Çocuğunuz için bol D vitamini alın

--------------------------------------------------------------------------------

Yeterli D vitamini alamayan kadınların çocuklarında raşitizm hastalığı görülme riski çok yüksek...


Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi ÇocukBölümü Öğretim Üyesi ve Türk Çocuk Kemik Sağlığı Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Behsat Özkan, çocuklarda raşitizm hastalığının nedenleri ve görülme sıklığı hakkında bilgi verdi.

Özkan, raşitizm hastalığının özellikle büyüme çağında olan çocukların kemiklerinde meydana gelen bozulma olduğunu, hastalığın vitamini eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Yeterli D vitamini alamayan kadınların çocuklarında raşitizm hastalığı görülme riskinin çok yüksek olduğunu kaydeden Özkan, bu nedenle özellikle doğurganlık çağındaki kadınların D vitamini konusunda hassas olmaları gerektiğini ifade etti.

“KIŞ MEVSİMİNDE DAHA DİKKATLİ OLUNMALI”
İnsanların D vitaminini güneş ışınlarından aldığını belirten Özkan, bunun için özellikle kadınların yeterli şekilde güneşlenmeleri gerektiğine dikkat çekti. Ancak ekim ile şubat ayları arasında güneş ışınlarının yeterli gelmediğini belirten Özkan, şunları söyledi:
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25003-cocugunuz-icin-bol-d-vitamini-alin.html#post47434
“Bu aylarda kadınların daha fazla D vitamini almalarını öneriyoruz. Çünkü, söz konusu aylar arasında güneş ışınları az geliyor. Kış mevsiminde daha fazla yaşanan hava kirliliği de güneş ışınlarının az gelmesinde önemli bir etken.”

“DOĞUDAKİ İLLERDE DAHA FAZLA”
Özkan, bölgedeki iklim şartlarının yanı sıra sosyal ve kültürel etkenlerin getirmiş olduğu giyim tarzının insanların güneşten daha az yararlanması ve D vitaminini daha az alması nedeniyle Türkiye’nin doğusundaki illerde raşitizm riskinin daha yüksek olduğunu anlattı. Özkan, şöyle devam etti:
“Bölgede insanlar özellikle uzun süren kış mevsiminin getirmiş olduğu soğuktan korunmak için çok kalın ve kapalı kıyafetleri tercih etmek zorunda kalıyor. Bu da güneşin tene daha az temas etmensine ve dolayısıyla D vitaminin daha az kazanılmasına yol açıyor.”

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN PROJESİ
Özkan, Sağlık Bakanlığı’nca raşitizm hastalığının önüne geçmek için uygulanan ücretsiz D vitamini dağıtımının, bölgede raşitizm hastalığının görülme sıklığının azalmasını sağladığını da bildirdi. Özellikle güneş ışınlarından yeterli şekilde faydalanamayan doğurganlık çağındaki kadınların bu imkandan yararlanarak D vitamini eksikliğini giderebileceğini dile getiren Özkan, “Bunun yanında güneşli havalarda da saat 11 ile 12 arasında bir süre güneşlenilmesini öneriyoruz” diye konuştu.