Her anne baba dünyaya getirdiği yavrusunu en iyi şekilde, güvenli ve kazalara maruz kalmayacak şekilde, sağlıklı olarak büyütmeyi arzu eder. Minik yavrusunu kazalara karşı titizlikle korumak ister. Kazaları önlemenin yolu, kazaların oluş şekillerini bilmek, anlamak ve bunlar için önlemler almaktan başlar. Çocuğunuza bu tehlikeleri öğreterek ve bunlardan zarar görebileceğini anlatarak ve bunları sabırla tekrarlayıp ona öğreterek kazaları önleyebilirsiniz. Evinizi ve bulunduğunuz ortamları güvenli hale getirmeniz kaza riskini azaltacaktır. Anne ve baba olmak sabır gerektirir, çocuğunuz büyüdükçe sizin bunları kendisine niçin söylediğinizi anlayacak ve bunlara dikkat etmeye başlayacaktır.
Yapılan araştırmalarda yorgun, uykusuz, sinirli, aceleci anne babaların kazalara daha çok sebep olduğunu göstermektedir ayrıca bebeklerin ve çocukların aç, uykusuz, yorgun ve huzursuz olduğu zamanlarda kazaya uğrama olasılığı daha fazladır.
Bebekler doğar doğmaz çevrelerini incelemeye başlarlar ve her şeyi merak edip incelemek dokunmak isterler, etraflarındaki her şeye aşırı ilgi gösterip, dokunmak isterler. Biraz büyüyüp emeklemeye ve yürümeye başladıkları zaman evin içinde keşif yapmaya başlarlar, bütün odaları gezmek her şeye dokunmak, ellemek , bakmak isterler. Her şey onların ilgi alanıdır, ne yapacaklarını ve nereye gidip neye dokunacaklarını asla bilemezsiniz. Bütün bunlardan dolayı yaşadığınız alanı ve hatta bulunduğunuz her alanı bebeğiniz ve çocuğunuz için güvenli hale getirmelisiniz. Hiçbir şey sizin ve çocuğunuzun canından değerli olamaz.

Evin Genelinde Güvenlik





Evin genelinde bebeğinizin güvenliği için dikkat etmeniz gereken hususlar;



Evde fazla faaliyet ve telaş olduğu saatlerde kaza olma riski daha fazladır, bu tür tehlikenin çok olabileceği saatleri belirleyip daha sakin ve dikkatli olabilirsiniz.

Çocuğunuzu hiçbir zaman uzun süre yalnız bırakmayın. Çok meşgul olsanız bile daima onun nerede olduğunu ve nelerle meşgul olduğunu kontrol edin. Odasında uyuduğu zamanlar bile sık sık kontrol edin, bebeğinizin odasına bebek telsizi kullanabileceğinizi hatırlayın.

Bütün prizlere koruyucu kapak yerleştirin ve mümkün olduğu kadar mobilya ve eşyalarla çocukların erişemeyeceği şekilde prizlerin önünü kapatın.

Küçük elektrikli ev aletlerini prize takılı olarak veya ortada bırakmayın.

Pencereleri ve balkon kapılarını daima emniyete alın. Bunların önünde çocukların üstüne çıkabileceği iskemle veya başka bir eşya bırakmayın. Mümkünse emniyet kilidi takın.

Çocuğunuzun hiçbir zaman balkona tek başına çıkmasına izin vermeyin.

Camlı kapılar, mobilyalar ve zeminlerin çocuğunuz için tehlike oluşturduğunu unutmayın. Buraları mutlaka güvence altına alın mümkünse camsız olanlarını kullanmaya çalışın.

Yer döşemelerinizi fazla kayganlık vermeyen temizlik maddeleri ile temizleyin ve kayganlık vermeyen cila ile cilalayın. Kayabilecek bir ayakkabı, terlik veya çoraplarıyla dolaşmasına izin vermeyin. Kaymayan çoraplar temin edebileceğinizi unutmayın.

Bir yangın söndürücü bulundurun ve çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere koyun.

Mutlaka bir ilk yardım dolabı bulundurun.

İlaç, kimyasal ürünler, kozmetikler, yanıcı maddeler ve bunlar gibi ürünleri çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlerde mümkünse kilitli tutun.

