KURÂ'N-I KERİM OKUMANIN USÛL VE ÂDABI

Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim Cenâb-ı Hak tarafından, bizlere hidâyet rehberi, nur, şifâ ve rahmet olarak indirilmiştir.

1- Kur'ân-ı Kerim’in nüshaları, temiz, bakımlı, ciltli, kaplanmış mümkünse en güzel ve sağlam kağıda basılmış olmalı. İçerisine başka harflerle hiç bir şey yazılmamalı. Kütüphanemizde diğer kitaplardan daha üst yerlerde olmalıdır. Mushaf’ın bulunduğu kütüphânede yatmak gerekirse üstüne bir bez örtülmeli veya başka odaya alınmalıdır.

2- Kur'ân-ı Kerîm’e abdestsiz el sürmek haramdır. Ancak abdestsiz ezberden okuyabilir. Cünüp kimseye, hayız ve nifas hâlindeki hanımlara ezberden okumak da haramdır. Bu kimseler tesbih, duâ, istiğfâr, salavât okuyabilir besmele çekebilir. Abdestsiz olanlar ancak kılıf ile tutabilirler. Kur'ân-ı Kerîm’i okuyacak kimse, iki eliyle tutar ve ta’zimle göğüs hizasına alır. Göbekten aşağıya indirmez.

3- En güzel şekli, kıbleye karşı diz çöküp oturarak okumaktır. Tabî ki zaman ve zemin müsâitse. Masa ve sandalyede oturarak okuyan da ellerini dizlerinin üstüne koyabilir. Okumaya başlamadan, Eûzü besmele, Fâtiha-i şerîfe, sonra tekrar besmele okunup devam edilir. Bitince de “Sadakallâhülazîm” denir, tekrar besmele ile Fatiha okunur.

4- Kur'ân-ı Kerîm tecvid ve tâlim kaidelerine riâyet edilerek “Tertil üzere” ağır ağır okunmalıdır. Bütün dikkatini mahârici hurûfa yani harflerin mahreçlerine(çıkış yerlerine) vermek doğru değildir. Tecvid ve tâlimi hafife almak da daha büyük hatâdır.

5- Kur'ân-ı Kerîm’i hüzünlü okumalıdır. Zira Resûlüllah Efendimiz “Kur'ân-ı Kerîm hüzünle nâzil oldu. Onu okurken kusurlarınızı ve ilerdeki tehlikeleri düşünerek hüzünleniniz.” buyurmuşlardır.

6- Kur’ân-ı Kerîmi güzel sesle okumalıdır. Zira Efendimiz (s.a.v.) “Kur'ân-ı Kerîm’i seslerinizle zinetleyiniz.” buyurmuştur.

7- Kur’ân-ı Kerîm’i dinlemek: Bu hususta Allahü Teâlâ (meâlen): “Kur’ân-ı Kerîm okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki merhâmet olunasınız.” buyurmuştur. (Araf Sûresi, Âyet 204)

Bu bakımdan Kur'ân-ı Kerîm’i dinlemekte farz sevabı vardır. Dinlemeyerek hürmetsizlik etmek de günahtır. Kur'ân-ı Kerîm okuyan kişiye selâm bile verilmez, meşgul edilmez. Kur'ân-ı Kerîm’i güzel ve te’sirli okuyan kimse için “Güzel Kur‘ân’ımızı güzel okuyor, okudu” denir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/islami-bilgiler/18312-kuran-i-kerim-okumanin-usul-ve-adabi.html#post35546

Kur'ân-ı Kerîm, dinleyende te'sir yaptığı için arif olan kimseler buna çok dikkat etmişlerdir. Kur'ân-ı Kerîm’i huşu içinde dinlemekte büyük mânevi tecelliyât vardır. Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in “Kim Rabbine müştâk ise Kelâmullah'ı dinlesin” hadîs-i şerîfi bizim için büyük bir müjdedir.