Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1

    Üyelik tarihi
    24 Şubat 2007
    Mesajlar
    527
    Tecrübe Puanı
    29

    Tevazu timsali güzel insan...Prof. Dr. Sabahattin Zaim...Hep var olacaksın

    Prof. Dr. Sabahattin Zaim



    Hocaların hocası, iktisat ilminin duayeniydi... Pek çok öğrenci yetiştirdi. Onlar arasından cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar çıktı. Üniversitelere yüzlerce hoca kazandırdı. 'Hayır' ve hayırlı işlerde hep o vardı. Pekçok 'ilk'te imza sahibiydi.

    Pek çok vasfının yanında en çok "hocaların hocası" ve "iktisadın duayeni" olarak tanınan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Lenf kanseri nedeniyle yaklaşık 15 gün önce Maltepe'deki Özel Sema Hastanesi'nde ameliyat geçiren 81 yaşındaki Prof. Dr. Zaim, önceki gün rahatsızlanarak aynı hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Zaim, dün sabaha karşı hayatını kaybetti. Prof. Dr. Zaim'in cenazesi, bugün Fatih Camii'nde düzenlenecek törenin ardından Edirnekapı Mezarlığı'ndaki aile kabristanında defnedilecek. Sabahattin Zaim, ilerleyen yaşına rağmen emekliliğini konferans vererek, öğrenci yetiştirerek, yurt içi ve yurt dışındaki sosyal ve kültürel etkinliklere katılarak değerlendirdi. Bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştiren ve yetiştirdiği öğrencilerin bir kısmı bugün devletin önemli kademelerinde olan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, hep mütevazı yaşamıyla dikkat çekti.

    MAKEDONYA'DA BASKILAR ARTINCA...

    Makedonya'nın İştip kasabasında 1926 yılında dünyaya gelen ve burada Türklere yönelik baskıların ardından ailesiyle birlikte 1934 yılında Türkiye'ye göç eden Prof. Dr. Sabahattin Zaim, yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bitirdi. Okulun ardından 6 yıl kaymakamlık yapan Prof. Dr. Zaim, 1953 yılında asistan olarak girdiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde 40 yıl boyunca görev yaptı. 5 çocuk babası, 10 torun sahibi olan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, bugüne kadar yetiştirdiği öğrenciler ve iktisat alanındaki "duayenliği" nedeniyle hep saygı gören bir isim oldu.

    DEVLETLERİ 5-10 KİŞİ YÖNETİR, İNSAN YETİŞTİRMEK GEREK

    Özellikle "İslam Ekonomisi" üzerine yaptığı teorik çalışmaları sebebiyle pek çok ödül alan Prof. Dr. Zaim, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi'nde görev yaptığı sırada aynı zamanda Milli Türk Talebe Birliği'nde (MTTB) "Sosyal İşler Başkanlığı" görevini yürütüyordu. Zaim, her devletin 5-10 kişi tarafından yönetildiğini bu nedenle de "insan yetiştirmenin" herşeyden önemli olduğunu açıklıyordu. Yetiştirdiği öğrenciler arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile eski siyasetçilerden Ali Coşkun, Nevzat Yalçıntaş gibi çok sayıda isim bulunan Prof. Dr. Zaim, öğrencilerinin bugün ülkenin idarecileri olacağını hayal edemediğini, ancak onların ülkeye, millete güzel hizmetler edeceklerine inandığını dile getirmişti

    Hayatındaki önemli anılar şair ve yazar İsmet Özel tarafından kitaplaştırılması çalışmaları yürütülen Prof. Dr. Zaim, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü "beyefendi, sakin, azimli ve vefalı" bir kişi olarak niteleyebileceğini, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ise yaptığı "şakalarla" belleğinde önemli iz bıraktığını açıklamıştı.

