Ergenİn Anne-babasinin Dİkkat Etmesİ Gerekenler

GENÇLİK DÖNEMİNDEN YETİŞKİNLİK DÖNEMİNE GEÇİŞ YAPMAYI KOLAYLAŞTIRMAK AMACIYLA, ERGENİN ANNE-BABASININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER:
1. Sorunlara ortaklaşa yaklaşınız. Diyalog kurmada istekli olunuz ve başlatıcılık görevinin size ait olduğunu unutmayınız.
2. Olayları ve sorunları, objektifliğinizi bozmadan, bir kez de ergenin gözü ile görmeye çalışınız. Unutmayınız; bizler de benzer sorunları yaşamışızdır. Bunu düşünerek, iki kuşağın düşüncelerini birleştirmek için çaba harcayınız.
3. Sürekli kendini geliştiren bir ana-baba olmaya gayret gösteriniz. Bu konuda son yıllarda yayını artan konu ile ilgili nitelikli kitaplardan ve dergilerden yararlanabilirsiniz.
4. Çocuklarınızı “severek boğmayınız”. Onlara “nefes alma” olanağı da tanıyınız. Ergenlere sağlanacak yeteri kadar özgürlük, onların gelişmelerini olumlu yönde destekleyecektir.
5. Ergenleri sürekli denetim altında tutmaya kalkmayınız. Unutmayınız ki bunu istesek de başaramayız. Bunun yerine; kendisine güvendiğinizi samimi olarak ve davranışlarınız ile gösteriniz. Yapacağı yanlış bir davranışın, her şeyden önce kendi kişiliğine saygısızlık olacağını belirtiniz.
6. Gençlere ailede ve toplumda bazı sorumluluklar veriniz, olanaklar tanıyınız. Sorumluluk almak insanın olgunlaşmasında önemli işleve sahiptirler. Bunun yanında gençler, genellikle yetişkin yaşamına katılmak, yetişkinlerin sahip olduğu haklardan yararlanmak istemektedirler.
7. Ailede herhangi bir sorun olduğunda gencin görüşlerini de alınız. Unutmayınız ki, onu aile içi sevinçlerden ve üzüntülerden ne kadar uzak tutarsanız yetişkinliğe hazırlamada engelleyici olursunuz.
8. Anlamı bilinen ve yerinde kullanılan “sevgi ilacı” gerçekten birçok sorunun çözümünde son derece etkilidir. Bu yüzden:
a) SEVGİNİZİ GİZLEMEYİN. “İçinizden sevmek” şeklinde bir sevgi türü yoktur. Sevginizi özgürce gösterin.
b) SEVGİNİN ÖN ŞARTI OLMAZ. Gence karşı sevginizi bazı ön şartlara bağlamayınız. Sevgi her insanın, özellikle çocuk ve gençlerin ekmek gibi, su ve hava gibi temel ihtiyaçlarından birisidir. Onlar yaşadıkları dönemin gereği olarak ne kadar sevgiyi reddeder bir tutum içinde olurlarsa olsunlar, siz sevginizi şartlara bağlamadan gösterin.
c) HOŞGÖRÜLÜ OLUN. Çok katı, aşırı kuralcı ve affetmez olmayın. Vurdumduymaz ve boş verici bir tavır da takınmayın.
d) GENCİN KENDİSİNİ TANIMASINA VE YETENEKLERİNİ GELİŞTİRMESİNE YARDIMCI OLUN. Genç insana çeşitli fırsatlar sağlamak ve olanaklar hazırlamak sevginin en doğru ifade yollarından birisidir.
9. Gençler söylediklerinize değil, yaptıklarınıza dikkat eder. Onlara iyi örnek olun.
10. Gençler ile sağlıklı ilişki kurabilmenin en iyi yolu, önce onu duymak, dinlemek ve söylediğini anlamaya çalışmaktır. Bir kez kendisinin dinlenmediği ve anlaşılmadığı izlenimi kazandığında, artık sorunlarını size aktarmayacaktır.
11. Ergenin sağlıklı eğitimi ancak okul ile ailenin etkin işbirliği ile gerçekleşir. Bu işbirliği hiçbir zaman, sadece notları öğrenmek amacıyla okulu ziyaret etmek anlamında düşünülmemelidir.
12. Ergenin ÖZEL HAYATINA KESİNLİKLE SAYGI GÖSTERİNİZ. Örneğin, kapısını vurmadan odasına girmeyiniz, ona gelen bir mektubu açmayınız, dolap ve çekmecelerini izin almadan karıştırmayınız. Hatıra defterine kesinlikle el sürmeyiniz. Yoksa güvenini tamamen kaybedebilirsiniz.
13. Ergeni hiçbir zaman tanık, aracı veya yargıç olarak kullanmayınız. Evdeki tartışmalarda veya anlaşmazlıklarda taraf tutmaya ve lehinize tanıklık yapmaya zorlamayınız, haber getirip-götüren bir aracı rolü de vermeyiniz. Bu tür davranışlar gencin size olan güvenini sarsacaktır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/33695-ergenin-anne-babasinin-dikkat-etmesi-gerekenler.html#post70755
14. Ufak tefek hatalarını görmezlikten geliniz. Ondan kesinlikle MÜKEMMEL OLMASINI BEKLEMEYİNİZ. Onu kardeşleri veya arkadaşlarıyla kıyaslamayınız. Eleştirileriniz yapıcı ve düzeltici olmalıdır. Olumlu eleştirilerin daha etkili olduğunu unutmayınız ve gençte gördüğünüz en ufak olumlu gelişme ve davranışı takdir ediniz. O sizin çocuğunuz olsa da sizden bağımsız bir kişilik geliştirmektedir.
Yukarıdaki öneriler arttırılabilir. Yapılması gerekenler sizi korkutmasın. “Biraz daha bilinçli davranarak, çocuğunuzun sizden ayrı bir birey olduğunu kabul ederek ve daha nitelikli anne-baba olma yolunda çaba harcayarak daha mutlu, uyumlu ve başarılı gençlere ulaşabiliriz.”