Kalp durdurulmadan kalp ameliyatı
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/27972-kalp-durdurulmadan-kalp-ameliyati.html#post53906
Gaziantep'te 14 yaşındaki bir kıza kalbi durdurulmadan yapay kapakçık takıldı.


Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde yapılan ameliyatla 14 yaşındaki bir kızın kalbine, kalbi durdurulmadan yapay kapakçık takıldı.

Alınan bilgiye göre, 14 Mart 2007 tarihinde GAZÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haşim Üstünsoy başkanlığındaki ekip, injektabl pulmonik kapak implantasyonu (kalp durdurulmadan kalp kapağı takılması) yöntemini uygulayarak, yapay kalp kapakçığını bir kız çocuğunun kalbine başarılı bir ameliyatla taktı.

Doç. Dr. Üstünsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Fallot tetrolojisi' (kalpte delik ve kalp kapakçığında darlık) teşhisi konulan ve yaklaşık 7-8 yıl önce açık kalp ameliyatı geçiren 14 yaşındaki bir kızın tedavi olmak amacıyla kendilerine başvuruda bulunduğunu söyledi.

Üstünsoy, kalp ile akciğer arasında bulunan pulmoner kapakta zaman içerisinde gelişen yetmezliği, injektabl kapak yöntemi ile tedavi ettiklerini, bu yeni yöntemle kalp çalışırken, eski kapağın yerine yeni kapağı yerleştirdiklerini bildirdi.

Üstünsoy, ''Böylece çocuk, açık kalp ameliyatının sıkıntılarından kurtuluyor. Daha çabuk iyileşip evine gidiyor. İlerde bu kapak eskidiğinde içine aynı yöntemle yeni bir kapak da takılabiliyor. Yani bir sonraki ameliyatta daha kolay olabiliyor'' dedi.

Ameliyat edilen kızın iki gün gözetim altında kaldıktan sonra evine gönderildiği, sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

GAZÜ'de yılda yaklaşık 500 açık kalp, 200'e yakın da damar ameliyatı yapıldığı kaydedildi.