Kadınların ekonomik yaşamda giderek daha faza yer alması ve şehirleşmenin hızla artması ile kreş ve anaokullarının önemi de artmıştır. Yapılan bir çalışmada kontrol grubu (kreşe devam etmeyenler) ile karşılaştırıldığında, 5 yaş civarında kreşe devam edenlerin IQ’larının daha yüksek olduğu, erişkin döneminde daha fazla para kazandıkları ve daha az suç işledikleri gösterilmiştir.

Aşağıda kreşlerin sahip olası gereken asgari fizik özellikler sıralanmıştır:

Kreşin bulunduğu bina çocukların gidiş gelişlerinde trafik yönünden uygun ve güvenli olmalıdır.

0–2 yaş grubuna hizmet verecek kreş, bahçesi olma şartı aranmaksızın çok katlı bir binanın herhangi bir bölümünde uygun bulundu taktirde hizmete açılabilir.

Kreşte bir yönetim odası veya bölümü bulunmalıdır.

Oyun, yatak ve çalışma odaları bol ışık almalıdır.

Zemin, çocuk sağlığına zararlı olmayan, kolay temizlenebilen bir malzeme ile döşenmiş olmalıdır.

Duvarlar da kolay silinip temizlenebilen bir malzemeyle boyanmalı veya kaplanmalıdır.

Çocuk kulübünde çalışma bölümleri bir “dershane” izlenimi yaratmayacak şekilde döşenmelidir.

Grup odaları, çocukların yaş gruplarına uygun eşyalar ve psikososyal gelişimlerine yardımcı eğitim araç ve gereçleri ile donatılmalıdır.

Günlük faaliyetlerin sergilenebileceği bir faaliyet panosu bulunmalıdır.

Merdivenlerde çocuk güvenliğini sağlayacak korkuluklar bulunmalıdır.

Kalorifer ve diğer ısınma araçları çocuklar için tehlike oluşturmamalıdır.

Çocuk karyolaları en az 1 kişinin geçebileceği aralıkta düzenlenmeli, ranza kullanılmamalıdır. Zeminin ahşap olması ve ısı yalıtımının iyi yapılması halinde 25–30 cm yükseklikte yaylı yer yatağı; 0 – 2 yaş grubunda ise sabit yatak kullanılmalıdır.

Kreşte her 10 çocuğa 1 lavabo ve tuvalet düşmeli; büyüklük ve yükseklikleri de çocuklara uygun olmalıdır. 2 yaşa kadar olan çocuklara adaptör kullanılmalı, portatif tuvalet (lazımlık) kullanılmamalıdır.

Mutfak yeterli büyüklükte olmalı, yiyeceklerin hazırlanması, saklanması, dağıtımı, malzemelerin temizliği için uygun yerlerin bulunması gereklidir. Mutfak gereçlerinin, cam, porselen veya çelik olması zorunudur.

Tüm binanın havalandırması yeterli olmalı, mutfakta aspiratör bulunmalıdır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/36555-kres-secimi.html#post78336

0 – 2 yaş grubu için ayrı bir alt değiştirme yeri olmalı; temiz ve kirli çamaşırlar ile kirli bezler için ayrı bölmeler sağlanmalıdır.

Yine 0 – 2 yaş grubu için ayrı bir emekleme bölümü bulunmalı; bu bölüm, temiz, düzeli ve güvenli olmalıdır.

Her çocuğun eşyaları için ayrı dolaplar bulunmalıdır.

Kreşte bir sağlık bölümü bulunmalı, ecza dolabında gerekli ilaç ve ilk yardım malzemeleri bulunmalı; kreş personelinin en azından belli bir kısmı, mümkünse tümü, ilk yardım eğitimi almış olmalıdır.

Sabit karyola kullanılması durumunda kreş kapasitesi çocuklar için ayrılan uyku odalarının büyüklüğüne göre hesaplanır. Uyku odalarında her çocuğa 2 m2 alan ve 6 m3 hava düşecek şekilde hesaplama yapılarak kreşin toplam kapasitesi çıkarılmalıdır. Oyun odalarının kapasitesi bu hesaba katılamaz!