Evin genelinde ve yerlerde çocuğun yutabileceği kadar küçük eşyalar olmamasına dikkat edin. Bu tür eşyaları ulaşamayacağı yerlere kaldırın.


Oturma Odasında ve Salonda bebeğinizin güvenliği için dikkat etmeniz gereken hususlar;




Kırılabilecek eşyaları çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlere koyun.

Alkollü içkileri kilitli bir dolaba kaldırın veya çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere kaldırın.

Sigara, kibrit gibi yanıcı maddeleri çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere kaldırın. Mümkünse kendinizi de düşünün ve eğer kullanıyorsanız sigarayı bırakın.

Sivri köşeli eşyalarınız varsa köşelerine plastik koruyucular takın.

Televizyon, müzik seti gibi cihazları çocuğunuzun erişemeyeceği bir yere yerleştirin.

Uzatma kablolarını serbest bırakmayın, toplu tutun ve mobilya ya da halı altlarına çocuğunuzun kolay görüp erişemeyeceği yerlere yerleştirin.

Çocuğunuzun erişebileceği yerlerde sıcak içecekler ve yiyecekler bırakmayın

Mobilyaları ve kitaplıkları devrilmeyecek şekilde sabitleyin.

Mobilyaların cam bölümleri varsa bunları ya kaldırın yada önlem alın.

Balkon kapısını ve camları asla açık bırakmayın, bebek ve çocuğunuzun açamaması için kilit takın.

Elektrik prizlerini bütün evde olduğu gibi mobilyaların arkasına gizlemeye çalışın ve koruyucu kapak takın.

Mutfakta güvenlik






Mutfak, annelerin en çok kullandığı ve içersindeki eşyalar, muhteviyatı ve yapılan işler göz önüne alındığı zaman en çok önlem alınması ve dikkat edilmesi gereken bir yerdir. Her şeyden önce mutfağınızı temiz ve düzenli tutun böylece daha hijyen ve daha güvenli bir mutfağınız olur.



Mutfakta bebeğinizin güvenliği için dikkat etmeniz gereken hususlar;







Bütün kimyasal maddeleri ve deterjanlar çocuğun ulaşamayacağı yerlerde veya kilitli olmalı ve bu tür malzemeler kesinlikle boş ve etiketsiz kaplara ve şişelere özellikle yiyecek kaplarına kesinlikle konmamalıdır.

Ocağınızın etrafına koruyucu güvenlik korkulukları koyabilirsiniz, ocağınızı kullanırken ocak üstünde bulunan kapların, tava ve tencerelerin saplarını ocağın arka tarafına doğru çevrilmeli ve mümkün olduğu kadar arka bölmelerde yemekler pişirilmeli ve muhafaza edilmelidir, böylece çocuklar bu kaplara erişemezler. Ayrıca gaz vanalarıyla bir tehlike olmaması için tüm vanaların bağlı olduğu ve çocuğunuzun yetişemeyeceği bir yere bir emniyet vanası konabilir. Hiçbir zaman çocuğun gaz vanalarıyla oynamasına izin vermeyin.

Ocakta yemek pişerken veya fırın çalışırken çocuğunuzu mümkün olduğu kadar mutfakta uzak tutmaya çalışın.

Tehlikeli olabilecek cisimlerin bulunduğu bütün çekmece ve dolapların kapaklarına emniyet kilidi koyun.

Mutfağınız büyükse bebeğinizin oyun parkını mutfağa getirin ve siz mutfakta işinizi yaparken hem gözünüz onda olur hem de mutfak gibi tehlikeli bir mekanda onun güven içinde oynamasını sağlamış olursunuz.

Keskin bıçakları, çatalları camdan yapılmış ve diğer zarar verebilecek eşyaları çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yerlerde saklayın.

Yemek, çay, kahve vs. gibi sıcak içecekleri çocuğunuzun erişebileceği yerlere koymayın.

Çocuğunuzun çekip masa üzerindeki eşyaları yere veya üzerine dökemeyeceği masa örtüleri kullanın.

Mutlaka bir yangın söndürücü bulundurun ve çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere koyun.

Çöp kovasını çocuğunuzun erişemeyeceği bir yere koyun.

