızım şimdi çok iyi, yutmasında herhangi bir sorun yok” diye konuştu.
Şimşek, kızının sağlığına kavuşmasını sağlayan doktorlara büyük minnet duyduğunu ifade ederek, “Onu midesine takılı hortumdan kurtardılar. Şimdi kızım sağlıklı bir bebek. Onu sağlığına kavuşturan doktorlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

YEMEK BORUSU TIKANIKLIKLARI

Yemek borusu tıkanması adı verilen rahatsızlıkla dünyaya gelen bebeklerde, gelişmemiş ya da tamamlanmamış bir yemek borusu vardır.
Tahminen 5 bin bebekte bir bu bozukluk görülür.

Bu bozukluğun yanı sıra, genellikle soluk borusu bozuklukları gibi başka anormallikler de bebekte görülür. Bu tür bebeklerin en az yüzde 30'unda yaşamı tehdit eden kalp, üreme ve merkezi sinir sistemi problemleri gibi bozukluklar da yaşanır. Bu doğum kusurunun belirtileri çoğunlukla daha doğum odasında ortaya çıkar. Böyle bir bebeğin ağzından anormal derecede fazla salgı gelir, annesi bebeği beslemek istediğinde bebek yutkunamaz, öksürür ya da morarır.