Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Aşılar

    AŞILAR
    İnfeksiyon hastalıkları halen dünyada çocuklar arasında en fazla ölüm nedeni olmaya devam etmektedir. Mikroorganizmaların çoğu birden fazla antibiyotiğe direnç geliştirmektedir. Bu nedenle antibiyotiklerin yeri sınırlı kalmakta, aşının önemi ortaya çıkmaktadır. Ayrıca antibiyotikle tedavi pahalı olduğu gibi kişi hasta olduktan sonra uygulandığı için son çare olarak kullanılmaktadır. Aşılamanın amaclarını şöyle sıralayabiliriz;

    Aşılanan kişiyi korumak
    İnsandan insana bulaşan hastalıklarda hastalığın toplumda kontrol altına alınmasını, eliminasyonunu sağlamak
    Poliomyelit ve çiçek gibi bazı hastalıklarda eradikasyonu sağlamak


    Anayasamızın 49. maddesi "Devlet, herkesin beden ve ruh sağlığı içinde yaşayabilmesini ve tıbbi bakım görmesini sağlamakla ödevlidir" demektedir.

    İyi bir hekimin kendisine başvuran her çocukta "bu benim çocuğum olsa idi ne yapardım ?" diye düşünüp öyle karar vermesi, yönlendirmesi ve öneride bulunması gerekir.
    Ücretsiz aşılama Sağlık Ocaklarında ve Ana Çocuk Sağlığı Merkezlerinde yapılmaktadır.
    Sağlık Bakanlığının bütçesi genel bütçenin % 2 si kadardır. Bir yılda çocuk başına aşı için bütçeden ayrılan pay 1 Doları geçmemektedir. Bu koşullarda, Sağlık Bakanlığının imkanları ile herkesi ücretsiz olarak ABD ve Avrupa standartlarında aşılamamız imkansızdır. Ancak ekonomisi gelişmiş sanayi ülkelerinin bile çoğunda aşı ücretsiz olmayıp sağlık sigortası veya bağlı bulunduğu kurum ödemektedir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/17940-asilar.html#post34651

    Sağlık Bakanlığının önerdiği aşı takvimi aşağıdadır.
    BCG
    2. Ayda
    İlkokul 1. sınıfta ( PPD kontrolu ile )
    DBT ve POLİO
    2. ayda
    3. ayda
    4. ayda
    16. ayda
    İlkokul 1. sınıfta ( sadece polio )
    KIZAMIK
    9. ayda
    15-59. ay arasında
    İlkokul 1. sınıfta
    HEPATİT B
    3. ayda veya doğumda veya 2. ayda
    4. ayda 1. ayda 3. ayda
    9. ayda 6. ayda 9. ayda
    Td
    İlkokul 1. sınıfta
    İlkokul 5. sınıfta
    T Lise 1. sınıfta
    BCG AŞISI

    İlk ayını dolduran bebeklere uygulanmaktadır. Bu aşının koruyuculuğu uygulanan diğer aşılar düzeyinde olmasa da tüberküloz menenjit ve miliyer tüberkülozdan % 65 oranında koruduğu için ve ülkemizde tüberküloz insidansının yüksekliği nedeniyle yapılması gerekliliği vardır. Bu aşı, ABD ve İngiltere gibi tüberküloz insidansının düşük olduğu ülkelerde rutin olarak yapılmamaktadır. Ancak HIV olgularının artması ve ilaçlara dirençli suşların gelişmesi nedeniyle gelişmiş ülkelerde de tüberküloz sorun olmaya devam etmektedir. BCG aşısının ciddi yan etkileri azdır. İmmün yetmezliği olanlarda dissemine BCG itis'e neden olabilir (2/1.000.000) . Koruyuculuk oranı daha yüksek tüberküloz aşıları geliştirilmeye çalışılmaktadır.

    DİFTERİ-TETANOZ-BOĞMACA "DTB" AŞISI

    Ülkemizde rutinde kullanılan bu aşının içindeki boğmaca aşısı " tüm hücre aşısı" denilen alı olup, besiyerinde üreyen bakteri ve toksininin formaldehid ile inaktive edilmesi yöntemiyle yapılamktadır. Bu aşı uygulanan çocuklarda sıklıkla ( % 10-50 ) oranında enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı, ateş, ağlama görülmektedir. Nadiren de yüksek ateş ve konvulsiyon görülmektedir. Gelişmiş sanayi ülkelerinde asellüler boğmaca aşısı (aB) kullanılmaktadır. Asellüler boğmaca aşısında yan etkiler 5-10 defa azalmaktadır. Ancak bu aşı oldukça pahalı olup bakanlığa bağlı sağlık merkezlerinde rutinde kullanılmamaktadır. Bazı tıp fakültesi aşı polikliniklerinde ve özel muayenehanelerde ücretini kendi ödeyenlere uygulanmaktadır. Asellüler boğmaca - Difteri - Tetanoz aşısı ileriki yıllarda bol üretilerek fiyatı düşürülürve ülkemiz ekonomisi düzelirse, o zaman bu aşı rutin uygulamaya girebilir.

  2. #2
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: Aşılar

    AŞILAR
    ÇOCUK FELCİ AŞISI

    Ülkemizde oral çocuk felci aşısı "OPV" kullanılmaktadır. Bu aşı attenüe zayıflatılmış virüs içerdiği için ilk aşılananlarda 760.000 aşıda bir olguda komplikasyon olarak felç görülmektedir. Bu aşı immün yetersizliği olanlara, immüno-supressif tedavi görenlere, kortikosteroid tedavi alanlara ve yakın temaslılarına yapılırsa risk çok daha fazla " 6800 kat" artmaktadır. Bu nedenle ülkemizde de bu grup hasta ve yakınlarına OPV önermiyoruz. ABD ve İskandinav ülkeleri ise seyrek de olsa görülen OPV komplikasyonları nedeniyle ülkelerinde inaktif intramüküler poliomyelit aşısını "IPV" kullanmaktadır. Bizim ülkemizde 2 yıldan beri poliomyelit olgusu yoktur, ancak polio kontrolunun yetersiz olduğu kuzey Irak sınırından her an bulaşma olabilir, o nedenle rutin aşılamalarda ve kampanyalarda OPV kullanılmalıdır. Ancak bireysel aşılamalarda ve özel muayenehanelerde ücretini kendi ödeyenlere IPV yapılmaktadır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/17940-asilar.html#post34652
    Bizim ülkemizde ne zaman rutin IPV aşı uygulamasına geçileceği ayrı bir araştırma konusudur.

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.Mart.2008, 14:23
  2. Aşılar Hakkında Yanlış Bilinenler
    By soleil in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 29.Kasım.2007, 20:56
  3. Bebek & Aşılar
    By vergun in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 22.Ekim.2006, 05:45

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.