İshal, çocuklar için tehlikeli
Dünyada her yıl 5-6 milyon çocuğun, ishalden hayatını kaybettiği, Türkiye’de de 0-1 yaş grubu çocuk ölümlerinin yüzde 24’ünü ishal vakalarının oluşturduğu vurgulandı.


Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, çocuklarda ishalin en çok 0-1 yaş grubuiçin tehlikeli olduğunu, 1-5 yaş grubu çocukların da ölüm riskiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti.


İshalin Türkiye için de tehlikeli ve ölümcül bir hastalık olduğuna dikkati çeken Kılınç, “Türkiye’de 0-1 yaş grubu çocuk ölümlerinin yüzde 24’ünü, ishal vakaları oluşturuyor” dedi.


İshalin gelişmiş ülkelerde daha az görüldüğünü belirten Kılınç, “Ancak hastalık, gelişmemiş olan ülkelerde daha sık görülüyor ve çocuklardaki ölüm oranları da artıyor. Örneğin gelişmemiş olan Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinde 0-5 yaş grubu çocuk ölümlerinde ishal vakalarının oranı yüzde 50’lere kadar çıkıyor” diye konuştu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22481-ishal-cocuklar-icin-tehlikeli.html#post42264


İshalden ölümlerin azalması için beslenme, temizlik ve eğitimin önemli olduğuna işaret eden Metin Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Çocukların, sağlıklı, dengeli ve bol sıvı gıdalarla beslenmesi çok önemli. Tabii ki hijyenik şartların sağlanması da önemli bir konu.Aileler, özellikle ishalli çocukların beslenmesi konusunda bol sıvı gıdalar vererek, çocuklarının kaybetmiş oldukları sıvıyı almalarına yardımcı olmalı. Bazı ailelerin, ishal konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını, yanlış bilgilere sahip olduklarına da tanık oluyoruz. Örneğin bazı aileler, ishalli çocuklara sıvı yiyecekler verilmez şeklinde bir anlayışa sahip. Bu son derece yanlış bir düşünce. Yapmış olduğumuz eğitim çalışmalarıyla, toplumu ishal konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz.”

“İLAÇ YERİNE SULU GIDA...”
Türkiye’de, ishal vakalarının daha çok yaz aylarında artış gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Kılınç, şöyle devam etti:


“Havaların ısınmasıyla birlikte, özellikle Haziran ayının ilk haftasında, 0-5 yaş grubu çocuklarda ishal vakalarında büyük bir artış yaşandığına tanık oluyoruz. Hastalık, Kasım ayı sonlarına kadar yoğun olarak görülüyor. Aileler, havaların ısındığı yaz aylarında çocuklarının beslenmesine ve temizliğine dikkat ederek, hastalıktan ölüm riskini en aza indirebilir. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte, çocukların su ihtiyaçlarının artması, bol ve sıvı gıdalarla beslenmenin önemini artırıyor. İshalli çocuklara, ilaçtan ziyade, sulu gıdaların verilmesidaha önemli.”
Kılınç, anne sütünün de sağlıklı beslenme ve ishalin önlenmesinde çok etkili olduğunu sözlerine ekledi.