Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
  1. #1
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    şaşilik

    ŞAŞILIK


    Tanımı ve Sınıflama
    İki gözün görme eksenlerinin parelelliğinin bozulmasına ŞAŞILIK denir. Şaşılık, sürekli veya bazen görülebildiği gibi kayan gözün konumuna göre, yatay ve dikey olabilir. İçe, dışa, yukarıya ve oblik yönlerde görülebilen kayma gizli veya belirgin şekilde gözlenebilir.


    Şaşılık 2 ana gruba ayrılır:
    Gözü hareket ettiren kaslarda felç görülen tip
    Tüm bakış yönlerinde kaymanın aynı olduğu kas felçi olmayan tip
    Kas felçli tip, daha çok yetişkinlerde görülürken, felç olmayan tip 6 yaşın altındaki çocuklarda gözlenir.
    Çoçukluk şaşılıklarında aileden kalıtsal geçiş, ateşli hastalıklar, kafa travmaları, zeka gerilikleri, göz kaslarında doğumsal anormallikler görmeyi bozan göz hastalıkları ( katarakt, göz tümörü gibi ) gözlük gerektiren kırma kusurları şaşılık nedenleridir. Erişkinlerde ise diabet, arterioskleroz, travmalar, bazı göz hastalıkları şaşılık nedeni olabilmektedir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/18333-sasilik-post35589.html

    Belirtileri:

    Şaşılıklar, bazen karşıdan bakıldığında kolayca farkedilebilirken bir kısmı ise özel muayene yöntemleri ile ortaya çıkabilir. Gizli şaşılık olarak tanımlanan hastalar özellikle gözleri yorucu uğraşlar ( bilgisayar, T.V., okuma gibi ) sırasında göz yorgunluğu, başağrısı, çift görme, görme bulanıklığı, okuma zorluğundan yakınırlar. Şaşılıkta göz tembelliği sıklıkla görülür. Kas felçi olan şaşılıklarda ise çift görme vardır ve rahatsız edicidir. Bu hastalarda felçli olan kasın çalıştığı yönde gözde hareket kısıtlılığı saptanır.

    Ne yapmalı?:

    Şaşılığı sadece estetik bir kusur olarak görmek yanlıştır. Tedavisi yanısıra nedenleri araştırılmalıdır. Göz tümörü, beyin kanaması gibi ciddi olasılıkları gözardı etmemek gerekir. Şaşılıklı çocuklar için yaşı küçük veya düzelir demeden biran önce göz doktoruna gösterilmelidir. Çünkü şaşılık tedavisinde amaç estetik düzeltmeden ziyade iki gözle fonksiyonel görmeyi sağlamaktır. Bunun yolu, göz doktorunun yakın takibinde erkenden tedaviye başlamaktır. Aksi taktirde gelişebilecek göz tembelliği çocuğun ileride meslek sahibi olmasını, hatta sürücü ehliyeti almasını engeleyecektir. Erişkinlerde gelişen kas felçli şaşılıklarda ise dahiliye ve nörolojik yönden değerlendirme yapmak gerekir.

    Tedavi:

    Şaşılık tedavisinde çoğu zaman bir süreç söz konusudur. Bu süreçte göz doktoru ve ailenin işbirliği önemlidir. Gözlük camları, prizmalar, göz damlaları, göz eksersizleri, kontakt lensler, göz kapaları ve şaşılık ameliyatları uygulanan tedavilerdir.

  2. #2
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: şaşilik

    YORUM YAZMAYI UNUTMAYALIM aRKADAŞLAR

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.