Alman otomobil üreticisi BMW'nin atletik sporcusu M3 20. yaşını kutluyor. 2006`da BMW ve BMW M GmbH bütün zamanların en başarılı touring otomobilinin 20. yaş gününü kutladı. Yirmi yıl içerisinde her yönüyle benzersiz ve efsanevi olan üç nesil BMW M3 pazara başarıyla girdi, pazarı ve yarış pistini fethetti. Yarış sahnesini yöneten ve özellikle sportif ancak günlük kullanımda çok pratik seri üretim yeni modeller ile yol alan BMW M3, bu güne kadar dünya çapında sadakatini koruyan ve sürekli büyüyen hayran kitlesini heyecanlandırıyor.

Bu benzersiz başarı hikayesi 1986`da ilk BMW M3`ün BMW 3 Serisi E30 sürümü temel alınarak piyasaya sunulmasıyla başladı. Başından beri, bu soylu spor otomobil sadece motor sporları hayranları ve yarış uzmanlarını etkilemekle kalmadı, dünya çapındaki bütün otomobil hayranlarını da etkilemeyi başardı. BMW M3, güçlü bir görünüme sahip spoylerleri, parlak ve dikkat çekici çamurlukları ile park halindeyken bile göz alıcıdır. Modern bir otomobilden beklenen günlük sürüş özelliklerini içinde barındıran BMW M3`ün asıl yeri yarış pistidir. Gücünü dört silindirden alan öncü dört supap teknolojisini sunan BMW M3 evine bir zaferden bir başka zaferi getirdi.

İlk olarak model onayı bakımından 5.000 adet olarak tasarlanan bu yeni BMW M3 başından beri yoğun talep gördü. Otomobilin ikna edici tasarımının yanında 195 bg`den 238 bg`ye sürekli artarak yükselen motor gücü otomobilin heyecan verici özelliklerine bir yenisini kattı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/araba-hastalari/29886-bir-spor-efsanesi.html#post59344

Otomobilin üretim döneminin sonuna kadar 1991`de BMW M3 Cabrio dâhil olmak üzere toplam üretim yaklaşık 18.000 adet oldu. Bunu takip eden iki nesil bu kayda değer satış rakamlarını önemli ölçüde aştı ve E36 model serisi temel alınarak üretilen ikinci nesil BMW M3 72.000 adet ve E 4 model serisi temel alınarak üretilen üçüncü nesil çok daha etkileyici bir üretim artışı ile 85.000 adet üretildi.

Bu başarı BMW M GmbH`in stratejisini üstün motor sporu makinelerinin kalitesini serinin üretimine taşımasından dolayı onaylar niteliktedir. Üç nesil ve 174.000 adetten fazla araç satışından sonra E46 temel alınarak üretilen BMW M3'ün üretimine 2007`de dördüncü nesil`in bu benzersiz başarı hikayesini sürdürmesi koşuluyla 2006`da son verildi.

Haleflikten efsaneliğe

E 36 model serisinin Coupé sürümü temel alınarak üretilen ikinci nesil BMW M3 1992`de piyasaya sunuldu. İlk bakışta geniş spoyleri ya da göz alıcı çamurlukları olmayan bu model çok "normal" göründü, ancak motor kapağının altındakiler başka bir hikaye anlatıyordu ve BMW M3 ilk altı silindirli motoru sunan otomobil olarak öne çıkıyordu.

Bu üstün otomobil 3600`den 6000 dev/dak`ya 320 Nm maksimum tork üretimi ve 286 bg güç üretimi ile sürücüye her zaman ve her durumda en üstün hızlanmayı sundu. Aslında BMW mühendisleri zamanında çok olağan dışı olan bu performans rakamlarına detaya gösterdikleri zahmetli özen ve birçok yaratıcı çözümlerle ulaştılar. Yeni geliştirilen motor elektroniği, değişken VANOS egzantrik mili yönetimi ve yenilenen tek gaz kelebeği kontrol ünitesi ile 20 milyondan fazla talimatı saniyede işleyerek motora büyük bir güç ve performans kazandırdı.

İkinci nesil BMW M3, Coupé ve Cabrio modellere ek olarak dört kapılı modele olan talebi karşılamak üzere Sedan görünümünde tasarlandı. Her üç modelin üstün başarısı sayesinde yedi yıllık üretim boyunca BMW'nin Regensburg Fabrikasından her üç modelden yaklaşık toplam 72.000 adet otomobil piyasaya sunuldu. Bunlar ayrıca BMW`nin Güney Afrika`da bulunan Rosslyn Fabrikasında bütünüyle montajı tamamlanmamış "knocked down kit" olarak bilinen parçalar halinde ithal edilen 700 üniteyle birleştirildi.

BMW M3 destanı sürüyor

BMW M3`ün en son ve hala mevcut sürümü 2000 yılının sonuna doğru bir sonraki nesil olarak pazara sunuldu. E46 model serisi Coupé temel alınarak üretilen BMW M3`ün bu sürümü, kendisini BMW 3 Serisi'nin diğer otomobillerinden belirgin bir şekilde ayıran üstün performans, benzersiz sürüş özellikleri ve emsalsiz tasarımı yeniden bir araya getiriyor.

Mevcut BMW M3'ün alüminyumdan yapılma motor bölümü kapağını destekleyen ön bölümü daha düz ve diğer düzenli üretilen BMW 3 Serisi otomobillere göre daha girişken bir görünüme sahip. Göze batan şişkin kapağın altından bu modelle birlikte sunulan en çarpıcı icatlardan biri olan yeni ve çok daha güçlü 252 kW/343 bg azami güç üreten altı silindirli motor ve Formula 1`den alınan ve artık BMW M GmbH üretimi bütün otomobillere özel yüksek devirli motor kavramını uyguluyor: Yeni BMW M3 motorunun pistonları 8000 dev/dak devirde saniyede 20 metre hızla yukarı aşağı hareket ederek bu sınıftaki bir aracın yeni boyutlara ulaşmasını sağlıyor.

BMW M3 CSL de bu model temel alınarak üretilmiştir. 265 kW/360 bg güç üreten daha güçlü motoru ve karbonfiber ile güçlendirilmiş plastik ve karbon içeren en ileri malzemeler kullanarak temelde hafif teknolojiyi sunan BMW M3 CSL, bu BMW M3`ü bütünüyle yeni bir dinamik performans boyutuna çıkaran üstün bir rakam olan 3,85 kg/bg güç-ağırlık oranına sahiptir.

Bu güne kadar üretilen BMW M3`ler içinde en hızlısı ve en pahalısı olan bir başka model, BMW M3 GTR Amerikan Le Mans Serileri (ALMS) içinde 2001 yılında piyasaya sunuldu. Aslında bu emsalsiz otomobil sadece güçlü görünümüyle değil yarış donanımına sahip otomobilinde bulunan 330 kW/460 bg güç üreten ve günlük sürüş otomobilinde bulunan 258 kW/350 bg güç üreten ve özellikle yüksek performanslı 4.0 litrelik V8 motoruyla başından beri göz alıcı olmuştur.

Bu üstün spor otomobil ayrıca bir başka konuda yaklaşık 250.000 Euro fiyatıyla gerçekten özel bir teklif ile standart belirliyor.