Çocuğunuz bademcik ameliyatı olmalı mı?

--------------------------------------------------------------------------------

Riskleri oldukça düşük düzeyde olan geniz eti ve bademcik ameliyatlarında çocukların dirençlerinde azalma olmuyor.


Solunum yolumuzun hemen girişinde bulunan geniz eti ve bademcikler, enfeksiyona neden olan mikropları yakalıyor. Ancak bazen bakteri ve virüsler, bu organlarımızın kendilerinin de iltihaplanmalarına neden oluyor. Bakteri ve virüsleri filtre eden, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan geniz eti ve bademciklerin önemi, hayatın ilk yıllarında daha fazla. İlerleyen yaşla beraber bu önem azalıyor. Genel inanışın aksine, geniz eti ve bademcikleri alınmak zorunda kalınan çocukların dirençlerinde azalma olmuyor.

Boğazımızın gerisinde ve burnumuzun arkasında bulunan geniz eti, bağışıklık sistemi dokularından biridir. Yerleşimi nedeniyle özel aletlerle ve grafilerle değerlendirilebilir. Doğuştan itibaren varolan bu doku, başlangıçta çocuk büyüdükçe büyümekte, 6-12 ay arasında görünür hale gelmekte, 3-7 yaş arasında en büyük boyutuna ulaşmakta ve 11 yaşından itibaren de gerilemeye başlamakta. Geniz etinin en sık rahatsızlığı, sık tekrar eden enfeksiyonlar ve bu enfeksiyonlara bağlı olarak geniz etinin büyümesi, bünyesinde mikrop barındırmasıdır. Bu büyüme, burundan nefes alma ve konuşma fonksiyonlarını bozabilir, yetersiz burun solunumu, ağızdan soluk alıp verme ve horlamaya yol açar. Bu durumun uzun sürmesi ise gelişmede gerilik, ağız ve diş yapısında bozukluk, kulaklarda sık tekrarlayan enfeksiyonlar ve sıvı birikimine bağlı işitme kaybıyla sonuçlanmaktadır.

Geniz eti iltihaplanmasının yol açtığı öksürük, kulakta sıvı birikimi ve kulak enfeksiyonları için öncelikle tıbbi tedavi uygulanmaktadır. Ancak birkaç kez tekrarlanmasına rağmen kulaktaki sıvının gerilememesi, ağzı açık uyuma ve horlama şikayetlerinin devam etmesi, geniz etinin alınmasını gerektirebilir. İlaç tedavisinden fayda görülmediğinde, cerrahi olarak geniz etinin çıkarılmasına başvurulmaktadır. Ancak; yarık damaklı olan veya yarık damak ameliyatı olup damağı onarılan ya da gizli yarık damağı olan kişilere geniz eti ameliyatı yapılmamalıdır. Eğer çocuğunuzun geniz eti büyümüşse, öncelikle burnundan nefes alması zorlaşmıştır. Diğer belirtiler ise, konuşurken burun tıkanıklığına bağlı olarak seste değişme, gündüzleri hırıltılı nefes alma, tekrar eden kulak iltihapları, geceleri horlama ve horlama sırasında nefes almanın birkaç saniye durmasıdır.

Bademcikler ise boğazımızın iki yanında yer alırlar ve iki adettir. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan bademcikler, solunum yolunun girişinde yer alarak enfeksiyonların yayılmasını önlemekle görevlidir. Ancak bazı kişilerde kronik (müzmin) ve tekrarlayıcı enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan apseler, iltihap toplanmasına ve buna bağlı şikayetlere neden olmaktadır. Bademcik iltihabının belirtileri, bademciklerde şişme, bademciklerin kızarması ve üstlerinin beyaz bir tabakayla kaplanması, seste değişme, boğaz ağrısı, yutarken ağrı, boyunda ağrılı bezelerin ortaya çıkması, ateş ve ağız kokusudur.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22114-cocugunuz-bademcik-ameliyati-olmali-mi.html#post41688

Bademciklerin bakteriyel enfeksiyonları önce antibiyotiklerle tedavi edilir. İlaç tedavisinden bir sonuç alınmadığında, bademciklerin ameliyatla alınmasına başvurulabilir.
Bademcik ameliyatlarının riskleri oldukça düşük orandadır. İstatistiklerde, 14 bin ameliyattan birinde anesteziye veya cerrahiye bağlı ciddi komplikasyon bildirilmektedir. Ameliyat sonrası ciddi kanama oranı ise binde 5 gibi düşük bir orandır. Uzmanların bildirdiklerine göre, bademcik ameliyatından sonra daha kolay farenjit olunduğu yolundaki inanış da yanlıştır. Geniz eti ameliyatının riskleri ise çok düşüktür.