Beynin işleyişi ve depresyon mekanizması
Beynin işleyişini düzenleyen elektrik dalgalarındaki bozukluğun depresyona yol açabileceği ortaya çıktı.


WASHİNGTON - ABD’nin Stanford Üniversitesi’nden bilim adamlarının, fareler üzerinde yeni bir görüntüleme yöntemini kullanarak yaptığı araştırma sonucunda, farklı depresyon mekanizmalarının ve tedavilerinin tek bir elektrik akımı devresinden geçtiği, bu devrede elektrik akımlarındaki değişikliğin depresif durumların nedeni olabileceği görüldü.
Haberin devamı

Araştırmacılar, önce farelerde depresyon durumu yarattı. İnsanlarda görüldüğü kadar karmaşık bir durum farelerde çıkmasa da hayvanların insanlardakine benzer belirtiler gösterdiği ve insanların tedavisinde kullanılan antidepresanlara olumlu yanıt verdikleri izlendi.

Bilim adamları daha sonra, depresyon belirtisi gösteren farelerin beyinlerinde tespit ettikleri elektrik akımındaki bozukluğun antidepresanlarla düzeltilebildiğini fark etti. Araştırmacıların başındaki Dr. Karl Deisseroth, bu bulguların depresyonun neden birçok nedeni ve tedavisi olduğunu gösterdiğini söyledi.

Araştırmanın, depresyon kavramının somut bir nedeni olabileceğini de anlamaya yardımcı olduğunu belirten Deisseroth, elde edilen sonuçların yeni depresyon tedavilerinin yolunu açtığını kaydetti. Daha önce yapılan araştırmalar beynin işleyişini düzenleyen alfa, beta, delta ve teta elektrik dalgalarındaki düzensizliğin obeziteden hiperaktiviteye, uyuşturucu bağımlılığından pek çok suça eğilime kadar sağlıksız koşullar yarattığını göstermişti.