Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu (TKASK) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, evlerin balkonlarında, mutfaklarında, halka açık mekanlarda, özel taşıtlarda içilen sigaranın çocukları pasif içicilikten kurtarmayacağını bildirdi.

Kutluk, Ankara'da bir alışveriş merkezinde "4 Şubat Dünya Kanser Günü" kapsamında düzenlediği basın toplantısında, sigara kullanmayan ancak pasif içici konumunda bulunan çocukların karşı karşıya kaldığı risklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

TKASK'ın, merkezi Cenevre'de ve 80'i aşkın ülkede 280 üyesi bulunan Dünya Kanser Savaş Örgütü'nün (UICC) üyesi olduğunu belirten Kutluk, TKASK'nin UICC ile birlikte 2003 yılından bu yana 4 şubatta "Dünya Kanser Günü" etkinlikleri kapsamında kampanyalar düzenlediğini anlattı.

Bu yılki kampanyada "Sigaranı Söndür, Yüzümü Güldür" sloganı ile "Çocuklara sigarasız bir ortamda büyüme hakkı verilmesi" temasının ele alındığını dile getiren Kutluk, kampanyada pasif içiciliğin önlenmesi ve özellikle çocukken çevresel tütün ürünlerinin ve sigaranın dumanına maruz kalmanın ileride getireceği sağlık riskleri konularının altının çizileceğini söyledi.

Dünyada her yıl 5 milyon kişinin tütünle ilgili hastalıklardan yaşamını yitirdiğini, bunların arasındaki 1.5 milyon insanın dakanserden öldüğünü anlatan Kutluk, araştırmaların sigara kullanmayanların da özellikle evlerde ve iş yerlerinde tütüne maruz kaldıklarını ve bu kişilerde de kansere yakalanma riskinin yüzde 30 oranında arttığını ifade etti
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/39544-sigarayi-sondurmenin-tam-zamani.html#post85264

"Pasif içiciliğin azı çoğu olmaz"

Dünyadaki 1.5 milyar çocuğun yarısının pasif içiciliğe maruz kaldığını belirten Kutluk, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 80'lere ulaştığını söyledi.

"Evlerin balkonlarında, mutfaklarında, halka açık mekanlarda, özel taşıtlarda içilen sigara da çocukları pasif içicilikten kurtarmaz" diyen Kutluk, "Pasif içicilik zararlıdır. Pasif içiciliğin azı çoğu olmaz. Özellikle evlerde ve taşıtlarda çocuklar korunmasızdır ve pasifiçiliğe maruz kalmaktadır. Çocukların bulunduğu hiç bir mekanda tütüne izin verilmemelidir. Bu konuda özellikle ebeveynleri uyarıyoruz" şeklinde konuştu.

Kutluk, pasif içicilikten korunmak için hiçbir havalandırma yönteminin yeterli olmadığını belirterek, tütün dumanının, kısa süreli havalandırmayla odadan çıkmadığını, eşyalara, duvarlara, giysilere işlediğini ifade etti.

Kutluk, pasif içiciliğin çocuklarda astım, zatürre, kulak iltihabı gibi hastalıkların görülme oranını arttırdığını işaret ederek, dünyada her yıl 160 bin çocuğun kansere yakalandığını, bunların 90 bininin öldüğünü, alınacak önlemlerle bu sayının yüzde 80'inin kurtarılabileceğini dile getirdi.

Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ının tütünle bağlantısı olduğunu dile getiren Kutluk, "Türkiye'de her iki erkekten biri, her beş kadından biri tütün mamulleri kullanıyor. Her yıl 40 bin kişi akciğer kanserine yakalanıyor. Türkiye'de akciğer kanseri patlaması var. Herkese sesleniyoruz. Tütün mamulleri kullanmayın. Çocuklarınızı, bebeklerinizi ve gençleri pasif içicilikten koruyun" diye konuştu.

"Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 11'e düştüğünü" anlatan Kutluk,gençlerin ve çocukların yüzde 30'unun sigara içtiğini, gençlerin ve çocukların yüzde 80 - 90'ının ise özellikle evlerinde sigara dumanına maruz kaldığını dile getirdi.

Kutluk, Türkiye'nin, tütün mamullerinin kullanımıyla mücadelede son yıllarda önemli adımlar attığını ifade ederek, "Türkiye, 19 Ocak'ta çıkan 'Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü HakkındaKanun' ile bu konudaki kararlığını gösterdi. Yasa, Türkiye'de çok insanın hayatını kurtaracaktır" dedi.

Sigara nasıl bırakılmalı?

Sigarayı bırakmaya karar verenlere sigarayı hatırlatan mekanlardan, arkadaşlardan bir süre uzak durmalarını tavsiye eden Kutluk, sigaranın bırakılmasının ardından zor zamanlarda "sigaraya yeniden başlama" psikolojisinden de uzak durmalarını istedi.

Kutluk, sigarayı bırakmakisteyenlerin bu konuda eğitim gören uzmanlar tarafından yardım almaları gerektiğini söyledi.

Toplantının ardından TED Ankara Koleji ve Şehit Teğmen Kalmaz İlköğretim Okulu öğrencilerinin Dünya Kanser günü ile ilgili resimlerinin yeraldığı sergi açıldı.

Bu yıl Dünya Kanser Günü kampanyası çerçevesindeki etkinlikler bir ay sürecek.