Bu çalışmada, kükürtoksitlerden kaynaklanan hava kirliliğinin oluşum nedenleri, çevreye ve insan sağlığına etkileri, arıtma yöntemleri ve kirliliğin kontrolü anlatılmıştır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-fizik-dersi/32144-kukurt-oksit-gazlarinin-hava-uzerindeki-etkileri.html#post65534

Havadaki kükürt oksitler içerisindeki en önemli pay kükürt dioksit gazına aittir. Bu gaz yanmayan, renksiz bir madde olup, 0.3-1 ppm yoğunlukta ağızda belirgin bir tat bırakmakta ve 3ppm”in üstünde ise boğucu bir hisse yol açmaktadır. Havadaki kükürt oksitler su damlacıkları ile birleşerek sülfürik asit oluşmasına neden olurlar .
Kükürtlü maddeler en çok malzemeye ve bitkilere verdikleri zarar ile tanımlanırlar. Örneğin, boyaların ömrünü azaltır, metal yüzeylerin korozyonla aşınmasına yol açarlar. Ayrıca, kireç, mermer ve sıva gibi yapı malzemelerini de kısa sürede tahrip eder. SO2 nin solunum yolu rahatsızlıkları yarattığı, özellikle akciğer yetmezliği ve solunum hastaları için ölümcül olabildiği anlaşılmıştır.

Gaz halindeki kirleticiler arasında kükürtoksitler en çok bilinen birincil hava kirleticilerdendir. Bunlar çoğunlukla durağan kaynaklarda fosil yakıtların yanması sonucunda meydana gelirler. Antropojenik kükürt oksitlerin %80’inden fazlasının durağan kaynaklardan meydana geldiği

Devamı ıcın

[hide]http://rapidshare.com/files/49574833/SOX.rar.html[/hide]