Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Türk Kahvesi

    Bundan 25 yıl önce bildiğim tek kahve çeşidi Türk kahvesiydi. Hatta 1970 li yıllarda ithalatta sorun yaşanınca oda bulunmaz yada çok zor bulunur olmuştu. Kahve sadece kuru yemişçilerde satılırdı. Bu dükkanlarda kahve kavrulan bir tezgah ve kahvenin çekildiği elektrikli büyük çarkı ve kayışı olan bir değirmen olduğunu hayal meyal hatırlıyorum. Her seferinde 150- 200 gr kadar alırdık ve böyle delindi delinecek kıvamında kirli sarı renkte kesekağıtlarına konurdu. Nedendir hatırlamıyorum bazen de kavrulmuş çekirdek alırdık ve evdeki prinçten yapılmış küçük bir el değirmeninde kahveyi çekme görevi hep benim olurdu. Zor bulunmasından ya da çok kıymetli olmasından olsa gerek bazen nohutla karıştırılıp satıldığını da duyardık. Bunlar "Kahve" deyince benim hatırlayabildiğim ilk anılar.
    16 Yüzyılda Osmanlı zamanında Türk'lerin tanıştığı kahve, 450 yıl içinde toplumun vazgeçilmez bir unsuru haline geldi. Kız isteme ritüelinden, fal bakmaya, kahvehanelerden günün ilk öğününe (kahvaltıya) isim vermeye kadar bir çok yönüyle kendi başına kültür oldu. Öyle ki hala kültürümüzü yabancılara tanıtmak için, turistik otellerimizin lobilerinde mutlaka şalvarlı, peçeli, bir kahveci güzeli eskiden kalmışa benzer, bakırdan oymalı tezgahında, hatta bazen mangalda kahve pişirip şov yapar.
    Nasıl Pişirilir:

    Bunu bilmeyen yoktur herhalde ama eksik kalmasın ben yazayım: Bir fincan Türk Kahvesi için bir fincan su ve tepeleme dolu bir çay kaşığı çok ince çekilmiş, orta kavrulmuş kahve ve arzu edilen miktarda şeker (az şekerli için yarım çay kaşığı, orta şekerli 1 kaşık, çok şekerli için 1.5 kaşık şeker veya şekersiz) bir cezveye konur. (Bir seferde birden fazla fincan kahve yapılabilir ancak cezve yarısından fazla doldurulmaz.) Çok kısık ateşte biraz karıştırılır. Ateşin kısıklığı öyle bir olmalı ki kahvenin ilk kaynamaya başlar gibi olması için bir 15 dakika geçmelidir. Kahve kabarmaya başlayınca kaynamasına müsade edilmeden ateşten çekilir ve bu işlem 2 -3 kez tekrarlanır. Sonra birden fazla fincan varsa hepsi yarısına kadar dolduruarak köpük pay edilir. Kalan kahve cezvede bir kez daha kabardıktan sonra fincanlar tamamlanır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=3977

    Türk Kahvesi yanında bir bardak soğuk su ile servis edilir. Su kahvenin tadına daha iyi varabilmek için önceden içilir. Kahve içerken höpürdetmek ve ilk yudumdan sonra derin bir oh çekmek adettendir.


  2. #2
    Always - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Eylül 2006
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    1,679
    Tecrübe Puanı
    45

    Standart --->: Türk Kahvesi

    eline sağlık canım çekti iftardan sonra yapayım bari

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 02.Mart.2010, 20:25
  2. Türk olmak...
    By hw414 in forum Mustafa Kemal Atatürk
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.Mayıs.2008, 19:56
  3. Atatürk'ün Türk,Türk Milleti ve Dili Hakkında Söyledikleri
    By Mustafa Uyar in forum Mustafa Kemal Atatürk
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 23.Ekim.2007, 21:59
  4. Türk Tarihi 1.0 (Şanlı Türk Tarihi Hakkında Mükemmel Bir Kaynak)
    By Mustafa Uyar in forum Sosyal Bilgiler Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04.Mayıs.2007, 17:04
  5. ahhh türk gençliği vahhh türk gençliği
    By çawuş in forum Garip Ama Gerçek Olaylar
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 22.Ocak.2007, 19:40

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.