……. 2008-2009 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM TÜRKÇE DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR
Karar No :2
Zümre Başkanı :
Toplantı Tarihi : 15/02/2009
Toplantı Yeri :Öğretmenler odası
Toplantı Saati :12:00
Dersin Adı :Türkçe
Toplantıya Katılanlar :

GÜNDEM MADDELERİ

1-Açılış ve yoklama
2-Birinci döneme ait zümre kararlarının gözden geçirilerek eksikliklerin giderilmesi
3-Birinci döneme ait öğrenci başarılarının değerlendirilmesi ve başarının artırılması için alınacak önlemlerin belirlenmesi
4-Güzel Türkçemizin konuşma ve yazma kurallarının iyi kavratılabilmesi için diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği yapılmasının esaslarının belirlenmesi.
5- SBS’ye yönelik yapılacak faaliyetlerin belirlenmesi.
6- Eğitim araç-gereçlerinin tespiti
7- Öğretim metotlarının tespiti
8- Ölçme ve değerlendirme hususlarının görüşülmesi
9- Yazılı yoklamalar
10- Proje ve performans görevleri
11- Öğrencilerin okuma seviyelerinin görüşülmesi
12- Öğrenci-veli- öğretmen ilişkilerinin görüşülmesi.
13-Önemli gün ve haftalar
14- Dilek ve temenniler

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ VE ALINAN KARARLAR


1- 15/02/2008 tarihinde Türkçe dersi zümre öğretmenleri saat 12.00’da öğretmenler odasında toplanarak belirlenen gündemi görüşmeye karar vermiştir.
Yapılan yoklamadan sonra….. ’ın ikinci yarı yılın hayırlı ve uğurlu olması dileğiyle toplantıya başlandı.
2-Birinci döneme ait zümre toplantı tutanakları incelendiğinde amaçlanan hedeflere hemen hemen ulaşıldığı görüldü. Başarısız olan öğrencilere daha fazla ağırlık verileceği kararlaştırıldı.
3- I. dönemde Türkçe dersinde 7. sınıflarda başarı oranının diğer sınıflara oranla daha yüksek olduğu, 8. sınıfların geçen yıla oranla daha başarılı oldukları tespit edildi. Ama başarıyı yeterli bulmak bir eğitimci olarak kabul edilemezdir. Bu nedenle başarının daha da artırılması için öncelikle başarısızlığı olan öğrencilerin başarısızlıklarının nedenlerinin doğru tespit edilerek giderilmesi gerekmektedir.
Yaptığımız incelemelere göre okulumuzdaki başarısızlığın temelinde en az öğrencilerin kişisel nedenleri kadar toplumsal nedenler de etkili olmaktadır. Ailelerin geçim sıkıntısı, çocuk sayısının fazla olmasından dolayı özellikle kız öğrencilerin kardeşlerine bakması ve ev işleri yapmaları, erkek öğrencilerin ise hayvanlara bakmak zorunda olmaları, ergenlik sorunları, motivasyon eksikliği, ailelerin özellikle kız öğrencileri okula göndermek istememeleri, başarısızlığın en önemli nedenleridir. Öğrencilerin öncelikle verimli ders çalışma yöntemlerini öğrenmeleri ve yapılacak veli toplantısında ailelerin de verimli ders çalışma yöntemleri konusunda bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

Sorunlu öğrencilerin şube öğretmenler kurulunda tespit edilerek sorunlarının giderilmesi için gerekli önlemlerin alınması, bu öğrencilerin velileri ile görüşülerek varsa ailevi sorunlarının giderilmesi için tedbirler alınması kararlaştırıldı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=114902
Bu sorunlar giderilebilirse okulumuzda başarının daha üst seviyelere çıkacağı inancındayız.

4- Türkçe dersi öğretmenlerinin eğitim öğretim sistemi içinde karşılaştıkları en büyük sorun dil kurallarının denetimi ve değerlendirilmesi görevinin yalnız bizim görevimiz olduğu inancıdır. Diğer derslere giren öğretmenlerin de en az Türkçe öğretmenleri kadar bu konuda hassasiyet göstermelerinin bu sorunun giderilmesinde büyük yararı olacağı kararına varıldı.Bu konuda bütün diğer zümre öğretmenleriyle sıkı işbirliğine gidilmesi kararlaştırıldı.

5- 6,7. ve 8. sınıflarda yapılacak olan SBS’ye öğrencileri hazırlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmasına karar verildi. (Test çalışması…)

6- Ders araçlarının tespitinde, derse ilişkin genel ve özel amaçlar ile gerçekleştirilmek istenen davranışlar dikkate alınarak örnek metinler, serbest okuma parçaları, Türkçe sözlükler, yazım kılavuzları, atasözleri ve deyimler sözlükleri, dil bilgisi kitapları, ansiklopediler, antolojiler, öyküler, masallar, romanlar, gazete ve dergiler, bazı okullarda tepegöz ve projeksiyon aleti, ilgili asetatlar ve sunular.

