İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, Durham Üniversitesi’nin Londra ve Wisconsin üniversiteleriyle birlikte yürüttüğü orta araştırmada, 7 bin yıl öncesinde de erkeklerin, kadınlarını korumak için rakip kabilelerin erkeklerini toplu olarak katlettiği belirlendi.


1980’lerde Almanya’nın güneybatısındaki Talheim Kasabası’nda ortaya çıkarılan ve içinde 34 cesedin bulunduğu toplu mezardaki insan kemiklerini inceleyen arkeologlar, M.Ö. 2000’lerde bölgedeki rakip kabilelerin, kadınlarının güvenliğini sağlamak için rakip erkekleri öldürdüğünü belirledi.

3 metre derinliğindeki mezarda bulunan kemiklerin çoğunun aynı kabileye mensup erkeklerden oluştuğunu tespit eden uzmanlar, ölenlerin büyük bölümünün başlarını sol tarafına aldıkları darbenin etkisiyle yaşamını yitirdiklerini söylüyor.

Rakip kabile tarafından yakalanarak elleri bağlanan erkeklerin, muhtemelen taş baltalarla başlarına vurularak öldürüldüğünü belirten arkeologlar, aynı bölgede yaşayan kabilelerin genellikle toprak ve yaşam kaynakları için çatıştığının bilindiğini, ancak ilk kez kadınlar için de çatışma yaşandığına ilişkin elle tutulur bir delile rastlandığını vurguluyor.

Araştırmayı yürüten grubun başındaki uzman Doktor Alex Bentley, mezardan çıkan az sayıda kadının ise farklı kabileden olduğunun anlaşıldığını söylerken, bu kadınların neden öldüğünün ise tam olarak anlaşılamadığını aktardı. Bentey’ye göre kadınlar, kendilerini korumak için savaşan erkeklerinin yanında çarpışırken yaşamını yitiren eşleri olabilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/konusuz-konular/50455-kadinlari-icin-savasiyorlardi.html#post102834

Daha önce de birçok arkeolog, kadınlar yüzünden geçtiğimiz çağlarda da kan davaları çıktığını ve şiddet olduğunu söylemiş ama buna bir kanıt bulamamıştı.