Yeni Anneler

--------------------------------------------------------------------------------

Bugün farklı hayat tarzına ve imkânlara sahip olan yeni anne olmuş kadınlara, bu durumun kendilerini nasıl değiştirdiğini sorduk. Verilen cevaplardan anne kalbinin tüm zaman ve mekânlarda birbirine benzediğini ve hep aynı sesi tekrar ederek attığını gördük:Yavrum


Sonay Dikkaya Yıldırım, NTV (Oğlu Yiğit Şan 7,5 aylık)
Annelik bana şükretmeyi öğretti

Çok zor bir hamilelik dönemi geçirdikten sonra 680 gr. ağırlığında ultra prematüre bir bebek sahibi olduğum için, annelik bana; sabrı ve daha çok inançlı olmayı, daha fazla şükretmeyi öğretti. Artık hayattaki ufak tefek şeyleri dert etmeyip oğlumun ve sevdiklerimin aldığı her nefese duacıyım. Sağlıklı ve mutlu olmaktan daha değerli hiçbir şey yokmuş meğerse... Dünyanın en zor ama en keyifli duygusu olan bu büyük sorumluluk, insanın kendini daha güçlü, daha uyumlu ve daha olgun hissetmesine sebep oluyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/24936-yeni-anneler.html#post47336




Elif Şafak, yazar (Kızı Şehrazat Zelda, 8 aylık)
Annelik beni müthiş değiştirdi

Annelik beni müthiş değiştirdi. Evvela hamilelik süreci beni kolaycacık ağlayan, duygusal biri yaptı. Sonra o devre geçti. Annelik beni daha sabırlı kıldı her şeyden evvel. Daha dengeli, düzenli ve yerleşik kıldı. Yazar yanımla anne yanım didişiyorlar ara ara. Anneliğin kimi kadınlara çok şey kattığını düşünüyorum. Ama çocuksuz kadınların da son derece olgun olabileceğine inanıyorum.




Gülcan Tezcan, gazeteci (Kızı Gülru 3 yaşında)
Annelikle kadınlar büyüyor
Kızım tarafından sürekli imtihan edildiğimi bilmek açıkçası tedirginlik duymama sebep oluyor. Çünkü her hareketim, her sözüm onda olumlu ya da olumsuz bir şekilde karşılığını buluyor. Sürekli kendimi hesaba çekip iyi bir anne olmaya çalışıyorum. Yüklediği sorumluluktan dolayı annelik kadınların 'büyümesini' sağlıyor. Allah annelere değerli bir emanet ve ağır bir sorumluluk veriyor.




Nuriye Özen Toraman, Mehtap TV
(Oğlu Ahmet Meriç 4 yaşında) Annelik Allah'ın lütfu

Anneliğin kadını çok zenginleştirdiğini düşünüyorum. Bunu yaşadım. Sevgi, şefkat, sabır, heyecan, endişe, merhamet, bunların hepsini de üst sınırlarda yaşıyorsunuz. Anneliğin Allah'ın gerçek bir lütfu olduğunu anlıyorsunuz ve inancınız, şükürle birlikte daha da kuvvetleniyor. Dünyaya, savaşa, şiddete, çevre kirlenmesine, eğitim sağlık problemlerine; kısaca her şeye daha duyarlı oluyorsunuz.




Pınar Taş, gazeteci
(Oğlu Ömer Halid, 7,5 aylık) Bambaşka biri oldum

Doğum; artık öleceğimi düşündüğüm, artık sonuna geldim, bitti, bu kadar, kaçabilecek başka yer yok dediğim andı. Kendimi hiç bu kadar incinmiş hissetmemiştim, hissedemezdim. Ben ben değil, herhangi bir nesneydim, doğum yaptığımı da unuttum, insan olduğumu da, sadece nefes aldım, oğlumun oksijeni tükenmesin diye, acıyı hissetmeyeyim diye... Gözlerim yaş içinde, ameliyat masasına yattım. Anne olmak işte böyleydi, sen öldüğünü düşündüğün an, bebeğin doğuyordu. Oğlumun doğumuyla benim bambaşka bir insan olma serüvenim başlamış oldu. Bambaşka bir dünyaya girdim... Oğlum büyürken ben bambaşka biri oldum.




Burcu Şentürk, Samanyolu
TV (Oğlu Ata 2,5 yaşında) Hayatıma heyecan kattı

Oğlumun varlığı beni hayata daha çok bağladı. Hayatıma müthiş bir heyecan kattı. O an anneciğimin de aynı duyguları benim için hissettiğini ve onun kıymetini bir kez daha anladım. Annelikle birlikte her şeye daha pozitif bakar hale geldim. Eskiye göre biraz daha az sinirleniyorum, daha merhametli ve sabırlı oldum. Bu arada endişelerim de arttı. Eskiden düşünmediğim birçok konu beynimi kemiriyor. Benim için günün en güzel zaman dilimi işten eve döndüğümde oğlumun kapıyı açmasıyla başlıyor.



Demet Kutluay, manken
(Kızı İrem 11 aylık) Daha toleranslı oldum

Anne olduktan sonra daha sabırlı, daha özverili, daha toleranslı bir insan oldum. Bunun yanında daha evhamlı, daha ince düşünen, daha titiz biri olduğumu da belirtmeden geçemem. İrem'in doğumuyla tam bir aile olduk. Artık benim için en önemli şey ailemin sağlığı, mutluluğu ve huzuru. Kesinlikle annelik, kadınları olgunlaştırıyor. Bir bebek dünyaya getirmek, onun tüm bakımını ve sorumluluğunu üstlenmek insanı büyütüyor. Şimdiden kendimi çok değişmiş hissediyorum. Adeta her gün için coşuyorum.



Yasemin Yalçın Aktosun,
psikolog (Kızı Nilüfer 3 yaşında) Annelik bir ikramiye

Annelik her insanda tohum halinde var olan birtakım vasıfların (sorumluluk, sabır, empati, hoşgörü) yeşertilebilmesi ve dolayısıyla bireyin karakter gelişimi için bir fırsat. Belki de tam olarak geliştiremediğimiz bu vasıflar annelik süreci ile yeşeriveriyor ve hayata bakış açımız daha pozitifleşiyor. Bu açıdan annelik kadın için bir ikramiye gibidir.