Banyoda Güvenlik





Evimizin en tehlikeli ve kaza olma olasılığı yüksek yerlerinden biri de banyodur, özellikle temizlik malzemeleri, kimyasallar ve kayıp düşme açısından çok dikkatli davranmalıdır.
Banyoda bebeğinizin güvenliği için dikkat etmeniz gereken hususlar;




Kimyasal malzemeleri çocukların erişemeyeceği bir yere kaldırın mümkünse kilitleyin.

Çocukların ulaşamayacağı ve açamayacağı bir ilaç dolabı kullanın.

Kozmetik ürünlerini çocukların ulaşamayacağı bir yere kaldırın.

Duş kabininiz kesinlikle cam olmamalıdır, eğer cam kullanılmışsa derhal değiştirin çünkü tüm ev halkı için yüksek tehlike yaratmaktadır.

Klozet kapağını açık bırakmayın ve bebek kilidi takın.

Tuvaletini yaparken veya yıkanırken çocuğunuzu asla yalnız bırakmayın.


Arabada Güvenlik




Sayfa: 1/3

Arabada bebeğinizin güvenliği için dikkat etmeniz gereken hususlar;



Çocuğunuzu arabada asla ama asla yalnız bırakmayın, çok kısa süreli olsa bile.

Çocuğunuz arabada iken kesinlikle kontak anahtarını arabanın üzerinde bırakıp arabadan inmeyin.

Çocuğunuz arabada iken kesinlikle aracınızı çalışır halde bırakıp arabadan inmeyin.

Kapılardaki çocuk emniyet kilitlerini kullanabilirsiniz.

Araba koltuğu ile olsa bile çocuğu ön koltuğa kesinlikle oturtmayın.

Araba kullanırken kesinlikle çocuğu kucağınıza almayın.

Mutlaka çocuğunuza göre bir oto güvenlik koltuğu kullanın


Çocuk oto koltukları hayat kurtarır

Çocuklar, pek çok kez araba yolculuğu yapan narin yolculardır. Her yıl binlerce çocuk araba kazalarında yaralanmakta hatta bazen hayatını kaybetmektedir. Kazaların çoğu kısa mesafede şehir içi yolculuklarda olmaktadır. Çok düşük hızlarda bile, bağlanmamış çocuk öne fırlayarak hayatını kaybedebilir. Daha da önemlisi, emniyet kemeri takılmamış yolcular diğer yolculara da tehlike yaratır. Doğru takılmış çocuk oto koltukları, kazalarda büyük ve çocuk ölümleri ile yaralanmalarını önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenle, ne kadar kısa olursa olsun her yolculukta çocuğunuz için uygun bir oto koltuğu kullanmanızı öneririz.

OTO KOLTUĞU ALIRKEN VE KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

En yavaş hızda meydana gelebilecek çarpma anında bile oluşan güce karşı bebeğinizi başka türlü koruyamayacağınızdan hastaneden çıkıştan itibaren bebeğinizle seyahatlerinizde mutlaka oto koltuğu kullanın.
Oto koltuğunu mutlaka arabanın emniyet kemeri ile sağlamca arabanıza monte edin.
Hangi çocuk oto koltuğunu kullanacağınız çocuğunuzun kilosuna bağlıdır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/5552-bebek-ve-cocuklarin-guvenligi.html#post8280
Çocuğunuz uyuduğunda omuriliğine baskı olmaması için oto koltuğu mutlaka yatma pozisyon ayarlı olmalıdır.
Sadece ECE R44/03 Avrupa Güvenlik Standardına uygun olan bir koltuk kullanın.
Koltuğun arabanıza ve kullanılacak olan diğer arabalara uygun olup olmadığını kontrol edin.
Kullanım kılavuzunu önceden özenle okuyun ve saklayın.
Yola çıkacağınız her defasında koltuğun doğru şekilde bağlı olup olmadığını kontrol edin. Koltuk gereksiz boşluk olmaksızın sağlamca bağlı olmalıdır.
Her yolculuk esnasında çocuğunuzun kemerlerinin sağlamca bağlı olmasını ve diğer yolcularında kemerlerini bağlamalarını sağlayın.
Çocuk oto koltuğunu sadece taşıtın hareketsiz olduğu anlarda yerinden alın.
Hiçbir zaman kaza geçirmiş olan bir çocuk koltuğunu kullanmayın; kemerleri aşınmış yada yırtılmış olan bir koltuğu kullanmayın.
Kullanılmış olan bir oto koltuğunu ne satın nede satın alın.
Plastik hammaddesinin yıpranma ömrü 5 yıl olduğundan 5 yıldan eski oto koltuklarını kullanmayın.
Oto koltuğunun kılıfı %100 pa muklu kumaş ve çıkarılıp yıkanabilir olmalıdır.
Oto koltuğu mutlaka omuz ve bel emniyet kemeri ile birlikte bebeğinizi korumalıdır. Sadece bel kemeri bulunan ürünler oto güvenlik koltuğu değil ev içi kullanımı amaçlı taşıma ürünleri olduğundan bu ürünler otomobilde kullanılmamalıdır.
Çocuk oto koltuklarını hiçbir zaman önünde airbag (hava yastığı) olan bir koltuğa yerleştirmeyin. </B>
MAXI-COSI Değerli Hayatı Korur
Araştırma ve Geliştirme Hizmetinizde

