Lida'nın Satışı Durduruldu

--------------------------------------------------------------------------------

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ‘zayıflama ilacı’ olarak piyasaya sunulan Lida’nın satışını durdurdu. İçeriğinde sibutramin olduğu tespit edilirse, ilaç piyasadan toplatılacak. Bakanlık, analizler sonuçlanana kadar, ürünün kullanılmaması konusunda uyardı.


Takviye edici gıdaların ithalatında bakanlık tarafından kontrol belgesi düzenlendiği hatırlatılan yazıda, Lida-daidaihua adlı ürünün de gıda takviyesi olarak ithal edildiği kaydedildi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/23046-lidanin-satisi-durduruldu.html#post43801

Açıklamaya göre, ithalat sırasında ürün bileşeninde etken madde beyan edilmiyor, gıda maddeleri etken maddeye göre sınıflandırılmıyor ve ürünün kullanım amacı değerlendirilmiyor. Kontrol belgesi kapsamında izin verilen ürünler eczanelerde veya diğer satış noktalarında satılabiliyor. Ancak, bakanlıktan gerekli izinler alınmadan veya aldığı izinden farklı şekilde tüketime sunulan ürünler hakkında, Türkiye’deki ve ithal edilen ülkelerdeki resmi kurumlar nezdinde girişimler yapılıyor.

Açıklamada, lida adlı ürünün izin verilen içerikten farklı bir şekilde piyasaya sürüldüğü yolundaki haber ve reklamlar üzerine, yasal işlem başlatıldığı vurgulandı.

Bakanlık, ürünün ithal edildiği ülke olan Çin’in büyükelçiliği aracılığı ile firma beyanının doğruluğu konusunda yazışma yaptı. İl müdürlüklerine de söz konusu ürünün denetimi konusunda talimat verildi. Dağıtım, satış yerleri ve eczanelerde yapılan denetimler sonucunda, bu ürünle ilgili mevzuata aykırı ifadeler içeren broşür bulunduran firmalara cezai işlem uygulandı. Broşürler piyasadan toplandı.

Kaçak olarak satışı yapılan ürünler ile ilgili olarak da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı bilgilendirildi.

Sibutramin analizi yapabilen laboratuvarlar belirlenerek, ürün buralara analize gönderildi. Analizler sonuçlanana kadar ürünün satış ve dağıtımı durduruldu. Siburtamin adlı kimyasalın tespiti halinde ise ürünün piyasadan toplatılması, kontrol belgesinin iptali yönünde il müdürlüklerine talimat verildi.