    İLKLERİN İNSANIYDI

    Prof. Dr. Sabahattin Zaim, İstanbul'da kurulan Türkiye'nin ilk özel motor fabrikası Gümüş Motor'un (Pancar Motor) kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyeliği ile Konya'da kurulan TÜMOSAN Motor Fabrikasının ilk yönetim kurulunda üye olarak görev yaptı. TOBB'da müşavirlik görevi, İş Dünyası Vakfı kurucu başkanlığı, MÜSİAD ve Milletlerarası BUSİNESS FORUM'un ilk kuruluşunda çalıştı. 17 Şubat 1990'da Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından Türk Milli Kültürüne Hizmet Şeref Ödülü, 1990'da İslam Kalkınma Bankası Dünya Ödülü, 1996 Lariba Banking Los Angeles Ödülü, 2002 MÜSİAD Üstün Hizmet Ödülü, 2003 Türkiye Yazarlar Birliği Hizmet Ödülü gibi pek çok ödül kazandı.


    Abdullah Gül benim fidanlığımda yetişti


    Prof. Dr. Zaim, İstanbul Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptığı sırada öğrenci yetiştirmeye verdiği önemi şu şekilde anlatmıştı: "1970'li yılların sonlarına doğru Sakarya Üniversitesinde İktisat Akademisi kurulmuştu. Buraya 24 kişiyi asistan olarak aldım ve kendime göre bir fidanlık oluşturmuştum. Aldığım bu asistanlar arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Sami Güçlü gibi şu anda tanınmış birçok siyasetçi ve bilim adamı bulunuyordu.” .


    Gül ve Erdoğan taziyede bulundu

    Sebahattin Zaim'in en küçük oğlu Yard. Doç. Dr. Halil Zaim, babasının son anına kadar öğrencileriyle görüştüğünü belirterek, "Babam 15 gündür tedavi görüyordu. Önceki gün yoğun bakıma alındı ve sabaha karşı 04.15'te vefat etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve birçok bakanımız taziyede bulundu. Son döneminde öğrencilerinden eski Bakanlardan Sami Güçlü, Doç. Dr. Numan Kurtulmuş, Prof. Dr. Sedat Murat, Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Balcı ile sık sık görüşüyordu.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=79557


    Bir insan-ı kâmili uğurluyoruz biz

    Prof. Zaim'in öğrencilerinden İstanbul eski Milletvekili Prof. Dr. Nevtaz Yalçıntaş, Prof. Zaim'in vefatı ile bir insan-ı kâmili uğurladığımızı belirterek, "Fikirlerine ve dünya görüşüne karşı olan kişilerin dahi şahsen tenkid edilmesine rıza göstermez ve ciddi olarak rahatsız olurdu. Cumhurbaşkanımız Gül için, 'Nevzat, bu çocuğu çok bunaltıyorlar. Kendisiyle temas ediyor musunuz? Çocuk dediği, 50'sine ulaşmış bir siyasetçi ve Türkiye'nin yönetiminde en üst seviyede sorumlu bulunan muktedir bir kişiydi. Hocanın gözünde talebeleri ne kadar üst seviyede ve muktedir olurlarsa olsunlar, onları çocukları gibi görürdü" dedi.


    Bence onun tarifi 'Güzel insan...'

    Prof. Dr. Hayrettin Karaman, 1960'lı yıllardan beri Prof. Zaim ile tanıştıklarını belirterek, "Bir çok ilmi toplantıda beraber olduk. Yurtdışında hizmet için beraber seyahatler gerçekleştirdik. Kendisi İslam'ı yaşayan birini 'güzel insan' diye tarif ederdi. O, aslında kendisini tarif ediyordu" dedi. Prof. Karaman, "Zaim, Türkiye'deki hizmetle ilgili bütün gönüllü kuruluşlarda bir hizmet sözkonusu olduğu zaman koşardı. İslam'ın iktisadi görüşleri, İslam ülkelerinin durumları, problemleri, birbirleriyle ilişkileri konularında bilgi almak icabettiğinde, ilk akla gelen isimlerden biridir" diye konuştu.


    Lider, çevresini çok iyi tanımalı

    Prof. Dr. Zaim, bugün ülkeyi idare eden ve bir zamanlar öğrencileri olan yönetici ve siyasetçilere "ekiplerini" iyi kurmaları yönünde tavsiyelerde bulunuyordu, Büyük Selçuklu Devleti'nin önemli vezirlerinden Nizamül Mülk'ün "Siyasetname" adlı eserinden öğrencilerine tavsiyede bulunmuştu. "Lider, devleti idare edecek yakın çevresini çok iyi belirlemelidir. Onlar da kendi çalışacakları arkadaşlarını çok iyi seçmelidirler" şeklinde Nizamül Mülk'ün yöneticilere tavsiyelerine dikkati çeken Prof. Dr. Zaim, önemli başarıların ekip işi olduğunu vurguluyordu. Prof. Dr. Zaim, devleti idare edenlerin ekiplerini iyi kuramadıkları halde başarı sağlayamayacaklarını belirterek, demokrasiyi "kadrolar sistemi" olarak nitelendiriyor, halkın getirdiği iktidarların da kendi ekipleriyle gelip, kendi ekipleriyle gitmelerini istiyordu.


