Sezaryen sonrası normal doğum tehlikeli

--------------------------------------------------------------------------------

Batman Özel Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ruhi Günel, Türkiye'de ve bölgede sezaryen yöntemiyle yapılan doğum sayısındaki artışa dikkat çekerek, sezaryen sonrası normal doğumun tehlikeli olabileceğini söyledi.


Başhekim Uzman Dr. Ruhi Günel, yapılan tahliller ve ölçümler sonunda annenin normal doğumu mümkün değilse, zorunlu olarak sezaryene karar verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Normal doğumlarda bazen çocuğun doğum kanalına girmemesi, kolunun rahimde takılı kalması nedeniyle kanala girmemesi, ana rahminin 'pelvis çapı' dediğimiz kemik yapısının dar olması gibi nedenlerle bazen bebekler doğal yolla alınamayabiliyor. Doğum öncesi yapılan tahlillerle, annenin ölçümleriyle sezaryen olup olmayacağına karar verilir" şeklinde konuştu. Sezaryenle doğumun normal doğumun gerçekleşmediği zamanlarda alternatif doğum şekli olduğunu söyleyen Başhekim Günel, "Normal doğum, tabiatın doğal bir kuralı. Hayvanlarda olduğu gibi insanlarda da en sağlıklı doğum şekli, normal yollarla yapılan doğumdur" dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25004-sezaryen-sonrasi-normal-dogum-tehlikeli.html#post47435

Türkiye'de ve bölgede sezaryen yöntemiyle yapılan doğumlardaki artışın dikkat çekici olduğunu dile getiren Başhekim Günel, "Sezaryen vakaları biraz fazla. Bunda tabii işin psikolojik yönü de var. Her ne kadar zorunlu hallerde sezaryenle doğum yapılıyorsa da, bazen ailenin isteğiyle de yapılabiliyor. Bazı anneler sancıyı çekmek istemiyor. Halk arasında 'prenses doğum' denilen belden uyuşturmalı, anneyi tamamen uyutmadan acı hissettirmeyen sezaryen yöntemleri de var. Bunlarda da ailenin isteğine bağlı olarak sezaryenle ameliyat yapılabiliyor" diye konuştu.

Sezaryenle doğumdan sonra ancak bir gebeliğe müsaade edilebildiğine dikkat çeken Başhekim Günel, "Sezaryenden sonra bir kez daha normal doğum yapacak diye bir şans da yok. Bu daha büyük bir risk. Çünkü ilk doğumu sezaryenle yapan bir kadında diğer doğumda yara olan yer kasılacaktır bebek doğsun diye. Kasılma esnasında eski sezaryen yeri yırtılacaktır" dedi. Batman'da 7-8 sezaryenle doğum yapan kadınlarla karşılaştıklarını kaydeden Günel, "Burada kadının hayatıyla kumar oynanıyor. Bunlar arasında ölenler de var. Bölgenin coğrafi, ekonomik, sosyal koşulları, feodal yapısı düşünüldüğünde insanlar bu olayı kolay kabullenmek istemiyor. Özellikle erkekler tarafından bir şans daha denenmek isteniyor, ama bu şansı kimden istiyoruz; annenin hayatından istiyoruz" şeklinde konuştu.