Kardeşler Arası İlişkiler
Kardeşlerin zaman zaman aralarında çatışma yaşamaları çok doğaldır. Çocuk kardeşi ile arasındaki ilişkide sosyalleşmenin, ilk provalarını da yapar. Kardeşler arası ilişkinin çocuk yetişkin olduğunda kuracağı ilişkiye temel oluşturan bir özelliği de vardır.

Kardeşler arası ilişkide olumlu alışkanlıkların kazanılması:

Birbirleri ile iyi geçindiklerinde mutlaka durumu fark ettiğinizi göstererek öven sözler söyleyin. Aralarındaki ilişkin yolunda gittiği ve uyum içinde oynadıkları zamanlarda ilgisiz kalarak sadece çatışma içinde oldukları zamanlarda ilgili olursanız istemeden çatışmayı pekiştirmiş olursunuz.
Rol Model olmak: Sizin başkaları ile uyum ve güven içinde ilişkiler kurmanız çocuğunuza örnek oluşturur. Aynı şekilde siz sorun yaşadığınızda, çocuğunuzun sizin soğukkanlılığınızı koruyarak sorunu konuşarak çözümlediğinizi görmesi çocuğunuzun da benzer davranış modellerini geliştirmesine yardım eder.
Müzakere etme becerilerini geliştirebileceği olanaklar yaratın:. Çocukların işbirliği yapmalarını, karşılıklı sıralarını beklemelerini gerektirecek grup oyunları oynatın. Bu oyunlarda çocuğunuzun duygularını konuşarak ifade etmesi için onu teşvik edin. Eğer sorunu çözemezlerse bir yetişkinden yardım istemeleri gerektiğini söyleyin. Elinizden geldiği kadar her iki tarafında sonuçtan memnun olmasını sağlayın.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/38577-kardesler-arasi-iliskiler.html#post83749
Onlar oynarken onların ilişkilerini izleyebileceğiniz mesafede olmaya çalışın: Böylece onların aralarındaki ilişkinin iyi olduğu zamanları gözlemleyebildiğiniz gibi problem yaşadıklarında nasıl çözümlediklerini de öğrenebilirsiniz. Çözümsüz kaldıkları zamanlarda da doğru zamanda müdahale edebilirsiniz.
Çocuklarınızın başkalarının duygularını dikkate almalarını sağlayın: Çocuklar karşılarındakinin kendisini nasıl hissettiğini bildiklerinde daha iyi ilişki kurabilirler. Çocuğunuza “Sence şu anda arkadaşın kendisini nasıl hissediyor?” ya da “Eğer arkadaşın sana böyle bir şey yapsaydı sen nasıl hissedersin?” sorularını sorarak onun karşı tarafın duyguları ile de ilgili olmasını sağlarsınız.
Eşit davranın: Çocuklarınıza daima eşit davranmaya özen gösterin. Çocuklarınızdan birini “iyi çocuk” diğerini ise “yaramaz” olarak etiketlemeyin.
Onların meşgul olmasını sağlayın:. Çocukların sıkılması onların huzursuz olmasına bu durumda istenmeyen davranışlara yol açar.
Gerektiğinde başka şeylere yönlendirin: Kavgalar genellikle çok küçük şeylerden çıkarlar. Çatışma sırasında çocuklarınızın ilgisini başka şeylere yönlendirmeye çalışın
.