23 Nisan İçin Günün Anlam ve Önemini Belirten Konuşma
MİLLİ EGEMENLİK VE 23 NİSAN’IN İLANI

Milli devlet ve tam bağımsızlık ilkeleriyle birlikte Atatürk'ün devlet anlayışının temellerini oluşturan üçüncü ana ilke, milli egemenliktir. Milli egemenlik, devlet içinde en üstün buyurma kudreti olarak tanımladığımız egemenliğin, millete ait olduğunu ifade eder.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/belirli-gun-ve-haftalar/49579-23-nisan-icin-gunun-anlam-ve-onemini-belirten-konusma.html#post100486
Milli egemenlik , Atatürk'ün Milli Mücadele'nin ilk günlerinden beri açıkça ortaya koyduğu, ısrarla vurguladığı bir temel ilkedir. Daha Erzurum ve Sivas Kongreleri'nde ülke bütünlüğünün ve milli bağımsızlığımızın korunması için, "kuvayı milliyeyi amil ve iradei milliyeyi hakim (milli güçleri etken ve milli iradeyi egemen) kılmak" esasının kesin olduğu belirtilmiştir.
İlk anayasamız olan 20 Ocak 1921 tarihli Anayasa (Teşkilat-ı Esasiye Kanunu) milli egemenlik ilkesini en açık biçimde ifade etmiştir: "Hakimiyet bila kaydü şart (kayıtsız şartsız) milletindir. Milli egemenlik ilkesi, 1924, 1961 ve 1982 tarihli daha sonraki anayasalarımızdan da temelini oluşturmuştur.

İşgal güçleri arasında yer alan İngiliz askerleri mclisi basarak bazı milletvekillerini tutuklamışlardı. O sırada Ankara’da bulunan Atatürk bu durum üzerine 19 Mart 1920 günü vilayetlere ve kolordu komutanlıklarına bildiri göndererek durumu açıjkladı. Bildirirde ayrıca ülkenin bağımsızlığını korumak amacıyla bir Milli Mevlisin Ankara’da toplanması için çalışmasını istiyordu. Bu bildiri üzerine tüm illerden milletvekilleri seçildi. İstanbul’dan ,Yunanistan ve Matladan gelen milletvekilleri ile sayı yükseldi.23 Nisan günü çalışmalarına başlayan milletvekilleri güç şartlar altında çalışmaya başladılar Meclisin çalışmalarının tek amacı vardı:”Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”

Atatürk’ün çocuk sevgisi herkes tarafından bilinir.Atatürk’ün manevi çocuklarıyla ilişkisi o yıllarda yaşayan kişilerin anı kitaplarında yer alıyor.

Bütün konuşmalarında “Bugünün küçükleri yarının büyükleri “ diyerek geleceğin çocukların elinde olduğunu her fırsatta belirten Atatürk 1924’te ilk meclisin açılış tarihi olan “23 Nisan “ gününün bayram olarak kutlanmasına karar verdi. Bu tarihten 5 yıl sonra ise bu bayram çocuklara armağan edildi.

Uzun yıllar kutlanan bayram dünyada çocukların sahip olduğu tek bayram 1979’un, UNESCO tarafından “Çocuk Yılı” ilan edilmesi ile bayram uluslar arası nitelik kazanmıştır.