Dağ sıçanları adam öldürür mü? Sincap familyasının kedi boyutundaki bu sevimli üyeleri, sivrisinekten sonra en çok insan öldüren ikinci tür. Dağ sıçanları öksürerek insanlara hıyarcıklı veba bulaştırıyor.

Çünkü Moğol steplerinde görülen bobak türü, "yersinia pestis" bakterisinin neden olduğu bir akciğer enfeksiyonuna, yani halk dilinde "hıyarcıklı veba"ya karşı çok hassaslar. Dağ sıçanları bu hastalığı kaptıklarında öksürerek yayıyorlar. Önce pirelere ve sıçanlara, daha sonra da insanlara bulaştırıyorlar. Doğu Asya’dan Avrupa’ya ulaşan büyük vebaların bu sıçanlardan geldiği biliniyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/hayvanlar-alemi/51968-dunyada-en-fazla-insan-olduren-hayvan.html#post107114

Dünya üzerinde dağ sıçanlarından kaynaklanan ölümlerin sayısı 1 milyarın üzerinde. Bu da dağ sıçanlarının sıtma taşıyan sivrisineklerden sonra en çok insan öldüren ikinci hayvan yapıyor.

Vebaya yakalanan dağ sıçanları koltuk altlarındaki ve kasıklarındaki lenf bezleri siyahlaşarak şişiyor. Aynı şekilde aynı belirtiler insanda da oluyor.

Moğolların dağ sıçanlarını yedikleri biliniyor. Buna karşın asla koltukaltlarına dokunmuyorlar. Dağ sıçanlarının koltukaltlarının ölü bir avcının ruhunu taşıdığına inanıyorlar. Diğer kısımlarını ise son derece lezzetli buluyorlar.

Hıyarcıklı veba hala görülen bir vaka olmakla birlikte en büyük son vaka 1994’te Hindistan’da görüldü. Bu hastalık ABD’de karantina gerektiren 3 hastalıktan birisi kabul ediliyor.