7-Türkçe dersi yöntem ve teknikleri öğrenciyi ezbercilikten uzaklaştıran, onları derslerde etkin kılmayı amaçlayan, öğrenci merkezli yöntem ve tekniklerdir. Bütün derslerde olduğu gibi Türkçe dersinde de öğrenciyi aktif hale getiren yöntem ve teknikler kullanılmalıdır. Türkçe dersi metne dayalı bir ders olduğundan yeri geldikçe ve işlenen derslerin özelliklerine göre sessiz okuma, sesli okuma, göz atarak okuma, özetleyerek okuma, not alarak okuma, işaretleyerek okuma yöntemi, tahmin ederek okuma, grup olarak okuma, soru sorarak okuma, söz korosu, okuma tiyatrosu, ezberleme, metinlerle ilişkilendirme, tartışarak okuma, hızlı okuma, eleştirel okuma, katılımlı dinleme, katılımsız dinleme/izleme, not alarak dinleme/izleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme/izleme (empati kurma),grup hâlinde dinleme/izleme, yaratıcı dinleme/izleme, seçici dinleme/ izleme, eleştirel dinleme/ izleme. İkna etme, eleştirel konuşma, katılımlı konuşma, tartışma, kendisini karşısındakinin yerine koyarak konuşma (empati kurma),güdümlü konuşma, kelime ve kavram havuzundan seçerek konuşma, serbest konuşma, yaratıcı konuşma, tüme varım, tümden gelim, beyin fırtınası, not alma, özet çıkarma, boşluk doldurma, kelime ve kavram havuzundan seçerek yazma, serbest yazma, kontrollü yazma, güdümlü yazma, yaratıcı yazma, metin tamamlama, tahminde bulunma, bir metni kendi kelimeleriyle yeniden oluşturma, bir metinden hareketle yeni bir metin oluşturma, duyulardan hareketle yazma, grup olarak yazma, eleştirel yazma gibi öğretim yöntemlerinin kullanılmasına karar verildi.

8- Türkçe derslerinde ölçme bir amaç değil, bir araçtır. Bu ilkeden hareketle ölçme, derslerin kavranılıp kavranılmadığının anlaşılması, eğitim çalışmalarının amaçlanan davranışlara dönüşüp dönüşmediğinin denetlenmesi için yapılmalıdır. Öğrencilerin değerlendirilmesinde klasik sınavların, kısa cevaplı soruların, çoktan seçmeli soruların kullanılmasına, öğrencilerin ders içi durumlarını tespit etmek için ilgili gözlem formlarının kullanılmasına, performans ve proje görevlerinin değerlendirmesinde gerekli ölçeklerin kullanılmasına karar verildi.

9- Bu sene ortak sınavların yapılması gerektiği, ama sınıflar arası seviye farklarının olduğu; bunun için ortak sınav hazırlanırken bu farklılıkların göz önünde bulundurulması gerektiği, her öğretmenin soru tarzının farklı olmasından dolayı ortak sınavda, klasik sınavdan ziyade çoktan seçmeli test , boşluk doldurma, doğru-yanlış gibi soruların yer almasının daha uygun olacağına karar verildi. Yazılı yoklamaların biçimi konusunda uyulacak hükümler 2584 sayılı Tebliğler Dergisinden okunarak incelendi. Bu hükümler doğrultusunda Türkçe dersinin haftada 5 saat olmasından dolayı 3 yazılı yapılacağı kararlaştırıldı. Sınavların aşağıdaki tabloda belirtilen haftalarda yapılmasına, ders defterlerine işlenerek öğrencilere en az bir hafta önce duyurulmasına, sınavların en geç on gün içinde okunmasına, II. dönem III. yazılıların ortak yapılmasına karar verildi. Ayrıca ikinci dönemde, en az bir ders içi performans notu verilmesi kararlaştırıldı.


II. DÖNEM
I. SINAV
MART IV. HAFTA
II. SINAV
NİSAN IV. HAFTA
III. SINAV
MAYIS III. HAFTA


10- 2584 sayılı Tebliğler Dergisi uyarınca tüm öğrencilere ikinci dönemde en az bir performans görevi verilmesine, isteyen öğrencilere de proje görevi verilmesine karar verildi. Aşağıda yer alan proje ve performans konularından öğrencilerin istedikleri konuları alabilmelerine, performans ve proje görevlerinin aşağıdaki ölçeklere göre değerlendirilmesine karar verildi.