    Ömrünü eğitime adadı

    TBMM Başkanı Köksal Toptan, Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, Zaim'in yaşamını eğitim ve bilime adadığını bildirdi. Toptan yayınladığı mesajda, şunları kaydetti: "Eğitim ve bilime adanmış yaşamında, ülkemize sayısız hizmetlerde bulunan ve bugün 'hocaların hocası' ismiyle anılan Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Çalışmalarıyla dünya çapında tanınan kıymetli bilim adamımızın yetiştirdiği sayısız öğrenci, bugün devletimizin önemli kademelerinde görevler üstlenmiştir.

    Yetiştirdiği öğrenciler arasında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan gibi çok sayıda isim bulunan Prof. Dr. Zaim, bir çok çalışmayı sığdırdığı verimli eğitim hayatında, insan yetiştirmenin önemini her zaman vurgulamıştır. İlerleyen yaşına rağmen, eğitim çalışmalarına hiç ara vermeyen değerli hocamız, öğretim üyeliğinin yanı sıra, YÖK üyeliği, kurucu dekanlık, kurucu rektörlük gibi pek çok alanda ülkemize hizmet vermiştir. 81 yaşında kaybettiğimiz Prof. Dr. Sabahattin Zaim'e Allah'tan rahmet, acılı ailesine, eğitim camiasına ve milletimize başsağlığı dilerim.”


    İslam ekonomisine büyük katkı yapmıştı

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, bu sabah vefat eden Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in, özellikle İslam ekonomisine katkılarıyla "dünyaca tanınmış" bir bilim adamı olduğunu kaydetti.

    Bolat, MÜSİAD Şeref Üyesi ve Yüksek İstişare Heyeti Üyesi olan Zaim'in vefatına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, görüş ve düşünceleri ile derneğe ilham kaynağı olan Zaim'i kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduklarını dile geti-rerek, şunları aktardı: "Sabahattin Zaim, hocaların hocası sıfatıyla ilim dünyasının önemli bir ferdi olmanın yanında, mümtaz şahsiyetiyle bir insan olarak da çok sevilen ve bizim ve herkesin saygı duyduğu bir münevver, bir kanaat önderiydi. Merhum hocamız, özellikle İslam ekonomisine katkılarıyla dünyaca tanınmış bir bilim adamıydı." Zaim'in görüş ve düşüncelerinin MÜSİAD'a ilham kaynağı oluşturduğunu vurgulayan Bolat, "Kendisine cenabı Allah'tan rahmet diliyoruz, ailesine, camiamıza ve tüm sevenlerine baş sağlığı ve sabırlar niyaz ediyoruz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun" dedi.

    10.12.2007

  2. #2

    Üyelik tarihi
    12 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Yaş
    47
    Mesajlar
    3,709
    Tecrübe Puanı
    65

    Standart --->: Tevazu timsali güzel insan...Prof. Dr. Sabahattin Zaim...Hep var olacaksın

    Allah rahmet eylesin...

Benzer Konular

  1. Prof Temel
    By Sempatya in forum Fıkralar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 15.Mart.2008, 04:26
  2. PROF. ÜSTÜN DÖKMEN' iN ÇOK GÜZEL BiR YORUMU :
    By soleil in forum Konusuz Konular
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 11.Aralık.2007, 18:26
  3. sen gitmiş olacaksın...
    By şehzade in forum Resimli Şiirler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 19.Haziran.2007, 19:29
  4. Tevazu
    By yoLcu in forum Dini Hikayeler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 20.Nisan.2007, 09:56
  5. Dini hikayeler - ADALET VE TEVAZU
    By vergun in forum Dini Hikayeler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 22.Ekim.2006, 02:42

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.