İlaç fiyatlarına 'dev' indirim geliyorSağlık Bakanlığı ilaçların yüzde 20'sinde fiyat indirimi sağlayacak yeni bir uygulama için harekete geçti. Bu amaçla 2004 yılında çıkan İlaç Fiyat Kararnamesi de değiştiriliyor.
Fiyat tespitinde daha önce Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Portekiz olmak üzere 5 ülkedeki fiyatlardan en ucuz olanı referans olarak kabul ediliyordu. Bu listeye 5 ülke daha dahil edildi. Böylece AB üyesi 10 ülke içinde en ucuz olanı referans alınacak. Jenerik ilaçlar daha önce orijinal ilacın yüzde 80'i kadar fiyat gösterebilirken, bu rakam yüzde 72'ye indirildi. Böylece jenerik ilaçlar piyasaya daha ucuz sürülecek. Kararnamenin değiştirilmesine olumlu bakan Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Mehmet Domaç, fiyat düşüşleri sırasında eczacıların stoklarındaki ilaçlar sebebiyle zarara uğratılmaması için geçiş süreci tanınması gerektiğini belirtiyor.

Bakanlık tasarruf kapsamında eşdeğer ilaç uygulamasını da genişletiyor. Yapılan çalışmada yaklaşık 400 ilacın eşdeğeri tespit edildi. Böylece piyasada eşdeğeri olan ilaç sayısı bin 500'e çıkarıldı.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, üç yıl önce çıkarılan kararnameyi revize ettiklerini belirterek, ilaçta tasarruf sağlamayı düşündüklerini söyledi. Kararnamenin kısa bir süre sonra Başbakanlık'a gideceğini bildiren Tokaç, yapılan değişiklikleri şöyle anlattı: "Daha önceki kararnamede ilaç fiyatlarının tespitinde 5 ülkeden en ucuz olanını referans alıyorduk. Ülke sayısını 10'a çıkardık. Yeni bir çalışma ile bu 10 ülke arasından fiyatları en ucuz olanı tespit edeceğiz. Referans ülkeden kaynaklanan bir düşüş olursa bunu yansıtacağız. Piyasadaki ilaçların yüzde 15-20'si arasında fiyat düşüşü olacağını tahmin ediyoruz. Ancak hangi oranda düşeceği, çalışmamız bittikten sonra ortaya çıkar." 2004'te çıkarılan kararname ile 900 üründe yüzde 1 ile yüzde 80 arasında fiyat indirimi olduğunu hatırlatan Tokaç, toplam 900 milyon dolar tasarruf sağlandığını hatırlattı.

Tokaç, fiyat düşüşü sırasında stoklardaki ürünlerden dolayı kayıp yaşayan eczacılar için 45 günlük bir geçiş süreci öngördüklerini de dile getirdi.

Eczacılar karardan memnun

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Mehmet Domaç ise kararnamede yapılan değişikliklere olumlu bakıyor. Devletin ilaca ödeyeceği paranın daha da azalacağını belirten Domaç, fiyat düşüşlerinin yaşanacağı dönemde 23 bin eczacının zarara uğratılmaması için geçiş süreci tanınmasını istiyor. 45 gün olarak öngörülen bu sürece uyulmasını talep ediyor. Eşdeğer ilaç uygulamasını sadece vatandaş değil doktorların da iyi bilmediğini kaydeden Tokaç, bunun için hekimlere eğitim verileceğini bildirdi. Bu kapsamda hastanelerde toplantılar yapılacak, broşür ve kitapçıklar dağıtılacak, ayrıca internetten de faydalanılacak.

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Tokaç, müdürlüğün yeniden yapılandırılacağını, yasal hazırlıkların da bittiğini açıkladı. Kurum kanununun bir ay içinde Başbakanlık'a gönderileceğini bildiren Tokaç, ismin İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu olarak değiştirildiğini kaydetti. Tokaç'ın verdiği bilgiye göre, kurum idari ve mali açıdan özerk olacak, yönetim kurulu tarafından idare edilecek.

Kurum başkan ve üyelerini Bakanlar Kurulu atayacak. Üniversitelerden öğretim üyeleri de danışmanlık yapacak. Tokaç, "Piyasa gözetimi ve denetimi konusunda ciddi bir iyileştirme yapacağız. Bunun için bir gelir kalemi olacak. Ürün ruhsatlandırmalarından bir pay alınacak. Tıbbi cihazlarla ilgili de bir daire kurulacak." bilgisini verdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2004'te çıkardığı kararname ile ilaç fiyatını belirleme yetkisi, İlaç Fiyat Değerlendirme Komisyonu'na verildi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/11874-ilac-fiyatlarina-dev-indirim-geliyor.html#post19221

Yapılacak zamların döviz kuruna göre tespit edilmesi kararlaştırıldı. Üç ayda bir ilaç fiyatlarını değerlendirmek üzere toplanan komisyonda, DPT, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur birer, Sağlık Bakanlığı ise iki üye ile temsil ediliyor. Komisyon, ithal ilaç fiyatını belirlerken Avrupa'daki emsalinin en ucuz satış fiyatını esas alıyor. 2005 yılında başlayan eşdeğer ilaç uygulaması ile ilaç fiyatlarına önemli oranda indirimler oldu. Eşdeğer ilaç uygulamasına göre devlet, aynı etken maddelere sahip ilaçlardan en ucuzunu ödüyor. Hekim pahalı ilacı yazsa bile eczanelerde aynı ilacın daha ucuzu varsa o veriliyor. Vatandaş, hekimin yazdığı ilacı almakta ısrar ederse aradaki farkı ödemek zorunda kalıyor.

Eşdeğer listesine giren ilaçlardan bazıları

Largopen 500 mg 16 tb
Alfoxil 125 mg/5 ml 100 ml susp
Augmentin Dib 625 mg 10 ftb
Bioment Dib 625 mg 14 tb
Ator 10 mg 30 ftb
Virosil % 5 10 gr krem
Voltaren im 75 mg/3 ml 3 ml 10 amp
Cataflam 50 mg 20 drj
Dicloflam 50 mg 10 drj
Laricid 500 mg 14 ftb
Aprazol 30 mg 14 mikr kp
Deklarit 500 mg 14 ftb
Biophen 400 mg 100 drj
Glumikron 80 mg 100 tb
Megasid 500 mg 14 fbt