Yeryüzüde sıcaklık , basınç ,nem ve yağışın dağılışında farklılıklar vardır.buna bağlı olarak farklı iklim tipleri görülür.İklim türlerine bir göz atalım;
EKVATORAL İKLİM : Ekvator çevresinde 0 – 10 derece enlemleri arasında görülür . Ekvatoral iklim , Amazon ve Kongo Havzalarının büyük bir kesiminde , Gine Körfezi kıyılarına yakın bölgelerde , Endonezya ve Malezya’nın büyük büyük bir bölümünde etkilidir.
Yıllık sıcaklk ortalaması 25 derecenin üstündedir.Yıllık ve günlük sıcaklık farkı en az olan iklimdir. Yağış rejimi düzenlidir . Yağışlar konveksiyonel kökenlidir.Yıllık yağış miktarı 2000mm nin üstündedir . Bitki örtüsü bütün yıl yeşil kalan sık ve uzun boylu ağaçlardan oluşan yağmur ormanlarıdır .
SAVAN ( SUBTROPİKAL ) İKLİM : Savan iklimi Sudan , Çad ,Mali , Nijarya,Moritanya,Venezuela , Brezilya ,Kolombiya , Peru ve Bolivya gibi ülkelerde etkilidir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=132215
Sıcaklık ortalamsı 20 derecenin üstündedir .Güneş ışınlarının daha dik geldiği sıcak dönemi yağışlı ,yılın gerikalanı kuraktır.Yıllık yağış miktarı 1000- 1200mm civarıdıdr.Bitki örtüsü yüksek boylu ot topluluklarınsan oluşan savandır.

MUSON İKLİMİ : Güney Hindistan , Çin ,Güneydoğu Japonya ve Maçurya ‘ da görülür.Bu bölgeler , muson rüzgarlarının etkisi altındadır.
Yıllık ortalama sıcaklık 15-20 derecedir.Alçak enlemlerde sıcaklık yüksektir. kuzeye doğru kışlar daha sert geçer .MUson rüzgarlarının esme yönüne paralel yazlar yağışlı ,kışlar kuraktır.Yıllık yağış miktarı 1500-2000 mm civarındadır. Kıyı bölgeleri ile dağların denize bakan yamçlarında yağış miktarı artar.Örneğin Hindistanın Kuzeydoğusunda yer aln Çerapunçi 12.000 mm yağış ile Dünyanın en fazla yağış alan yeridir.Kıyı kesimlerinde kışın yaprağını döken ormanlar , kuzeye doğru ise savanlar görülür.

AKDENİZ İKLİMİ : Akdeniz’e kıyısı olan Avustralya’nın Güneybatısı ,Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi , Şili’nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika’ Kaliforniya çevresinde etkilidir.
Yıllık sıcaklık ortalamsı 15-20 derecedir . Yıllık yağış miktraı yükseltiye göre değişir.Ortalama 600-1000mm civarında yağış alır .Yaz ayları kurak , kış ayları yağışlıdır . Bitki örtüsü kızıl çamlar ve bunların tahrib edilmesiyle ortaya çıkan makilerdir .

OKYANUSAL İKLİM : Genellikle 30 – 60 derece enlemleri arasında kıtaların batı kıyılarında görülür . Okyanusal iklim bat Avrupa , Batı Kanada ve Güney Alaska , Güney Şili , Avustralya ‘ nın kuzeybatısında ve Yeni Zellanda ‘da etkilidir.
Ortalama sıcaklık 15 derecedir . Yıllık sıcaklık farkı 10 dereceyi geçmez . Her mevsim yağışlıdır . Yıllık yağış m iktarı 1550 mm civarındadır. Bitki örtüsü kışın yapraklarını döken yayvan yapraklı ormanlardır.

STEP İKLİMİ : Ilıman ve sıcak kuşaklarda karaların iç kısımlarında görülür . Orta Avrupa ‘ da , Asya ‘ nın iç kısımlarında ve Kuzey Amerika ‘ nın orta kısımlarında etkilidir. Yıllık sıcaklık farkı 15-30 derecedir.Yılık yağış miktarı 300-500 mm dir Yağışların büyük miktarı ilkbaharda düşer , yazlar kuraktır,kışın kar yağışları görülür . Doğal bitki örtüsü bozkırdır.



alıntıdır