Kanserojen madde içeren siyah poşetler insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit...
Atık maddelerden üretilen siyah poşetler, insan sağlığını tehdit ediyor. Genellikle seyyar satıcı ve pazar esnafının kullandığı siyah poşetler, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretiliyor. Türkiye”de yılda 260 bin ton siyah renkli poşet tüketiliyor.

Türk gıda kodeksine göre, gıda maddelerinin atık plastik maddelerin hijyenik olmadan dönüştürülmesiyle elde edilen koyu renkli bu poşetlerin içinde taşınması ve muhafaza edilmesi yasak.

Siyah renkli naylon poşetlerin içinde barındırdığı mikroorganizmalar insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit. Ancak şeffaf poşetlere göre daha ucuz olduğu için esnaf bunları tercih ediyor.

Sağlıksız poşetlerin kullanımın engellenmesi konusunda yerel yönetimlerin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Şimdiye kadar İstanbul’da sadece bir ilçede, Büyükçekmece’de bu poşetlerin kullanımı yasaklandı.

Tüketici dernekleri yerel yönetimlerin pazar yerlerini denetlemesi ve tüketicinin kese kağıdı kullanımına yönlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Atık maddelerin dönüştürülmesi sırasında şeffaflaştırma mümkün olmadığı için koyu tonlarda renklendirme yapılıyor. Poşetin kaliteli olup olmadığını kokusundan ve dokunulduğunda çıkardığı sesten anlamak mümkün. Kaliteli poşet kırıştırırken ses çıkarıyor. Kalitesiz poşetler ise katlandığında bu sesi duymak mümkün değil, ayrıca kötü bir kokusu var. Kaliteli poşet ise kokusuz oluyor.