DOSTLUK

"insan yalniz yasamak için yaratilmamistir. Doga madem ki birlikteligi onermis, dolayisiyla uyusmayi ve bunu gelistirip dost olmayi da onermis oluyor."

"Aptallar ve icinde sevgi duymayanlar dostluk kuramazlar. Cunku dostluk birliktelikle surer, sevgi ile yeserir, emekle meyve verir."

"İnsanlar arasinda yakinlik ve sevgi olursa anlasabilirler ve bundan dostluk dogar."

"Dostluk ancak iyi ve erdemli insanlar arasinda gerçeklesebilir. Yani, aralarinda uyum olan insanlarin birlikteliklerinden dostluk dogar. Bu nedenledir ki birliktelikler dostlukla devam eder. Erdemli kisilerin birliktelikleri, sureklilik kazanir."

"Duşuncelerinde, begenilerinde, yasayislarinda benzerlik bulunanlar beraberliklerini surekli surdurduklerinde bu iliski dostluga ulasir; tersi ise catismaya. Dostlukla beraberlik ayrilmaz bir butundur. Bedenen birliktelik yasanmasa bile gonulde, yurekte birliktelik surer.

"Dostluk insana erdem kazandirir. Bir baska deyim ile; erdem, dostlugun olusmasinin yardimcisidir. Erdem, tek yasayan insan icin degil, toplum halinde yasayan insanlar icindir. Erdemliligimizin varligi, ancak birlikte olduklarinizin kabulu ile gerceklik kazanir."

"Erdem olmadan, dostlugun hicbir turu olmaz. Dostlugu hem doguran hem surduren erdemdir. Erdemden daha cok sevilebilecek hicbir sey yoktur. Hicbir sey onun kadar kendine sevgiyi cekmez."

"Dostluktan gelen sevecenligi, doganin yarattigini anlamak guc degil."

"Durustlugu arayanlar, sevmeye basladiklari insanin yakinligindan ve yaradilisindan yararlanmak için biribirlerine baglanirlar, yaklasirlar ve birliktelik yasarlar."

"Dostlar istedikleri sevgide es olurlar. Bu sekilde es olmak ise hakka erismektir."

"Sevgi ile yuklu dostlar isterler ki, aralarinda yardim istemekten cok yardim etmeye hazir olsunlar. Boylece yaşsamlarina onur kazandirirlar."

"Yaradilisimiz degişmeyecegi icin gercek dostluk olumsuz olur. inaniyorum ki dostlugun kokeni budur."

"Dostlukta hicbir sey yapmacik degildir, her sey gercektir ve icten gelir. Bu yuzden sanirim dostlugu gereksinim degil, doga yaratir."

"Dostluklar, cikar kaygisi ile kurulmaz. Baskalarini minnet altina sokmak icin iyilik sever ve eli acik olunmaz. Bu nedenle de dostluk, bir odul almak kaygisi ile degil, butun kazanci o sevgide oldugu icin aranmalidir."

"Dostlugun gücsüzlükten, herkesin kendisinde olmayan bir baskasindan elde etmek istediginden dogdugunu söyleyenler, dostlugu gereksinim ve zorunluluktan dogmus saymakla, ona cok asagi ve hic de soylu olmayan bir doguş vermis olurlar."
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=93666

"Bir insanin kendine guveni ne kadar tamsa, bir insan hicbir seye gereksinim duymayacak, her seyin yalnizca kendisinde bulunduguna inanacak erdem ve bilgeligine sahipse, o denli dost edinir ve dostunun yakinligini kazanir."

"Kadinlar erkeklerden, yoksullar zenginlerden, mutsuzlar mutlu sayilanlardan cok, dostlugun destegini ararlar. Tersi dostlugu yasamdan ayirmıs olur. Buysa günesi dünyadan ayirmaya benzer."

"Dostlarin ahlâki temiz olmali. Aralarinda her konuda, dusunuslerinde, isteklerinde, ayrimsiz, tam bir anlasma olmali. İnsana sevgi kazandiran erdemden ayrilmamali. İnsanlarin dostluga elverisli olup olmadiklarına bir karar vermek icin görünür belirtileri yoktur. Onun icin saglam, degismeyen, hep ayni kararda olan dostlar secelim. Bunun icin de oncelikle dostluga girisim gerekir."

Cicero