Kalp Hastalarında Sertleşme Sorunu 4 Kat Fazla


Türkiye'de 40 yaş üzerindeki erkeklerin yüzde 69'u sertleşme sorunu yaşıyor. Yaklaşık 6,5 milyon erkeği etkileyen sertleşme sorununun kalp hastalarında 4 kat daha fazla oranda görüldüğü belirtiliyor.

Pfizer'in geleneksel Medya Bilgi Paylaşım Günleri'nde bu ay, "Hipertansiyon ve kalp hastalığı bulunan erkeklerde sertleşme sorunu" konusu ele alındı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Karpuz, toplantıda hipertansiyon ve sertleşme sorunu ilişkisini ortaya koyarken, sertleşme sorunu ne sıklıkta görülür, hipertansiyon ve kalp hastalarında sertleşme sorunu tedavileri, doktorların hastalığın teşhisindeki rolleri ve oral tedavi yöntemleri gibi konuları da inceledi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/18329-kalp-hastalarinda-sertlesme-sorunu-4-kat-fazla.html#post35585

Doç. Dr. Hakan Karpuz, penisin kan damarları, vücudun başka bölgelerindeki arterlerden daha dar olduğu için, kardiyovasküler risklerin ilk işaretini verebileceğini belirtti. Doç. Dr. Karpuz, bu çerçevede, kalp krizi ve inmeye neden olan hastalık sürecinin kendisini başka arterlerde belirgin bir şekilde göstermeden önce, sertleşme sorunu olarak ortaya çıkabileceğini vurguladı.


Cinsel aktivite ile ilgili sorunlar, kalp hastalarının önemli bir kısmını etkilemesine rağmen, çok az bir kısmında cinsel aktiviteyi kısıtlayan özel bir neden olduğunu belirten Doç. Dr. Karpuz, kalp hastalarının cinsel aktivitede azalma oranlarını şöyle sıraladı: Miyokard infarktüsü geçirenlerde yüzde 25, koroner by-pass geçiren hastalarda yüzde 44, kalp yetersizliği hastalarında ise yüzde 70.

Doç. Dr. Karpuz kalp hastalarında sertleşme sorunu yaşanma yüzdelerini ise şöyle sıraladı: Hipertansiyon hastalarında yüzde 42, miyokard infarktüsü geçiren hastalarda yüzde 44, koroner by-pass geçiren hastalarda ise yüzde
39 - 64