Bizim en önemli hedefimiz, bir kaza anında çocuğunuzu korumanıza yardımcı olmaktır ve araştırma & geliştirme departmanımız sürekli bunu araştırır. Maxi-Cosi oto koltukları yetkili test enstitülerince sürekli test edilmektedir. Şüphesiz oto koltuklarımız daha geliştirme işlemi sırasında test edilirler, ancak üretim aşamasında da çarpma testleri yapılır.
Böyle bir test çeşitli bölümlerden oluşur; çarpma testleri, devrilme testleri ve dayanıklılık testleri. Bir çarpma testinde, oto koltuğu bir test yerine konulur ve değişik hızlarda değişik yönlerde (öne ve arkaya) durağan bir objeye çarptırılır. Devrilme testinde koltuk devrilir; dayanıklılık testinde ise emniyet kilidi ve aksamlar gibi çeşitli parçaların dayanıklılığı ve güvenirliliği test edilir.

Avrupa Güvenlik Standardı

Bebek ve çocuk oto koltukları için Avrupa Güvenlik Standart Düzenlemeleri sıkılaştırılmıştır. Son standart ECE R44/03 Eylül 1995 tarihinden itibaren geçerlidir. Standartlara uygun oto güvenlik koltukları yetkili enstitülerce test edilmiştir. Değişiklik yapılan en önemli unsurlar; daha gerçekçi çarpma testleri, ekstra baş koruması, daha güvenli tek çekmeli kemer askıları ve koltuk kemer kilidini açmak için daha fazla güç gerekmesidir. Turuncu renkli ECE etiketinin üzerindeki 03 numaraları ile başlayan numaraya bakarak bir koltuğun yeni standartlara uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Maxi-Cosi oto güvenlik koltukları yeni güvenlik standartlarına uymakta ve hatta bu standartların üzerindedirler.

SPS (Yan Koruma Sistemi Maxi - Cosi Priori’de Maksimum Koruma)

Hazırlanan istatistiklere göre, trafik kazalarında, ön çarpışmalardan sonra en çok meydana gelen kazaları yan çarpmalı kazalar olduğu saptanmıştır. Buna çözüm olarak, Maxi - Cosi Priori oto koltuğu serisinde SPS - Yan Koruma Sistemi geliştirdi.
Çocuğun kafa yapısı vücudunun diğer bölümlerine göre daha ağır olduğundan, kaza veya çarpma anında mümkün olduğu kadar çarpmaya karşı desteklenmelidir, destek, çocuğunuzun ani ileri - geri ve yan hareketlerini minimuma indirir.
Bu kaza şokunun absorbe edilmesi ancak absorbe edici öğeler bulundurulur ve önlemler alınırsa mümkün olabilir. Özel tasarlanmış, kafa bölümüyle şoku absorbe eden (yok eden), yeni Maxi - Cosi Priori SPS - yan koruma sistemi dramatik boyun ve kafa kırılma riskini de düşürmektedir.
Motorlu taşıt kuruluşları kazalarla ilgili tehlikeyi dile getirmesiyle Maxi - Cosi sınıfının (emsallerinin) çocuklar için en güvenli oto koltuğunu tasarladı
9 - 18 kg. çocuklar için uygundur (ortalama +9 ay dan 4 yaşına kadar )
Maxi - Cosi Priori, 5 değişik oturma pozisyonu, pratik emniyet kemeri, basit montajı ve tek elle kullanılabilirliğiyle ebeveynlere de çok büyük kolaylık sağlamaktadır.