Dikkat çiğ köfteden tifo ve hepatit bulaşabiliyorUzmanlar çiğ köfteyi masaya yatırdı. Sonuç vahim. Kıymasından baharatına hijyenden ekipmanına kadar bir dizi sorun ve hastalığı barındıran çiğ köfteyi yerken dikkatli olun.Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü tarafından yapılan laboratuvar araştırmasında, çiğ köftenin riskli gıdalar arasında yer aldığı tespit edildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok tüketilen gıdaların başında gelen çiğ köftenin lezzetli olduğu kadar insan sağlığı açısından da bir o kadar tehlikeli olduğu belirlendi.

TEHLİKE CİDDİ

Dicle Üniversitesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Aydın Vural, yapılan incelemelerde, çiğ köftenin insan sağlığını ciddi boyutlarda tehlikeye sokacak hastalıklara sebep olduğunun anlaşıldığını bildirdi. Aydın Vural, çiğ köfte yapımında etin çiğ olarak kullanılması, baharatların fazla miktarda katılması, yapım aşamasında uzun süre elle yoğurulması ve herhangi bir şekilde pişirme gibi sıcaklık uygulaması yapılmadığı için ürünün tehlikeli gıdalar grubunda olduğunu söyledi. Doç.Dr. Aydın Vural, çiğ köftenin sağlık ve kalite açısından değerlendirilmesinin, yapımında kullanılan kıyma ve diğer tüm katkı maddelerinin kalitesiyle yakından ilgili olduğunu anlattı.

TİFODAN HEPATİTE NE ARARSAN VAR

Kıymanın, özellikle sağlıklı olmayan hayvanlara ait etlerden hijyenik olmayan koşullarda elde edilmesi ve uygun koşullarda muhafaza edilmemesinin mikro organizmaların üremesini hızlandırdığını anlatan Vural, şöyle konuştu:

"Çiğ etlerin tüketilmesi sonucu tifo, paratifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesi yapan birçok bakteri, virüs (Hepatit A) ve paraziter hastalık (sistiserk, trichinella spiralis) etkeni insanlara bulaşabilmektedir. Çiğ köfteye değişik kaynaklardan bulaşan bu mikroorganizmalar gıda zehirlenmesi ve enfeksiyonlara neden olarak insanlarda çok ciddi sağlık riskleri oluşturabilmektedir. Özellikle sıcak mevsimler ve tüketime kadar geçen süre içerisinde çiğ köftenin ortam sıcaklığında saatlerce beklemesi tehlikenin boyutunu artırmaktadır."
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/46358-cig-kofte-en-riskli-gidalar-arasinda.html#post94341

SAÇ SAKAL BİLE BULAŞIYOR

Çiğ et, bulgur, soğan, salça ve farklı baharatlar ile elle yoğurulup yemeye hazır hale getirilen çiğ köftenin üretileceği mekanların hijyenik olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Aydın Vural, şöyle konuştu: "Çiğ köfte yapımı sırasında temiz olmayan eller, saç, sakal, bıyık, giysi veya kullanılan alet ve ekipmanlardan, kullanılan baharat ve yeşillik malzemesinden birçok mikroorganizma bulaşabilir. Çiğ köfte tüketiminden tamamen vazgeçmek mümkün olmadığına göre, çiğ köfte alırken veya tüketirken sağlıklı kıyma, kaliteli ve sağlık açısından tehlike içermeyen malzemeden hazırlanmış