Katkı maddeli gıdalar
Tüketici Hakları Derneği Samsun Şube Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, katkı maddeli gıdalardan uzak durulması gerektiğini bildirdi.


Dr. M. Emin Dinççağ, gıda maddeleriyle vücut bakım ürünlerindeki renklendirici ve raf ömrünü uzatıcı E-102 (Tartrazin), E-104 Quinoline Yellow, E-107 Yellow 7G ve E-122 Azorubine gibi maddelerin ABD, İsveç, Norveç, Avusturya gibi ülkelerde yasaklandığını, Türkiye'de ise kullanımının serbest olmasının şaşırtıcı olduğunu kaydetti. Türkiye'de değişik ürünlerde renklendirici ve raf ömrünü uzatıcı olarak kullanılan katkı maddeleri konusunda halkı bilinçlendirecek bir kurum olmadığına dikkat çeken Dinççağ, "Bu konu gıda sağlığı açısından bir eksikliktir. Özellikle tüketici derneklerinin gıda analizi yapabilecek bağımsız laboratuvarlar kurması gereklidir" uyarısında bulundu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22567-katki-maddeli-gidalar.html#post42810

İçecekler, tatlı, reçel, tahin, çerez, konserve ve balık ile hazır çorbalarda kullanılan renklendirici (boya maddesi) E-102'nin (Tartrazin) astım krizi ve tiroid tümörüne neden olduğu, çocuklarda allerjik reaksiyonlar yaptığı, insan kromozomunda hasar meydana getirdiğinin anlaşıldığını ve bu maddenin gıdalarda kullanımının Norveç ve Avusturya'da yasak olduğunu kaydeden Dinççağ, "Deri iltihabına neden olan E-104 Quinoline Yellow ise, saç bakım ürünleri, kolonya üretimi ve eczacılıkta kullanılıyor olup Avusturya, Amerika ve Norveç'te yasaktır. E-107 Yellow 7G , Avusturya ve ve ABD'de yasaktır. E-110 Sunset Yellow FCF Orange Yellow S'nin hayvanlarda tümöre neden olduğu görülmüştür ve Norveç'te yasaktır. Gıda Güvenliği Kurumu, E-120'den sakınılmasını öneriyor. E-122 Azorubine, İsveç, ABD, Norveç ve Avusturya'da yasaktır. E-123 Amaranth, bazı hayvanlarda cenin ölümlerine neden olmuştur ve kanserojen olabilir. Avusturya, ABD ve Norveç'te yasaktır. Kiraz, vişne, konserve, sebze, muhallebi, tatlı, pasta ve çerezlerde kullanılan E-127 erytrocine, kırmızı renk verir. Işığa karşı duyarlılığı artırır. Hipertiroidizme neden olur. Tyroid kanserine neden olduğu tespit edilmiştir. Avusturya, ABD ve Norveç'te yasaktır. Bizde de yasaklanmalıdır" diye konuştu.

Vatandaşların gıda maddesi alırken söz konusu katkı maddelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmesi gerektiğine de işaret eden Dinççağ, doğal beslenme konusunda tavsiyelerde de bulundu.