Alp Er Tunga, M.Ö. VII. yüzyılda yaşamış, kahraman ve çok sevilen bir Saka hükümdarıdır. İranlılar ve Araplar, O’na Efrasyab derlerdi.

Alp Er Tunga, Orta Asya'daki bütün Türk boylarını birleştirerek, Saka (İskit) devletini kurdu. Daha sonra Kafkasları aşarak Anadolu, Suriye ve Mısır'ı fethetti. Devletin merkezi Kaşgar şehri idi.

Göktürk hakanları, Uygur kağanları, Karahanlı hükümdarları, Selçuklu sultanları, Yakut Türkleri hep Alp Er Tunga soyundan geldiklerini söylemişlerdir.

Alp Er Tunga'nın hayatı savaşlarla geçmiştir. En çok da İranlılarla savaşmıştır. Bu savaşların

hatıraları, asırlarca hem Türk hem İranlılar arasında yaşamıştır.

Günümüzden 935 sene önce yazılmış olan Kutadgu Bilig adlı kıymetli eserde, "Alp Er Tunga" hakkında şu bilgiler vardır:

“Dünya beyleri arasında en iyileri Türk beyleridir. Bu Türk beyleri arasında adı meşhur, ikbali açık olanı Alp Er Tunga idi. O, yüksek bilgiye ve çok faziletlere sahipti. Ne seçkin, ne yüksek, ne yiğit adam idi; zaten âlemde ileri görüşlü insan bu dünyaya hâkim olur”.

İranlıların yazdığı Şehname isimli eserde de, onun hakkında şöyle denmektedir:

"Turan (Türk) şehzadesi Efrasyap babasının isteği üzerine İran’a harp açtı. iki ordu Dihistan'da karşılaştılar. Boyu servi, göğsü ve kolları arslan gibi ve fil kadar kuvvetli olan Efrasyap, İranlıları yendi. İran padişahı Efrasyap'a esir düştü. İran’ın ilk intikamını o zaman İran’a bağlı olan Kabil padişahı Zal aldı. Zal başarılı olmasına rağmen, İran şahının öldürülmesini engelleyemedi.”



Şahları öldürülen İranlılar, daha önce Türklere sığınmış olan, Siyavuş'un oğlu Keyhusrev'i kaçırarark, İran tahtına oturttular. Keyhusrev tek başına Alp Er Tunga ile başa çıkamayınca, Zaloğlu Rüstem'le işbirliği yaptı. Yine çetin savaşlar oldu.

Alp Er Tunga yaşlanmıştı. Keyhusrev O’nu şölene davet etti ve hile ile öldürttü. (MÖ. 624)



Hükümdarlarının namertçe öldürülmüş olması Türkleri derinden üzmüş ve O’na ağıtlar yakılmıştır. 2630 sene önce yakılan bu ağıtlar günümüze kadar gelmiştir.

Bunlardan birinin sözleri şöyledir:




Alp Er Tunga öldü mü

Dünya sahipsiz kaldı mı

Korkak öcünü aldı mı

Şimdi yürek yırtılır

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=46409


Felek yarar gözetti

Gizli tuzak uzattı

Beylerbeyini kaptı

Kaçsa nasıl kurtulur