Anneler Dikkat

--------------------------------------------------------------------------------

Anne olmak isteyen kadınların, gebeliğe hazırlık döneminden hamileliklerinin 12. haftasına kadar her gün 0,4 mg folik asit almaları bebeğin omurga ve omurilik sorunlarıyla doğma riskini yüzde 70 oranında düşürüyor.


Türk Jinekoloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, kadınların, hayatlarındaki en önemli evrelerden biri olan hamilelik döneminde belirli davranış kalıplarını geliştirmeleri ve bazı alışkınlarına sınırlamalar getirmeleri gerektiğini söyledi.

Anne adaylarının sağlıklarına büyük özen göstermelerini isteyen Tıraş, “Gebelik süresince, anne adayının bir sağlık personeli tarafından düzenli olarak izlenmesi, anne ve doğacak bebeğinin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilecek sorunlar için önlem alınmasını sağlar” dedi.

DÜZENLİ HEKİM KONTROLÜ ŞART
Tıraş, hamilelik süresince düzenli olarak yapılan hekim kontrolüyle anne ve bebekte ortaya çıkabilecek kansızlık, bebeğin annekarnında oksijensiz kalması, erken doğum, gebelik zehirlenmesi ve düşük doğum ağırlıklı bebek riski gibi anneyi ve bebeği etkileyebilecek olumsuzlukların önceden fark edilerek önlenebileceğini belirtti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22112-anneler-dikkat.html#post41686

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin bazı özveriler gerektirdiğini kaydeden Tıraş, anne adaylarına şu önerilerde bulundu:
“Hamileyken hangi nedenle olursa olsun, herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Alacağınız ilacın sizin ve bebeğinizin üzerinde olumsuz etkisi olmadığından emin olmalısınız. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için hamilelik öncesinde fizik kondisyonunuzu en iyi düzeye getirmeniz şarttır. Hamilelik süresince düzenli ve hafif egzersiz yapmalınız. Egzersiz yaparken herhangi bir kramp veya kanama geçirirseniz, hemen son verin. Alkol ve sigaradan uzak durun. İçki ve sigara bebeğinize ciddi zararlar verebilir. Yeterince vitamin ve mineral almak için bol bol taze sebze ve meyve tüketin, süt için.”

BEBEĞİN İHTİYACI OLAN BESİNLERİ ALIN
Prof. Dr. Tıraş, gebelik döneminde enerji ve besin öğeleri gereksinimi arttığına dikkati çekerek, bu ihtiyaç karşılanmadığı takdirde bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereksinim duyulan besin öğelerinin, annenin kendi dokularından sağlandığını, sonucunda da annede çeşitli hastalıklar ortaya çıktığını ve enfeksiyonlara karşı direncin azaldığını kaydetti.

Bebek sahibi olmak isteyen kadınların gebeliğe hazırlık döneminden hamileliklerinin 12. haftasına kadar her gün 0,4 mg folik asit almaları tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Tıraş, folik asitin, bebeğin omurga ve omurilik sorunlarıyla doğma riskini yüzde 70 oranında düşüreceğini söyledi. Bülent Tıraş, folik asitin, yeşil yapraklı sebzelerde, esmer ekmekte ve tahıllarda bulunduğunu bildirdi.

KIZAMIKÇIK AŞISINI KONTROL ETTİRİN
Anne adaylarının gebelik döneminde Kızamıkçık aşısı olup olmadıklarını mutlaka doktorlarına kontrol ettirmeleri gerektiğini vurgulayan Bülent Tıraş, şu uyarılarda bulundu:
“Hamilelik sırasında kızamıkçık (Rubella) virüsüne yakalanırsanızçocuğunuzun sağır, kör veya akli melekeleri eksik doğma ihtimali yükselir. Eğer daha önce kızamıkçık aşısı olmadıysanız, doktorunuz bu aşıyı mutlaka yapacaktır. Aşınızı yeni olduysanız, hamile kalmak için hiç değilse üç ay geçmesini beklemelisiniz. Hepatit B enfeksiyonu ülkemizde yaygın olduğu için, anne adayları hamilelikleri öncesinde hepatit antijenlerini kontrol ettirmeli, negatifseler aşı olmalılar. Toksoplazma; beyin hasarlarına yol açarak cenini ciddi biçimde etkileyebilecek, anne karnında ölüme yol açabilecek bu enfeksiyon türügenellikle kedi ve benzeri evcil hayvanların dışkısından, tükürük ve benzeri salgılarından bulaşır. Bu nedenle, eğer evcil hayvan besliyorsanız, pisliklerini temizlerken mutlaka eldiven takmalısınız.”