Vücut İnceleme Takıntısı

--------------------------------------------------------------------------------

Popüler kültürün egemenliği, beraberinde yeni hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunlardan en tehlikesi de gençler arasında hızla yayılan ‘vücut inceleme takıntısı’. Bu tip takıntıların tek çözümü tedavi görmek.


İlk kez 20 yıl önce tespit edilen bu rahatsızlık yüzünden sadece İngiltere’de 600 bin genç intiharın eşiğinde yaşıyor. Bu rahatsızlığa yakmalanan kişiler kendilerini ayna karşısında objektif olarak değenlendiremiyor.

TEDAVİ OLMAK TEK ÇÖZÜM

Vücutlarındaki herhangi bir bölgeyi çirkin olarak değerlendiriyorlar ve kendilerini kendilerini çirkin ilan ediyorlar. Bu kişilerden biri de İngiltere 2004 güzeli Racheal Baughan. Baughan, “Eskiden aynaya bakmaya bile tahammül edemiyordum. Çirkin olduğumu düşündüğüm için günler boyu odama kapanıyordum. Tek düşüncem estetik ameliyat olmaktı. Bu sayede sorunlarımdan kurtulacak, güzel bir vücuda ve surata sahip olacaktım. Çirkin olduğum düşüncesi her saniye aklımı kemiriyordu. Hatta, defalarca kollarımı jiletleyip intihara kalkıştım. Şimdi, psikolojik tedavi görüyorum. Yeni yeni bedenimle barışmaya başladım” dedi.

DİZİLER KÖTÜ ETKİLİYOR

ABD’de davranış bilimleri konusunda uzman olan Doktor Fügen Neziroğlu ise “Estetik ameliyatlar takıntısı olan kişilere yardımcı olamıyor. Bilakis ameliyattan sonra vücutlarında yeni bir kusurlu bölge buluyorlar ve yine bıçak altına yatıyorlar. Önemli olan hastaların bakış açısını değiştirmek. Estetik ameliyatların çözüm olmadığını anlamaları gerekiyor. Sonra sorun çözülmeye başlıyor. Ayrıca, diziler ve reality şovlar durumu daha kötü hale getiriyor. Özellikle, Amerikan müzik televizyonu MTV’de yayınlanan ‘I Want a Famous Face’ (Bir Ünlünün Yüzünü İstiyorum) isimli reality şov ve estetik cerrahların hayatını anlatan ‘Nip/Tuck’ adlı dizi bu örneklerin başında geliyor” diye konuştu.